2023. november 30. csütörtök
[Répcevidék]

A büki sport 100 éve III. rész

Sági Ferenc

Bük Nagyközség 1990 után intenzív fejlődésen ment keresztül. Dr. Szele Ferenc polgármester és a képviselő-testület tagjai 1993-ban együtt megfogalmazták az érdekeltekkel, hogy Bükön milyen sportágak lehetnek eredményesek, s ezeket segítették. 1993-ban újra megalakult a sakk-, 1994-ben pedig az asztalitenisz-, a birkózó- és a női kézilabda-szakosztály.
A sportpálya az önkormányzat tulajdonában van. Folyamatos fejlesztésének kezdeményezése id. Szidoly László alpolgármester nevéhez fűződik. Irányításával dr. Szele Ferenc polgármester, Szabó József jegyző, s a képviselő-testület segítségével sportot szerető magánszemélyek, vállalkozók és cégek sora is kivette részét a fejlesztésekből. Az önkormányzat jelentős anyagi támogatása mellett rengeteg társadalmi munkát, szabadidőt fordítottak arra, hogy megvalósuljon a sportpálya modernizálása és bővítése, a kiszolgáló helyiségek megújítása. A következő nagy lépés az akkori településvezetés részéről 1995-ben, a Büki TK 75. évfordulójának megünneplésekor, a sportcsarnok átadásával valósult meg. A település alkalmas lett így a sportolni vágyók még jobb kiszolgálására. Emellett mindkét létesítmény a versenysport mellett az iskolai testnevelésórák helyszíneként is működik, valamint a szabadidős sporttevékenységet végző csapatok, csoportok számára is lehetőséget nyújt a mozgásra.
Az önkormányzat 1995-ben a sportintézmények vezetésével Szélesy József tanárt bízta meg. Az intézményvezető kialakította a létesítmények működésének szervezeti, személyi és tárgyi kereteit. Az ő és utódai szervező munkája révén a helyiek és környékbeliek mellett - Bük adottságait kihasználva - egyre több első osztályú és válogatott csapat vette igénybe a sportlétesítményeket, de kulturális programoknak is helyet biztosítottak.
Az újabb nagyobb beruházás a sportpályát érintette: 1996 őszén a Ferencvárosi TC felnőtt NB. I-es labdarúgó csapatának mérkőzésével villanyvilágítást is avattak. 1996-ban Gallov Rezső, az Országos Testnevelési és Sporthivatal elnöke a NEMZETI SPORTVÁROS kitüntető címmel és díszoklevéllel jutalmazta Bük Nagyközséget „a testnevelés és sport helyi feladatainak sikeres megvalósításában, a diák-, a szabadidő- és a versenysport fejlesztésében, a nagyközség sportszervezeteinek támogatásában tanúsított elkötelezettségéért". 2005-re a labdarúgópálya tovább fejlesztve alkalmas lett nemzetközi mérkőzésekre: ez év nyarán az U19-es női labdarúgó Európa-bajnokság nyolcas döntőjének egyik helyszíne volt Bük. Az edzőpálya 2012-2013. évi műfüvesítése - a Bozsik-program és az önkormányzat támogatásával - pedig az időjárási viszontagságok mellett is lehetővé teszi a labdarúgók tél végi felkészülését. A sportlétesítmények bérbeadásával hazai és külföldi válogatottak, s klubcsapatok végezték felkészülésüket Bükön. A birkózók mellett több magyar válogatott és klubcsapat is alapozott már nálunk, vagy játszott mérkőzést. A legnevesebb itt készülő együttes az olasz Sampdoria és a spanyol Getafe volt.
A sportlétesítmények fejlesztése-építése, majd átadása után tovább fejlődött a verseny- és szabadidősport. Több évben is országos dobogós helyen végzett a település a Kihívás Napja versenyein és sorozatban nyerte el a Fürdővárosok Kupáját. Új szakosztályként 1997-ben kosárlabdacsapat alakulása is megtörtént. A település fiataljai mellett a környékről is egyre többen bekapcsolódtak az egyes szakosztályok munkájába. Játékosok idecsábításával és vásárlásával a felnőtt asztaliteniszezők az évek során az egyre magasabb osztályokat megnyerve az Extra-ligáig és nemzetközi szereplésekig, a labdarúgók az NB I. B-ig, a kézilabdázók az NB II-ig jutottak, és értek el ott is dobogós helyezés(seke)t.
A 2000/2001. évi labdarúgó NB II. Hummel-csoportjának bajnokcsapata

A birkózószakosztály 2007-ben kivált a Büki TK-ból, és Büki Birkózó Club néven önálló egyesületként működik. A birkózók országos bajnokságokon vettek részt - több első helyet szerezve, s Csordás Szilveszter, majd Varga Dorottya és Ambrus Viktória korosztályos válogatott sportoló lett. Utóbbi sportágat váltott, s jelenleg a Kőszegi Fitt-Box Ökölvívó Egyesület Büki Szakosztályának korosztályos válogatott versenyzője Reseterits Tifanival együtt.
A dr. Szele Ferenc, Horváth Lajos, majd dr. Németh Sándor polgármester vezette testületek igyekezetek minden támogatást megadni a sportkör(ök) számára. Az egyes szakosztályok igyekeztek más szponzorokat is szerezni. Rövidebb-hosszabb ideig jelentős segítséget biztosított a Büki Gyógyfürdő Zrt. az asztalitenisz- és a labdarúgó-szakosztálynak. A Hungest Hotel Zrt. a labdarúgókat, a Nestlé-Purina Vállalat az asztaliteniszezőket, a Dr. Lupó Bt. a kézilabdázókat támogatta évekig olyan mértékben, hogy nevük is megjelent a bajnokságokban szereplő csapatok elnevezésében.
A sportkörök legmagasabb fóruma a közgyűlés, melyen a tagok megvitatják a szakmai munkát és az éves költségvetést, illetve dönthetnek az elnök, az alelnök(ök), illetve az elnökségi tagok személyéről. A sportköri tagok száma általában 80-120 fő között mozgott a Büki TK-ban és elődszervezeteiben az 1940-es évektől kezdődően. A szakosztályok munkáját a szakosztályvezetők irányítják. Valamennyi vezető - az edzők és a szakszemélyzet tagjai kivételével - az elnökség tagjaival és a szakosztály-vezetőségekkel együtt társadalmi (önkéntes) munkában végezték, illetve látják el ma is felelősségteljes feladataikat.

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.