2020. október 22. csütörtök
[Répcevidék]

SopronhorpácsSopronhorpács

Trianoni megemlékezésTrianoni megemlékezés

Közélet

Madárodúk a sopronhorpácsi óvodábanMadárodúk a sopronhorpácsi óvodában

Óvoda

Március közepén kiürült az óvoda, csend költözött az udvarra, az óvodai dolgozók kicsinosították az épület környezetét.

Testületi ülést tartottak a Közös Önkormányzati Hivatal polgármesterei és képviselőiTestületi ülést tartottak a Közös Önkormányzati Hivatal polgármesterei és képviselői

Önkormányzat

2020. február 17-én testületi ülést tartott Sopronhorpács Közös Önkormányzati Hivatala a Sopronhorpácsi Művelődési Házban. Gyalóka, Szakony, Répcevis, Und, Zsira és Sopronhorpács községek polgármesterei és képviselői gyűltek össze, és a testületi ülés keretében hallgatták meg a Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjének beszámolóját a 2019. évi működésről, tájékoztatást kaptak a 2020. évi tervekről, lehetőségekről, valamint megtárgyalták és elfogadták a 2020-as költségvetést.

Kizöldült az óvodaKizöldült az óvoda

Óvoda

A Sopronhorpácsi Napközi Otthonos Óvoda első alkalommal 2009-ben nyerte el a Zöld Óvoda címet. Azóta még kétszer pályáztunk a Zöld Óvoda címre sikeresen, s 2020. január 23-án átvehettük az Örökös Zöld Óvoda címért járó oklevelet, amit visszavonásig viselhetünk.

Mézédes délutánMézédes délután

Kultúra

2019. december 20-án a Mézédes karácsonyi délután keretében ismerkedhettek meg a Horpácsiak Szemerits Eszter mézkirálynővel.

Méltóképpen várták a karácsonyt SopronhorpácsonMéltóképpen várták a karácsonyt Sopronhorpácson

Ünnep

Mint ahogy az eddigi években, 2019-ben is egy szép koncerttel várták a karácsonyt Sopronhorpácson.

Nyugdíjasakat ünnepeltek SopronhorpácsonNyugdíjasakat ünnepeltek Sopronhorpácson

Közélet

Nyugdíjas és rokkantnyugdíjas polgárok számára szervezett találkozót 2019 decemberében Sopronhorpács Község Önkormányzata.

90 éves hölgyet köszöntöttek90 éves hölgyet köszöntöttek

Közélet

Kilencvenedik születésnapja alkalmából üdvözölték Berényi Mária nénit Sopronhorpács község vezetése, Czipetics Györgyné jegyző asszony és Talabér Jenő polgármester. Mária nénit e jeles nap alkalmából a köszöntők ajándékcsomaggal és miniszteri oklevéllel köszöntötték.

Közösen kirándultak SzlovákiábanKözösen kirándultak Szlovákiában

Iskola

A Határtalanul pályázat keretében a sopronhorpácsi, a fertőszéplaki és az egyházasfalui általános iskola hetedik osztályos tanulói a közelmúltban ötnapos kirándulást tettek a szlovákiai Gömörben és a Szepességben.

Márton-napi lámpás felvonulás Sopronhorpácson és EgyházasfalubanMárton-napi lámpás felvonulás Sopronhorpácson és Egyházasfaluban

Közélet

Szent Márton ünnepnapjához, november 11-hez számos népszokás, néphit kapcsolódik Magyarországon. A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal.

Sopronhorpácsi ZöldikékSopronhorpácsi Zöldikék

Iskola

2019 októberében 1040-re emelkedett az országban ökoiskolaként működő intézmények száma. A klímavédelem, a környezettudatosság és a fenntarthatóságra nevelés egyre nagyobb szerepet tölt be az egész világban.

Óvodások a horpácsi könyvtárbanÓvodások a horpácsi könyvtárban

Óvoda

November 14-én a Sopronhorpácsi Napközi Otthonos Óvoda nagycsoportosai látogatást tettek a Sedlmayr Kurt Művelődési Házban található Községi Könyvtárba. Az óvodás korú gyermekek közül eddig csak kevesen jártak könyvtárban, és ezzel a programmal egy új világ tárult ki előttük.

Sopronhorpácson járt dr. Veres András győri megyéspüspökSopronhorpácson járt dr. Veres András győri megyéspüspök

Vallás

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (rövidítve NEK, IEC2020) 2020. szeptember 13–20. között tartják Budapesten. Az 1881 óta rendszeresen megszervezett egyhetes nemzetközi rendezvényen a katolikus egyház tanítása szerint az oltáriszentségben jelen lévő Jézus Krisztust hirdetik és ünneplik.

Gyalogolni jó!Gyalogolni jó!

Sport

A Magyar Szabadidősport Szövetség által meghirdetett Világ Gyalogló (hó)Nap versenykiírását óvodánk, a Sopronhorpácsi Napközi Otthonos Óvoda is szívügyének tekintette.

Sikeres az ősz Sopronhorpács községben…Sikeres az ősz Sopronhorpács községben…

Önkormányzat

Az idei évben Sopronhorpács Község Önkormányzata több pályázatot is benyújtott, melyek közül októberben kettő is nyertesen került ki. Az egyik a Magyar Falu Program által kiírt „Eszközfejlesztés belterületi közterület karbantartására” témában került beadásra, mely pályázat keretein belül egy közterület rendező Iseki TXG 237 típusú kompakt traktor megvásárlására kapott 11 millió forint támogatást a község.

Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzértEgymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért

Vallás

Október a Rózsafüzér hónapja, és ennek kiemelkedő eseménye, hogy október 18-án, helyi idő szerint 9 órakor világszerte gyermekek imádkoznak fél órán át a békéért és az egységért.

Kedvezett az időjárás a Sopronhorpácsi Traktoros NapnakKedvezett az időjárás a Sopronhorpácsi Traktoros Napnak

Közélet

Szeptember 7-én borús időre ébredtek a Sopronhorpácsiak, azonban a kedvezőtlen időjárás nem szegte kedvüket, hiszen nagy esemény volt készülőben aznap.

Plébániai családi nappal egybekötött falunapot tartottak SopronhorpácsonPlébániai családi nappal egybekötött falunapot tartottak Sopronhorpácson

Falunap

Ugyan vége lett a nyárnak, beköszöntött az ősz és ezzel megérkezett az enyhe őszi időjárás is, de Sopronhorpácson nem lett vége az ünneplésnek.

Megjelent a Répcevidék októberi számaMegjelent a Répcevidék októberi száma

Új megjelenés

Méhkirálynőt választottakMéhkirálynőt választottak

Közélet

A méhészek körében minden évben nagy eseménynek számít a Jászberényi méhésztalálkozó és mézvásár. Minden évben ennek a rendezvénynek a keretein belül hirdetik ki az év mézkirálynőjét is.

Faluszépítő közösség alakult SopronhorpácsonFaluszépítő közösség alakult Sopronhorpácson

Közélet

Összefogás, kreativitás, közös munka mentén határozták meg céljaikat a sopronhorpácsi faluszépítők tagjai.

„Múlnak a gyermekévek, nincs visszaút….”„Múlnak a gyermekévek, nincs visszaút….”

Iskola

50 éves Általános Iskolai osztálytalákozóra gyűltünk össze a Sopronhorpácsi iskolába.

Jubiláló házaspárt köszöntöttek SopronhorpácsonJubiláló házaspárt köszöntöttek Sopronhorpácson

Önkormányzat

Hatvan év önmagában is nagy idő, főleg, ha még házasságban is tölti az ember. Éppen ezért Sopronhorpácson már évek óta hagyomány, hogy köszöntik a házassági évfordulójukat ünneplőket.

Barangolás a Felvidéken  Barangolás a Felvidéken

Iskola

Határtalanul barangolni, határainkon kívül a Himnuszt méltósággal elszavalni, nemzeti színű szalagot kötni egy igaz ember méltó sírhelyén, a Csitári hegyek alatt énekelni, s koszorút hagyni Kodály emlékére…lélekemelő pillanatok, melyek mély nyomot hagyva formálják az embert.

Sopronhorpácson megkezdődött aNEK-re való felkészülésSopronhorpácson megkezdődött aNEK-re való felkészülés

Vallás

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (rövidítve NEK, IEC2020) 2020. szeptember 13–20. között tartják Budapesten. Az 1881 óta rendszeresen az utóbbi időben négyévente megszervezett egyhetes nemzetközi rendezvényen a katolikus egyház tanítása szerint az oltáriszentségben jelen lévő Jézus Krisztust hirdetik és ünneplik.

Jubiláló véradók ünnepe Sopronhorpácson Jubiláló véradók ünnepe Sopronhorpácson

Egészségügy

A vér a gyógyítás számos területén nélkülözhetetlen. Nemcsak műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez, hanem vérkészítményekhez is szükség van rá.