2023. február 8. szerda
[Répcevidék]

Mister Classic Bükfürdőn

SB
Mister Classic Bükfürdőn
Október 3-4-én idén is megrendezésre került a már többéves múltra visszatekintő Mister Classic Nemzetközi Veteránautó Verseny. Az utolsó

futam központja immár másodszor Bükfürdő volt. Pétervári Zoltán szervező szerint, Bük ideális helyszín, mivel az útvonalba beépített „csekpontok\" innen könnyen elérhetők. Ezen a hétvégén dőlt el ki lehet az idei év bajnoka. Attól, hogy egy jármű harminc éves, még nem lesz automatikusan oldtimer. A versenyben résztvevő autók 1980 előtt gyártott, eredeti autók lehettek, érvényes forgalmi engedéllyel, műszaki vizsgával, biztosítással. A szervezők egyéni elbírálása alapján, youngtimerek és sportkocsik is indulhatnak.
Idén 53 autó állt rajthoz. A mezőny legerősebb résztvevője egy 27 éves Ferrari Testarossa, a maga 36 lóerejével. Az 1961-es Vespa 400 volt a leggyengébb teljesítményű, csak 13 lóerővel büszkélkedhet. A legidősebb autó pedig az 1942-es Willis Jeep volt. A 20 autó márkát felsorakoztató mezőnyben találkozhattunk még Mercédesszel, Porsche-val, Skodavál, Zsigulival. A versenyben azonban nem az autók teljesítménye számít, hanem a versenyző, a navigátor és az autó összhangja.
A verseny a Gyógyfürdő bejáratától indult, a több mint ötszáz kilométeres táv érintette többek közt Ausztriát, Sopront, Kőszeget és Szombathelyt is. Az útvonalon több időmérő pont és ügyességi pálya lett beiktatva. A cél előtt még az úgy nevezett LeMans (Lőmons) rajtot kellett teljesíteni. Ez azt jelenti, hogy a versenyzők az autóból kiszállnak, majd egy startórát elindítanak, visszaszaladnak az autóba és egy meghatározott távot, meghatározott idő alatt kell végrehajtani. Ezt a feladatot másodpercre pontosan kell teljesíteni. Akár előbb, akár utóbb ér célba a versenyző, büntetőpontot kap.
Az egyik legnagyobb sikert talán a tűzpiros Ferrari Testarossa aratta. Élvezet vele a száguldás, ezt nekem is szerencsém volt átélni, felejthetetlen élmény. De érdekességként említeném, hogy a Mister Classicon találkoztunk egy hölgy csapattal is, ahol navigátor mellett az autó vezetője is a gyengébbik nem képviselője.
A 2014-es versenyt Erdélyi Zoltán nyerte az 1968-as Jaguár 420-as autóval. A dobogó második fokára egy 1961-as Mercedes Benz 190-es került, míg a bronzérmet az 1972-es Zsiguli 2101-es vihette haza.
A futam remélhetőleg jövőre ismét ellátogat Bükre, hisz évről évre többen csodálják meg ezeket a szép autókat.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Mister Classic Bükfürdőn
Mister Classic Bükfürdőn
Mister Classic Bükfürdőn
Mister Classic Bükfürdőn
Mister Classic Bükfürdőn
Mister Classic Bükfürdőn
Mister Classic Bükfürdőn