2022. november 30. szerda
[Répcevidék]

Ünnepi várakozás

Baloghné Varga Rita
Ünnepi várakozás

Élő adventi naptárrá változott Sajtoskál, ahol a házak ablakait ünnepi fénybe és díszbe öltöztették, minden nap egy újabb háznál, számmal jelölve a napokat december elsejétől karácsonyig. A várakozás izgalma igazi közösségi élménnyé vált. Testi-lelki egészséget szolgáló program volt egy-egy esti séta, felfedezve, vajon aznap melyik háznál találjuk a következő számot a kivilágított ablakban. A településen már második éve van jelen a világító adventi kalendárium. Mindkét évben a helyi Együtt a szép Sajtoskálért Egyesület tagjai kezdeményezték ezt a közösségformáló akciót. Ugyancsak az egyesület kezdeményezte, hogy a helyi és a faluhoz kötődő gyerekek egy-egy adventtel vagy a téli ünnepekkel kapcsolatos rajzzal ajándékozzák meg a falu lakóit. Minden nap, december elsejétől huszonnégy napon át egy újabb rajz díszítette a templom mellett elhelyezett fából készült adventi naptárt. Ebben az időszakban a világ kicsit lelassult, közeledtünk karácsony misztériumához, ezzel is szebbé, meghittebbé varázsolták Sajtoskál lakói a várakozás időszakát.
Elérkezett a gyerekek által várva várt december 5-e, amikor az esti fényekben megpillanthattunk egy piros ruhás alakot. A Mikulás megérkezett Sajtoskálra a gyerekek nagy örömére. A falu legkisebb lakóit az otthonaikban kereste fel a nagyszakállú. A kis lurkók csillogó szemmel figyeltek a Mikulás intelmeire. Verssel, énekkel vagy rajzzal kedveskedtek cserébe, a Mikulás puttonyából élőkerült édességgel megpakolt csomagért. Természetesen a gyerekek megígérték, hogy következő évben is jók lesznek, szót fogadnak szüleiknek, így a Mikulás egy év múlva újra ellátogat majd hozzájuk.
A hit, a remény, az öröm és a szeretet megfoghatatlan érzése lengte be szenteste Sajtoskál kis templomát. Az öt órakor kezdődő ünnepi szentmise előtt a falu kórusa adott egy gyönyörű koncertet, majd Zsebedits Márton csellójátékával köszöntötte a Messiás születését. A mise után a templom előtt - az önkormányzat jóvoltából - az egybegyűlteket meleg tea, forralt bor és aprósütemény melegítette át, a meghitt, kötetlen beszélgetés pedig lélekmelengetőre sikeredett.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Ünnepi várakozás