2022. december 3. szombat
[Répcevidék]

Adventi hangolódás, programtervek

Zsoldosné H. Kati
Adventi hangolódás, programtervek

Kissé félve attól, hogy a tavalyi bezárások megismétlődhetnek, de reménykedve abban, hogy talán mégsem, több programmal is készül Zsira a karácsonyi időszakban.
A Nemzeti Művelődési Intézet pályázatot hirdetett szakkörök indítására, mellyel a közösségi élet újraindítását célozták meg. Kis csoportok - 5 fő - számára lehetett kézműves csomagokra igényt leadni. Ennek segítségével Zsirán a mézeskalács szakkör indult el november hónapban. A szakkör indítás feltétele az volt, hogy a jelentkezők 20 alkalommal, a kezdetektől részt vegyenek és elsajátítsák a mézeskalács készítés fortélyait. És, hogy miért ezt választottuk? A mézeskalács alakban és díszítésben egyaránt a legváltozatosabb sütemény. Kevés olyan nagy hagyománnyal rendelkező kézműves tevékenység van, amely változatlan alapanyagokból, összetevőkből készítve ma is él. A tanfolyam végén az elkészült munkákból kiállítást rendezünk, ahol megmutatjuk az érdeklődőknek, hogy mennyire sikerült elsajátítani ezt a foglalatosságot.
Hosszú évek óta hagyomány a faluban az adventi ablakdíszítés, mely „Fogadj örökbe egy adventi napot" néven kerül meghirdetésre. A díszítésre jelentkezők vállalják, hogy a számukra kiosztott napon az általuk készített számot megvilágítják az ablakban és egészen a karácsonyi ünnepekig ezt minden nap megteszik. Az idei évben több család is vállalta, hogy az arra járó „számvadászokat" egy meleg itallal és egy kis süteménnyel megvendégelik.
Adventi koszorúkészítésre is sor került a településen, hiszen november 28-án meg kellett gyulladnia az első gyertyának. December első hétvégéjén a Karácsonyi Vásárt szeretnénk megrendezni és másnap pedig a Mikulás látogat el hintón a gyerekekhez. Bízunk abban, hogy a programokat meg tudjuk tartani a hatályos járványügyi feltételek figyelembe vételével, és nem lesz szükség ismételt bezárásra.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.