2020. február 29. szombat

UndUnd

Rendezvények, események februárban

Rendezvények, események februárban

Programajánló

Naperőmű épül Undon és Pusztacsaládon Naperőmű épül Undon és Pusztacsaládon

Gazdaság

Mindkét település elsődleges feladatának tekinti a falvak modernizálását, annak érdekében, hogy megtartsák a helyi közösségeket és közelebb hozzák a településeiket a szomszédos városokhoz.

VI. alkalommal „Kápolnák útján….” két keréken kulturális értékeink nyomában 2019. május 25.VI. alkalommal „Kápolnák útján….” két keréken kulturális értékeink nyomában 2019. május 25.

Programajánló

A Napnyugat Turisztikai Egyesület és az Innovatív Platform Nonprofit Kft. már hatodik alkalommal rendezi meg idén a „Kápolnák útján...” című kulturális értékeink felfedezését megcélzó kerékpártúrát.

Itt a lista: azokról az osztrák határátkelőkről, ahol eztán tilos motorral vagy autóval áthajtaniItt a lista: azokról az osztrák határátkelőkről, ahol eztán tilos motorral vagy autóval áthajtani

Közélet

60 határátkelő közül 35-nél megtiltották az autós közlekedést: iszonyat problémát okozva ezzel a határ közelében élő, Ausztriába ingázó munkavállalóknak.

Und falunap képekbenUnd falunap képekben

Falunap

Télűzés UndonTélűzés Undon

Közélet

Undon a farsang egy álarcos, felvonuló jellegű, téltemető szokás.

Megjelent a Répcevidék márciusi számaMegjelent a Répcevidék márciusi száma

Új megjelenés

Képzik a lánglovagokatKépzik a lánglovagokat

Oktatás

Negyven órás tűzoltó tanfolyam kezdődött Peresznyén: hat község önkéntes tűzoltói vesznek részt a több hetes képzésen.

Megjelent a Répcevidék októberi számaMegjelent a Répcevidék októberi száma

Új megjelenés

Április – Szent György hava – Szelek havaÁprilis – Szent György hava – Szelek hava

Beharangozó

Az év negyedik hónapja a Gergely naptárban. Aperirének is hívták a latin „kinyitni” szóból, hiszen ez a tavasznyitó hónap. Ekkor kezd zöldellni az erdő. Életre kel a határ.

Erre ébredtek az UndiakErre ébredtek az Undiak

Egyéb

Megjelent a Répcevidék augusztusi számaMegjelent a Répcevidék augusztusi száma

Új megjelenés

„Ha végre itt a nyár…”„Ha végre itt a nyár…”

Beharangozó

Énekelte Kovács Eszti a Pancsoló kislányban az évtizedek óta sokak által kedvelt dalt. Újra megértük a legmelegebb évszakot, a diákok vágya pedig hamarosan teljesül, s vége lesz a tanévnek. Jöhetnek a pihenés, a kikapcsolódás, a feltöltődés hónapjai.

 „Kápolnák úján….” aktívan kulturális értékeink nyomában c. program „Kápolnák úján….” aktívan kulturális értékeink nyomában c. program

Közélet

Idén második alkalommal közösen szervezte meg a Napnyugat Turisztikai Egyesület és a Nyugat Bringa Kerékpárosközpont a „Kápolnák útján…” elnevezésű programot.

Évfordulók 2015.

Egyéb

750 évvel ezelőtt, 1265-ben említették elsőként az oklevelek Büköt, valamint a közte és Bő között levő egykori falut: Hobajt, a

Csak óvatosan a gombákkalCsak óvatosan a gombákkal

Egyéb

Tájékoztatás a gombákról A gombaszedés kellemes időtöltés, de

Húsvéti Program UndonHúsvéti Program Undon

Programajánló

Meghívó! Az undi Horvát Kultúrális Egyesület szeretettel hív

Idősek UndonIdősek Undon

Közélet

A hagyományoktól eltérően idén nem vízkeresztkor,hanem február 3-án gyertyaszentelő napján tartottuk meg az idősek napját Undon. Az időseket az Önkormányzat és a horvát nemzetiségi Önkormányzat nevében Guzmits Ferenc polgármester köszöntötte. Köszöntőjében méltatta az időskor szépségét, de kiemelte a nehézségeit és e korosztály iránt szükséges tennivalókat is. Külön kiemelte és megköszönte mindazok segítségét és támogatását akik a közösség érdekében koruk és gyenge egészségi állapotuk ellenére is sokat tettek. Dumovits István esperes plébános mint a falu lelkésze immár 39éve, Krisztus szavaival és szent példákkal szólt a megjelentekhez. A kultúrműsorban az iskolás gyerekek aktuális verseikkel, énekeikkel és táncaikkal szórakoztatták az időseket. A meleg étel és a finom édességek mellé a helyi tambura együttes szolgáltatta ismert dallamokkal a jó hangulatot.

Undi júniális

Közélet

Undon június 16-án egész napos programokkal vártuk a gyerekeket szüleikkel együtt a megújult sportpályára és a tó környékére. Volt itt minden, horgászverseny, ügyességi vetélkedõk, ugráló vár, nagypályás foci, lábtengózás, ping-pong, kutyabemutató.

Undi hírekUndi hírek

Közélet

Eljött hát ez évnek május elsõ napja, mikor is a falu Fõ terén vendég volt a falu apraja és nagyja. A régi hagyományokat megtartva, de ezennel nem egy lányos háznál, felállításra került mindenki május fája. Reggel nekiindult néhány bátor ifjú, hogy kiválassza az erdõ legszebb fenyõ fáját. Kinézték, kivágták, vállon behozták, a lányok feldíszítették, majd vállvetve felállították, hogy díszére legyen a falunak. Délutánra elkészült a nagyon finom katlanban fõtt halászlé és a csülkös babgulyás. Aki eljött és megkóstolta, igazolhatja, hogy nagyon finomra sikeredett mindkét étel. Késõ délutánba nyúlt már mire a sok játék, a nosztalgiázás és a nagy beszélgetések után fáradtan, de vidáman tértek haza az idei majálisozók

Új orvosi rendelõ UndonÚj orvosi rendelõ Undon

Kultúra

A több évtizede az iskola épületében kialakított orvosi rendelõ már régóta nem felelt meg az ÁNTSZ elõírásainak, követelményeinek.

Húsvét Undon

Rövid hírek

Húsvét vasárnap a hajnali 4 órakor kezdõdõ szentmise után lesz a hívek isten-keresõ körmenete. A körmenet a templomtól indul és a Világ Királynéja szobra elõtti ima után a temetõbe vonul, ahol a koszorúkból összerakott és meggyújtott tûz mellett imádkoznak istenhez szeretteikért. Az undi horvát egyesület húsvét vasárnap délután 3-kor tartja hagyományos húsvéti folklór fesztiválját az undi kultúrotthonban. A helyi egyesület szereplõi mellett fellép az ausztriai Staro Vino énekkar is. Minden érdeklõdõt szeretettel várnak a rendezõk.