2023. szeptember 23. szombat
[Répcevidék]

UndUnd

Megjelent a Répcevidék novemberi számaMegjelent a Répcevidék novemberi száma

Új megjelenés

Undi májusfaUndi májusfa

Közélet

Megjelent a Répcevidék Júniusi számaMegjelent a Répcevidék Júniusi száma

Új megjelenés

Dübörög a falunap UndonDübörög a falunap Undon

Falunap

Megjelent a Répcevidék Júniusi számaMegjelent a Répcevidék Júniusi száma

Új megjelenés

Új utca aszfaltozásaÚj utca aszfaltozása

Önkormányzat

Maszkkészítés összefogássalMaszkkészítés összefogással

Egyéb

Márciusban a koronavírus-járvány megfékezése érdekében egy hatalmas összefogást indult Sopronhorpácson, és a Közös Önkormányzathoz tartozó öt másik településen (Gyalókán, Répcevisen, Szakonyban, Undon és Zsirán).

Kis falu, nagy tettek…Kis falu, nagy tettek…

Interjú

Und egy közel 350 lelket számláló kis település Zsira és Sopronhorpács között. Az immáron második ciklusát töltő Pintér Tamás, a község polgármestere számolt be a mögöttük álló esztendőkről és a jelenről.

Rendezvények, események februárbanRendezvények, események februárban

Programajánló

Naperőmű épül Undon és Pusztacsaládon Naperőmű épül Undon és Pusztacsaládon

Gazdaság

Mindkét település elsődleges feladatának tekinti a falvak modernizálását, annak érdekében, hogy megtartsák a helyi közösségeket és közelebb hozzák a településeiket a szomszédos városokhoz.

VI. alkalommal „Kápolnák útján….” két keréken kulturális értékeink nyomában 2019. május 25.VI. alkalommal „Kápolnák útján….” két keréken kulturális értékeink nyomában 2019. május 25.

Programajánló

A Napnyugat Turisztikai Egyesület és az Innovatív Platform Nonprofit Kft. már hatodik alkalommal rendezi meg idén a „Kápolnák útján...” című kulturális értékeink felfedezését megcélzó kerékpártúrát.

Itt a lista: azokról az osztrák határátkelőkről, ahol eztán tilos motorral vagy autóval áthajtaniItt a lista: azokról az osztrák határátkelőkről, ahol eztán tilos motorral vagy autóval áthajtani

Közélet

60 határátkelő közül 35-nél megtiltották az autós közlekedést: iszonyat problémát okozva ezzel a határ közelében élő, Ausztriába ingázó munkavállalóknak.

Und falunap képekbenUnd falunap képekben

Falunap

Télűzés UndonTélűzés Undon

Közélet

Undon a farsang egy álarcos, felvonuló jellegű, téltemető szokás.

Megjelent a Répcevidék márciusi számaMegjelent a Répcevidék márciusi száma

Új megjelenés

Képzik a lánglovagokatKépzik a lánglovagokat

Oktatás

Negyven órás tűzoltó tanfolyam kezdődött Peresznyén: hat község önkéntes tűzoltói vesznek részt a több hetes képzésen.

Megjelent a Répcevidék októberi számaMegjelent a Répcevidék októberi száma

Új megjelenés

Április – Szent György hava – Szelek havaÁprilis – Szent György hava – Szelek hava

Beharangozó

Az év negyedik hónapja a Gergely naptárban. Aperirének is hívták a latin „kinyitni” szóból, hiszen ez a tavasznyitó hónap. Ekkor kezd zöldellni az erdő. Életre kel a határ.

Erre ébredtek az UndiakErre ébredtek az Undiak

Egyéb

Megjelent a Répcevidék augusztusi számaMegjelent a Répcevidék augusztusi száma

Új megjelenés

„Ha végre itt a nyár…”„Ha végre itt a nyár…”

Beharangozó

Énekelte Kovács Eszti a Pancsoló kislányban az évtizedek óta sokak által kedvelt dalt. Újra megértük a legmelegebb évszakot, a diákok vágya pedig hamarosan teljesül, s vége lesz a tanévnek. Jöhetnek a pihenés, a kikapcsolódás, a feltöltődés hónapjai.

 „Kápolnák úján….” aktívan kulturális értékeink nyomában c. program „Kápolnák úján….” aktívan kulturális értékeink nyomában c. program

Közélet

Idén második alkalommal közösen szervezte meg a Napnyugat Turisztikai Egyesület és a Nyugat Bringa Kerékpárosközpont a „Kápolnák útján…” elnevezésű programot.

Évfordulók 2015.

Egyéb

750 évvel ezelőtt, 1265-ben említették elsőként az oklevelek Büköt, valamint a közte és Bő között levő egykori falut: Hobajt, a

Csak óvatosan a gombákkalCsak óvatosan a gombákkal

Egyéb

Tájékoztatás a gombákról A gombaszedés kellemes időtöltés, de

Húsvéti Program UndonHúsvéti Program Undon

Programajánló

Meghívó! Az undi Horvát Kultúrális Egyesület szeretettel hív

Idősek UndonIdősek Undon

Közélet

A hagyományoktól eltérően idén nem vízkeresztkor,hanem február 3-án gyertyaszentelő napján tartottuk meg az idősek napját Undon. Az időseket az Önkormányzat és a horvát nemzetiségi Önkormányzat nevében Guzmits Ferenc polgármester köszöntötte. Köszöntőjében méltatta az időskor szépségét, de kiemelte a nehézségeit és e korosztály iránt szükséges tennivalókat is. Külön kiemelte és megköszönte mindazok segítségét és támogatását akik a közösség érdekében koruk és gyenge egészségi állapotuk ellenére is sokat tettek. Dumovits István esperes plébános mint a falu lelkésze immár 39éve, Krisztus szavaival és szent példákkal szólt a megjelentekhez. A kultúrműsorban az iskolás gyerekek aktuális verseikkel, énekeikkel és táncaikkal szórakoztatták az időseket. A meleg étel és a finom édességek mellé a helyi tambura együttes szolgáltatta ismert dallamokkal a jó hangulatot.

Undi júniális

Közélet

Undon június 16-án egész napos programokkal vártuk a gyerekeket szüleikkel együtt a megújult sportpályára és a tó környékére. Volt itt minden, horgászverseny, ügyességi vetélkedõk, ugráló vár, nagypályás foci, lábtengózás, ping-pong, kutyabemutató.

Undi hírekUndi hírek

Közélet

Eljött hát ez évnek május elsõ napja, mikor is a falu Fõ terén vendég volt a falu apraja és nagyja. A régi hagyományokat megtartva, de ezennel nem egy lányos háznál, felállításra került mindenki május fája. Reggel nekiindult néhány bátor ifjú, hogy kiválassza az erdõ legszebb fenyõ fáját. Kinézték, kivágták, vállon behozták, a lányok feldíszítették, majd vállvetve felállították, hogy díszére legyen a falunak. Délutánra elkészült a nagyon finom katlanban fõtt halászlé és a csülkös babgulyás. Aki eljött és megkóstolta, igazolhatja, hogy nagyon finomra sikeredett mindkét étel. Késõ délutánba nyúlt már mire a sok játék, a nosztalgiázás és a nagy beszélgetések után fáradtan, de vidáman tértek haza az idei majálisozók