2021. szeptember 19. vasárnap
[Répcevidék]

Téli ünnepkör – Adventtől Vízkeresztig

Németh Lajosné
Téli ünnepkör – Adventtől Vízkeresztig
Az első gyertya meggyújtásával megkezdődött a hagyományos adventi rendezvénysorozat Nagygeresden. Advent a karácsony előtti negyedik vasárnappal veszi kezdetét.

Településünkön ekkor tartjuk az ünnepre hangolódás első eseményét, így e jeles alkalomból önkormányzatunk a tavalyi évben is közös gyertyagyújtásra invitálta községünk lakóit. A gyerekek versekkel üdvözölték a megjelenteket, majd a polgármesteri és egyházi köszöntőket követően a vendégek körülállták a finomságokkal teli asztalokat és az üstök illatosan gőzölgő nedűit. Az első gyertyán kívül felgyulladtak a faluházat díszítő izzósor fényei, és az adventi koszorú mellett felállított karácsonyfát is körülölelte a fénysugár.
Az elkövetkezendő négy hétben közösen hirdették karácsony közeledtét.
A rendezvénysorozat december 7-én folytatódott, a gyerekek ekkor találkozhattak a jóindulatú, kedves öregemberrel, a Mikulással. Már számolták vissza a napokat, hogy mennyit kell még aludniuk Mikulás apó érkezéséig. Amikor végre elérkezett a nagy nap, áhítattal nézték a fehér szakállú, ajándékot osztogató, jószívű bácsit. A lurkók versekkel és - Lukácsy Katalin művésznő jóvoltából - a helyszínen tanult régi Mikulás-dallal köszöntötték a várva várt vendéget. Boldogan bontogatták a kiosztott csomagokat és majszolták a csokikat. Hagyomány már évek óta, hogy falunk egyik külföldi lakója minden évben megajándékozza a gyerekeket valami aprósággal, Mikulás közeledtével. Az elmúlt évben szaloncukorral és mézes süteménnyel örvendeztette meg a gyerkőcöket.
A december rengeteg csodálatos dolgot tartogat mindannyiunk számára. Minden év decemberében kicsit más lesz a világ: várjuk már, hogy szentestén az apró izzók fénye visszacsillanjon a karácsonyfa díszeiről, a fenyő és a bejgli illata bejárja a házat. A karácsonyi ünnepségre készülve műsoros összeállítást gyakoroltunk a gyerekekkel. Szorgalmasan jártak a próbákra, hogy ügyes szerepjátékaikkal emeljék az ünnepség hangulatát. Hamarosan elérkezett a nap, amikor bemutathatták szüleiknek, nagyszüleiknek és a falu lakóinak talpraesettségüket.
Az ünnepség kezdetén Németh Lajos polgármester úr mondta el köszöntő szavait, amelyben kérte az ünneplő közönséget, hogy éljék át a lassúság örömét, szeressék és tiszteljék a lassúságban rejlő apró csodákat, hiszen karácsony ünnepe leginkább az elmélyülésre és a lassúságra tanít.
Képzeletben átadta Nagygeresd lakosságának az önkormányzat karácsonyi ajándékát, amely nem olyan dolog, amit becsomagolva lehet átnyújtani. A Magyar Falu Programnak és a nyertes pályázatoknak köszönhetően korszerű LED-világítást kaptak a temetőutak, és sokévnyi próbálkozás után támogatott falubuszhoz jutott településünk. Végezetül biztatta a jelenlévőket, hogy adjanak minél több becsomagolatlan ajándékot szeretteiknek! Adjanak örömöt, amely hálából fakad, adjanak szeretetet, amely szívből jön, adjanak megértést, együttérzést és megbocsájtást! A köszöntő szavakat követően a gyerekeké volt a főszerep.
A Karácsonyi harangszó, a Kis Hótündér és a Három fenyőfa című történeteket jelenítették meg a színpadon, majd az összeállítás végén a kisded születésének legendáját adták elő. A hálás közönség vastapssal jutalmazta az előadást. Az ünnepség végén forralt bort és teát kortyolhattak és aprósüteményt kóstolhattak a résztvevők. A gyerekek a szokásokhoz híven szaloncukrot és déligyümölcsöt találtak a karácsonyfa alatt.
Adventi rendezvénysorozatunk utolsó programján kellemes ünnepeket és boldog új esztendőt kívánva búcsúztak egymástól a jelenlévők. Legényeink jóvoltából a tavalyi évben is folytatódott a regölés hagyománya. Jókívánságaikkal és a hagyomány őrzésével érdekesebbé és szebbé teszik az ünnepnapokat.
Vízkereszt beköszöntével visszatértek a megszokott hétköznapok, de karácsony havának emléke még sokáig bennünk él.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.