2022. november 30. szerda
[Répcevidék]

Csepregi Nagyboldogasszony-zarándoklat

Hováthné Pados Teréz
Csepregi Nagyboldogasszony-zarándoklat

1Úton Nemzetközi Zarándoknap
a békéért az egész Mária-úton

2022-ben már kilencedik alkalommal rendeztek egynapos zarándoklatokat Nagyboldogasszony ünnepe alkalmából a Mariazelltől Csíksomlyóig húzódó Mária-út egy-egy szakaszán. Idén augusztus 13-ára tették a zarándoklatot, amelyet most a békéért ajánlottak fel.
A zarándokok a békéért ajánlották fel imáikat, lépteiket.
A csepregi Nagyboldogasszony-kápolnához három irányból indultak csoportok, amelyekhez menet közben több településről is csatlakoztak. A hívek Mária-énekeket zengtek és hangosan imádkoztak az úton.
Az egyik csoport fél 9-kor Kőszegről, a Jézus szíve templom elől indult Sudár György vezetésével. Kőszegfalváról és más településekről szegődtek hozzájuk.
Útvonaluk ez volt: Őz-kút - Belovits-kápolna - Mária-kápolna - Martonszállás - Peruska Mária-kápolna - Szent Orbán, a csepregi hegy védőszentjének szobra - Csepreg, a keresztút 1. stációja -Nagyboldogasszony-kápolna.
A zarándokok másik csoportja Répcevisről, Zsiráról, Szakonyból, Peresznyéről, Sopronkövesdről érkezett.
Őket a Csepregi Lőtérnél helyi zarándokok fogadták és együtt folytatták az utat a keresztút 1. stációjáig.
A Szentkút-kápolnát most nem érintették, de ehelyütt is köszönet illeti Horváth Istvánnét és családját, akik eddig minden évben olyan szeretettel megvendégelték a zarándokokat.
Az Ablánc felől, Pósfáról, Szelestéről, Vátról érkező zarándokok elé a csepregi hívek délben a Szent Miklós-plébániatemplomtól indultak Finta József helyi plébános úr áldásával. Találkozásukkor együtt jöttek vissza a keresztútig.
A kálvária első stációjától 17 órai indulással összegyűltek a zarándokok és közösen vonultak végig a keresztúton a golgotakereszt mögött álló Nagyboldogasszony-kápolnáig. Fennhangon Rózsafüzért mondtak, megemlékezve a Fatimai Szűzanya kéréséről, hogy naponta imádkozzuk el a világ békéjéért a Rózsafüzért. Ebben az évben a zarándoklat egybeesett a fatimai megemlékezéssel.
A 18 órakor kezdődő szabadtéri szentmisét Kelemen Imre ezüstmisés atya mondta.
A zarándoknapot lezáró gyertyás körmenet után a lelkes csepregi asszonyok agapéra hívták, megvendégelték a híveket.
A lelki élményeket gazdagító rendezvényt a hívek az alábbi csepregi intézményeknek és csepregi személyek, rendszeres, önzetlen támogatásának is köszönhették.
Andi Vegyeskereskedés Csepreg, boros-gazdák, Coop Üzletlánc, Csepreg-Hús Bt., Csepregi Pékség, Edy Marketing Bt., Horváth Istvánné és családja, Zalaco Pékség és KÁVÉZÓ Csepreg.

„A zarándoklás olyan életforma, mely lépésről lépésre közelebb visz önmagunkhoz, embertársaink és Isten felé."

 

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Csepregi Nagyboldogasszony-zarándoklat
Csepregi Nagyboldogasszony-zarándoklat