2023. február 1. szerda
[Répcevidék]

A sopronhorpácsi Tigrisek

Zsoldosné H. Kati
A sopronhorpácsi Tigrisek
Közel egy éve már, hogy elkezdődött valami. Heti szinten 2-2 alkalommal mozgat meg közel 30 gyereket és 10-14 felnőttet.

Először csak hobby szinten működött, de mostanra már a Sopronhorpács Sportegyesületben önálló szakosztályt képez a RÖPLABDA. A mindig lelkes és aktív "edzőbá" élvezettel nosztalgiázott, amikor a kezdetekről kérdeztem.
Hogy és mikor csöppentél bele a röplabdába? Kovács Krisztián vagyok. Kazincbarcikán éltem és nőttem fel, ami a röplabda egyik fellegvára. Mint majdnem minden fiú én is a focival kezdtem, voltam csatár, középpályás, de a futás illetve a test-test elleni játék sose tartozott a kedvenceim közé. Majd általános iskolában - ahol kiemelt figyelmet szenteltek a röplabdának-, ötödikes koromban kezdtem el edzésre járni heti 1-2 alkalommal. Akkori magasságom alapján, illetve hamar megtanulva a kosárérintés technikáját a csapat feladója lettem, akinek feladata, hogy kiszolgálja az ütő játékosokat illetve irányítsa a csapatot, támadásokat szervezzen. Ezek után jöttek a középiskolás évek, ahol az iskolai röplabda órák mellett a felnőtt utánpótlás csapatban is edzettem és szerepeltem. Természetesen, mikor elkezdtem dolgozni sem maradhatott el ez a sport, így az Ózdi NBII - es felnőtt csapatban is játszottam néhány évet. Egyszerűen nem tudtam elszakadni a röplabdától! Később a kazincbarcikai felnőtt férfi csapat utánpótlás nevelő edzője lettem, továbbá volt szerencsém a NBII-es felnőtt női csapatot a pálya mellől irányítani és így lettem a női szakosztály utánpótlás edzője is. Ezúton szeretném megköszönni a VRCK akkori edzőjének, Dudás Andrásnak, illetve a lányok csapatánál, Veres István Pista bácsinak segítségüket, támogatásukat, mentorállásukat, mert rengeteget tanultam a két szakembertől az utánpótlás minőségi hogyan létéről. (VRCK - Vegyész Röplabda Club Kazincbarcika, aki 2018 Magyar Kupa győztes felnőtt csapat lett: Szívből gratulálunk!!) Aztán egy hatalmas változás jött az életembe, amikor családommal - harmadik lányunkkal várandós feleségemmel és 2 kislányommal - egy munkalehetőség miatt Sopronhorpácsra jöttem dolgozni majd 1,5 év múlva sikerült is ide, ebbe a barátságos faluba költöznünk. A falu első emberével Talabér Jenő polgármester úrral egyeztetve, illetve a sportegyesület támogatásával 2017.04.28-án megtartottuk első edzésünket a gyerekeknek, majd a felnőtteknek. Azóta is töretlen sikerrel, a gyerekeknél 2 korosztállyal (majd 30 fővel) tartunk heti 2-2 alkalommal edzéseket, illetve több mint 10 fős amatőr felnőtt csapatunkkal is heti 2 alkalommal edzünk itt Sopronhorpácson a Kultúrházunkban.
Több megmérettetésen is részt vettek már a csapatok. Mesélnél róla? Igen, valóban szerepeltünk és szerepelni is fogunk versenyeken, mert az mutatja meg nekünk, hogy hol is tartunk a többi csapathoz képest. Jártunk Sümegen decemberben, de márciusban megfordultunk Szombathelyen és Ikrényben is, ahol a csapataink nagyon szép eredményeket értek el úgy, hogy csak ¾ éve röplabdáznak a gyerekek. Most, március 25-én rendezünk itt Sopronhorpácson egy „manó"kupát. Ezek mind felkészülési tornák, amelyek segítségével tudunk alapozni az április 28-i Budapesti Országos Manó kupára, amire már nagyon készülnek a kis Tigrisek! A gyerekek mellet a felnőtt csapatunkkal is járunk versenyekre, mind edző meccsekre mind pedig kupákra. Az itt játszó felnőtt játékosoknak jól esik egy picit megállni ebben a rohanó világban és kifújni a „gőzt". Velük most felkészülési meccseket játszunk Kőszeggel, mert készülünk az április 22-i Szanyban rendezendő kupára.
2017. június 13-án egy törvénymódosítás értelmében a röplabda is bekerült a TAO - rendszerbe. Milyen változást hozott ez a szakosztály életében? Valóban így lett és ez egy hatalmas lehetőség a röplabdának. Külön érdekesség hogy a 6 látványsportág közül (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong) egyedül a röplabda az, ahol nincs test-test elleni kontakt. Személy szerint nagyon örülök, mert ennek a rendszernek és a támogatónk segítségének köszönhetően az edzésre járó gyerekek edzés, illetve meccs körülményeit lehet javítani például sportfelszerelésekkel, sporteszközökkel. Így lehetőségük van az itt élő gyerekeknek is a sportágat kipróbálni, űzni, hisz nem tudhatjuk, hogy éppen hol van egy kis tehetség, vagyis ki tudja kiből lesz a „cserebogár"! Egy biztos, én személy szerint rengeteget tanultam a röplabdától, alázatot, kitartást, tiszteletet, a kudarcok és győzelmek kezelését, szabályokat, szabályrendszert betartva nyerni, és még sorolhatnám... ami a nagybetűs életben is igen jól jött. Tehát, mint edző, célomnak tűztem ki, hogy maga a röplabda, mint sportág és a mozgás megszerettetése mellett átadjam a megtanult vagy tanítható készségeket, emberi tulajdonságokat is a gyerekeknek, mert igenis a sport nevel.
Mik a jövőbeni terveid? Szeretném ezt a sportágat minél eredményesebben népszerűsíteni és célom, hogy a környező települések gyerekeihez is eljuttassam, mert meg szeretném nekik adni az esélyt, hogy kipróbálják. Az Önkormányzattal illetve a Sportegyesülettel összefogva tervezzük április hónapban elkezdeni a focipálya melletti strandröplabda pályánk munkálatait, ami lehetőséget fog adni a gyerekeknek, felnőttek, hogy nyáron kint a szabadban is játsszák, űzzék ennek a sportnak a strand változatát. Továbbá szeretnénk egy életpályát felépíteni a gyereknek, hogy az általános iskola elvégzése után tudják folytatni szakközépiskolában, gimnáziumban ezt a sportot, ezért tárgyalásba vagyunk nagyobb profi klubokkal is. Továbbá a legkisebbeknek óvodánkban is elindítjuk a röplabda alapját szolgáló zsinórlabdát. Jelenleg az edzéseket a sopronhorpácsi Művelődési Házban tartjuk, ahol a nagyterem alapterülete 9x12 méter. Viszont a felnőtt röplabdához 9x18 méteres a szabvány pálya. Tévedés ne essen, örülök, hogy van ez a terem, mint lehetőség, hisz 15 km-es körzetben ez az egyetlen ilyen „csarnok", de a méretéből adódóan, amikor meccsekre megyünk, sajnos kicsit mindig hátrányban leszünk. Ezért LEGNAGYOBB CÉLOMNAK TŰZTEM KI, hogy egy tornatermet tudjunk felépíteni itt Sopronhorpácson, ami lehetőséget nyújt az iskolánknak a testnevelés órák lebonyolítására, a futball szakosztálynak a téli felkészülésekre, a különböző rendezvények lebonyolítására és nem utolsó sorban egy szabványos röplabda pálya segítségével még nagyobb lendülettel fejlődhet ebben a régióban ez a sport. CSODÁK VANNAK, CSAK AKARNI KELL!!!!

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
A sopronhorpácsi Tigrisek
A sopronhorpácsi Tigrisek