2020. október 22. csütörtök
[Répcevidék]

ZsiraZsira

Tök Jó Zsirai Nap

Tök Jó Zsirai Nap

Közélet

Megújult a PiétaMegújult a Piéta

Vallás

Tábori élményekTábori élmények

Iskola

Megjelent a Répcevidék Júniusi számaMegjelent a Répcevidék Júniusi száma

Új megjelenés

Ismét nyitva a zsirai határátkelőIsmét nyitva a zsirai határátkelő

Egyéb

Vasárnap 0 órakor Ausztria ismét megnyitja határait Magyarország, Csehország és Szlovákia irányából is, közölte a bécsi belügyminisztérium.

Farsangbúcsúztató programok ZsiránFarsangbúcsúztató programok Zsirán

Közélet

Mostani állás szerint nemcsak a farsangot búcsúztattuk február végén, de beláthatatlan ideig mindenféle programot nélkülöznünk kell.

MAGYARORSZÁG IDEIGLENESEN VISSZAÁLLÍTOTTA A HATÁRELLENŐRZÉST AUSZTRIA ÉS SZLOVÉNIA VISZONYLATÁBAN MAGYARORSZÁG IDEIGLENESEN VISSZAÁLLÍTOTTA A HATÁRELLENŐRZÉST AUSZTRIA ÉS SZLOVÉNIA VISZONYLATÁBAN

Rendőrségi hírek

Az új koronavírus-járvány elleni védekezés részeként 2020. március 12-én 0 órától a rendőrség újra ellenőriz az osztrák és a szlovén határon.

Fontos! Fizikailag lezárják a kis határátkelőket Vas megyében - három nagy határátkelő marad nyitvaFontos! Fizikailag lezárják a kis határátkelőket Vas megyében - három nagy határátkelő marad nyitva

Egyéb

Már csütörtökön éjszaka megkezdődhet a kis határátkelők fizikai lezárása Vas megyében.

Advent ZsiránAdvent Zsirán

Ünnep

2019 adventi időszakában sem pihentek a zsiraiak. Minden héten program várta a falu lakóit és vendégeit.

Márton-napi lámpás felvonulás Sopronhorpácson és EgyházasfalubanMárton-napi lámpás felvonulás Sopronhorpácson és Egyházasfaluban

Közélet

Szent Márton ünnepnapjához, november 11-hez számos népszokás, néphit kapcsolódik Magyarországon. A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal.

Tök Jó Napunk voltTök Jó Napunk volt

Közélet

Ha Tök Jó Nap, akkor már szinte biztos, hogy esik az eső is, és ez most sem volt másképp. De a versenyző csapatok kedvét ez cseppet sem szegte. Gyorsan sátrakat állítottak, nagy ernyőket tettek e kondérok fölé, és kezdődhetett is a jó hangulatú főzőverseny.

Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzértEgymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért

Vallás

Október a Rózsafüzér hónapja, és ennek kiemelkedő eseménye, hogy október 18-án, helyi idő szerint 9 órakor világszerte gyermekek imádkoznak fél órán át a békéért és az egységért.

Hazahívó – elszármazottak találkozója ZsiránHazahívó – elszármazottak találkozója Zsirán

Közélet

Első alkalommal várta haza valamikori lakóit Zsira szeptember 28-án, s egy régi álom teljesült ezzel. A Nemzeti Kulturális Alap pályázatán az igényelt 800 ezer forint helyett csak 300 ezer forintot sikerült elnyerni, de ez már lehetővé tette a szervezés megkezdését.

Rendezvények, események  novemberbenRendezvények, események novemberben

Programajánló

Elkészült az útfelújítás ZsiránElkészült az útfelújítás Zsirán

Önkormányzat

Az ünnepélyes út átadásra szeptember 4-én délután került sor. Az átadáson megjelent: Németh Zoltán a Győr-Moson-Sopron megyei Közgyűlés elnöke, Barcza Attila országgyűlési képviselő és Kiss Boglárka a NIF Zrt. szóvivője.

Termál körtúra a határon át – őszi kerékpártúra a BBKTE szervezésébenTermál körtúra a határon át – őszi kerékpártúra a BBKTE szervezésében

Sport

Szeptember 21-én több, mint félszáz résztvevő pattant nyeregbe és tekerte végig a „Kerékpárral 7 határon át” programsorozat büki kerékpártúráját.

Zsirai főzőverseny képekbenZsirai főzőverseny képekben

Közélet

Elkezdődtek a felújítási munkálatok a Zsira és Locsmánd közötti összekötő szakaszonElkezdődtek a felújítási munkálatok a Zsira és Locsmánd közötti összekötő szakaszon

Önkormányzat

Idén nyáron elkezdődött és várhatóan őszre elkészül Zsira település és az osztrák oldali Locsmánd összeköttetését biztosító út felújítása.

Megjelent a Répcevidék júliusi számaMegjelent a Répcevidék júliusi száma

Új megjelenés

Höveji csipke ZsirárólHöveji csipke Zsiráról

Közélet

A Kőrösi családban a hímzés szeretete anyáról lányára szállt. Így van ezzel dr. Tóthné Kőrösi Zsófia is, aki családjával Zsirán él.

Zsiráról Abu-DzabibaZsiráról Abu-Dzabiba

Interjú

Világversenyen részt venni csodálatos érzés, hát még ha ez a verseny Abu-Dzabiban, az Egyesült Arab Emírség fővárosában van.

Évfordulók a Répcevidéken III.

Egyéb

200 évvel ezelőtt, - 1819. április 2-án hunyt el Keszthelyen gróf Festetics György a Georgikon alapítója. A Sopron megyei Ságon (ma: Simaság, Vas megye) született, 1755. december 31-én. Ifjúkorától 18 éven át katonatiszt volt.

Malackodás ZsiránMalackodás Zsirán

Közélet

Harmadik alkalommal szervezi meg a zsirai Tömegsport Klub a falusi disznóölést, melyre minden évben várják az érdeklődőket.

Márton napi lámpás felvonulás ZsiránMárton napi lámpás felvonulás Zsirán

Közélet

Az idei évben első alkalommal került megrendezésre Márton nap alkalmából a lámpás felvonulás Zsirán.

Megjelent a Répcevidék decemberi számaMegjelent a Répcevidék decemberi száma

Új megjelenés

Egy mondat, két vers

Kultúra

 SAJTÓKÖZLEMÉNY SAJTÓKÖZLEMÉNY

Egyéb

„Intézményi férőhely kiváltás a Győr-Moson-Sopron Megyei Alpokalja Szociális Központ Peresznyei telephelyén.” című projekt keretén belül 2018. október 4-én Nyitó rendezvényt tartott.

Itt a lista: azokról az osztrák határátkelőkről, ahol eztán tilos motorral vagy autóval áthajtaniItt a lista: azokról az osztrák határátkelőkről, ahol eztán tilos motorral vagy autóval áthajtani

Közélet

60 határátkelő közül 35-nél megtiltották az autós közlekedést: iszonyat problémát okozva ezzel a határ közelében élő, Ausztriába ingázó munkavállalóknak.

Erzsébet napközis tábor ZsiránErzsébet napközis tábor Zsirán

Közélet

Idén 25 zsirai iskolás tölthetett egy hetet a helyben megrendezett napközis táborban, egy nyertes pályázatnak köszönhetően költségmentesen.