2021. március 9. kedd
[Répcevidék]

Advent Zsirán

N. P. Kati
Advent Zsirán
2019 adventi időszakában sem pihentek a zsiraiak. Minden héten program várta a falu lakóit és vendégeit.

A faluszépítő csoport jóvoltából a településen 4 helyre kerültek ki karácsonyi dekorációk. A csoport ebben az évben alakult és a település szépítését, dekorálását tűzte ki célul. Sokan és sokat fáradoztak azon, hogy ez meg is tudjon valósulni és karácsonyi díszbe öltözhessen a falu.
A Fogadj örökbe egy adventi napot kezdeményezés, már hosszú évekre tekint vissza. Idén is megszerveztük és minden nap másik ablakban gyúltak ki az adventi napok számai. Így az esti séták alkalmával meg lehetett keresni az újabb és újabb ablakokat. Néhányan azt is vállalták, hogy a rájuk osztott napon vendégséget rendezzenek és meghívják az ismerősöket vagy az éppen arra járókat egy kis harapnivalóra és forralt borra, s közben elénekeltek néhány karácsonyi dalt és jó ízű beszélgetéseket folytathattak.
Az adventi gyertyagyújtásra a község adventi koszorújánál került sor. A gyertyagyújtások alkalmával egy rövid kis műsor kíséretében gyújtottuk meg a gyertyákat. Az első gyertyagyújtást a nyugdíjas klub tagjai vállalták, egyet a karácsonyi vásár keretében gyújtottunk meg, a következőt az óvodások, majd a legutolsót a Zsirai Énekkar műsorát követően. Minden gyertyagyújtást vendéglátás is követett.
A Karácsonyi Vásár szintén egy hosszú évekre visszatekintő program. Ilyenkor karácsonyi díszbe öltözik az iskola udvara és várja a vendégeket. Nagy érdeklődés követi és idén is kilátogatott hozzánk a Mikulás. A szülőknek lehetősége volt arra, hogy gyerekeiknek csomagot rendeljenek, melyet a helyszínen vehettek át a Mikulástól. De emellett kóstolhattunk nagyon finom süteményeket, teát, forró csokoládét, forralt bort és kézműves hamburger is készült. Énekelt nekünk Fődi Tibor fafaragó. A településen élők árusítottak a vásáron, ki-ki a maga által készített termékekkel vett részt, s ezzel lehetőséget biztosítottak az érdeklődőknek a karácsonyi ajándékok beszerzésére is. A legtöbben azonban a hangulat, a beszélgetés miatt látogattak ki a vásárba, mely idén is sikeresen zárult.
Az általános iskola a téli szünet előtti utolsó tanítási napon rendezi meg minden évben karácsonyi műsorát. Ide nem csak a diákokat és szüleiket, hanem természetesen a falu lakóit is várják. Az 5. osztály tanulói nagyon kedves, ünnepváró programmal készültek a vendégek örömére. Nagy tapsot kaptak a műsor után.
És végül, de nem utolsó sorban advent negyedik vasárnapját megelőző szombaton a szentmise után a Zsirai Énekkar hagyományos karácsonyi műsora következett. Évről évre megajándékozzák a falu lakóit, melyet nagy várakozás előz már meg és természetesen az énekkar részéről pedig sok-sok próba, komoly felkészülés. A zenés műsor szintén hatalmas sikert aratott, valódi karácsonyi ajándék volt.
Hát így telt a december Zsirán. A falu lakóinak nevében szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki munkájával, részvételével, szereplésével hozzátett valamit ahhoz, hogy a karácsonyi készülődés, az adventi várakozás időszakát szebbé varázsolja számunkra!

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.