2020. április 3. péntek
[Répcevidék]

Legendás Madonna a csepregi Szentkút kápolnában

Balogh Jánosné Horváth Terézia
Legendás Madonna a csepregi Szentkút kápolnában
A már régebben tiszteletben állt csodás-gyógyító vízű, mély kőkúthoz, a csepregi Szentkúthoz teljesen hozzáépítették az 1815-ben emelt kápolnát. Országos szempontból is különleges ez a kiképzése a búcsújáró helynek.

A Szentkút kápolnában, amely a Mária-út egyik állomása, az oltártól jobbra Mária és a gyermek Jézus néz ránk egy képről. Az ismeretlen korú festmény a sokféle Madonna-ábrázolás közül ahhoz a típushoz tartozik, amit a művészettörténészek „vlagyimiri Istenanya" megnevezéssel illetnek. Előképe egy középkori bizánci ikon volt, amelyet később az oroszországi Vlagyimir városban őriztek.
Az itteni változaton Mária ruhája őrzi az alaptípus jegyeit. Csuklyás köpenyéről karjára omlanak hosszú rojtok. A három csillag, amelyet a ruhája fejrészén, valamint kétoldalt a vállán helyezett el a festő, az Istenszülő háromszoros szüzességére utal: szülés előtt, a szülés alatt és a szülést követően.
Több éve már annak, hogy a Kőszegi utca végén álló kápolna kulcsát az igen kedves gondozója, Horváth Istvánné Horváth Anna kezembe adta, s így nyugodtan, egyedül szemügyre vehettem a kis épületet kívül-belül, s megnéztem ezt a képet is. Amikor visszaadtam a kulcsot, nemcsak ebéddel vendégelt meg Annus néni, hanem egy legendával is megajándékozott:
A hagyomány szerint a kegykép évszázadokkal korában a plébániatemplom falán függött. Amikor „a vallásüldözés volt, el akarták égetni". „A hitnek a sárba tiprása volt, amikor minden vallásos eszközt törtek-zúztak. Régen, amikor a vérfürdő is volt a templomban, egy alagút vezetett a Szentkúttól" „a szent Miklós templomig" A kápolna oldalán volt a lejárat. „Akik a hitért harcoltak, hogy a kapcsolatuk megmaradjon" az alagútban „laktak, nem találtak rájuk". Ezt a képet „egy jóindulatú ember kiemelte a keretből, összecsavarta, összekötötte és a kútba beledobta." Később, még Annus néni születése előtt egyszer „ahogy húzták föl a vizet, előkerült a kép. Amikor aszályos idő van, jól lemerül a víz, akkor találták, hogy ráakadt a vödörre".

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.