2023. szeptember 23. szombat
[Répcevidék]

Március 15-e Répceszentgyörgyön

Március 15-e Répceszentgyörgyön

A pandamiás évek kihagyása után ismét ünnepelhettünk e jeles napon a közösségi színtér nagytermében.
A Himnusz eléneklése után kezdődhetett a megemlékezés. A műsort Szilágyi-Varga Diána és Kovács Alíz zenei összeállítása indította.
Közművelődési kolléga beszédével folytatódott az esemény melyen elhangzott a következő: „1848.március 15-e az a nap, melyre minden Magyar nagyon büszke. Büszke, mert egy maroknyi fiatal, a Márciusi Ifjak példa értékű tettet hajtottak végre. Szembeszálltak az elnyomó hatalommal, nem félve a megtorlástól. A tiszta szavak erejével indultak harcba.." A szabadságharc eseményei szinte megelevenedtek a képzeletünkben.
Ezt követően az alsó és felső tagozatos diákjaink álltak kokárdájukkal a mellükön büszkén a színpadra. A mindenki által ismert neves Petőfi vers: A nemzeti dal csendült fel.
Ismert katonadalok és versek szólaltak meg aznap, melyek mind a múlt eseményeit idézték fel számunkra.
Büszkén tapsoltuk meg Répceszentgyörgy díszpolgára, Varga István unokáját és kollégáját, kiknek gyönyörű hangja bejárta a teret. És nem utolsó sorban gyermekeinket, akiken a szereplés miatti izgalom egyetlen jele sem látszott. Bátran mondhatom, hogy méltón emlékeztünk hőseinkre és a múlt eseményeire.
Március 15-e a tavaszi ébredést és a szabadságvágyat jelenti. Ez a nap azt üzente a mai nemzetnek, hogy soha ne feledjük, összefogással nagy dolgokra vagyunk képesek.

tSz

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Március 15-e Répceszentgyörgyön