2023. június 1. csütörtök
[Répcevidék]

Tartsuk be a jégen tartózkodás szabályait, figyelmeztet a rendőrség!

Tartsuk be a jégen tartózkodás szabályait, figyelmeztet a rendőrség!
A mínuszok beköszöntével a tavak vize fagyni kezdett, azonban a jég még nem összefüggő, ezért azon tartózkodni nem biztonságos.

A jégen való tartózkodás és közlekedés legalapvetőbb szabálya, hogy a szabad vizek jegére csak akkor szabad lépni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri, vagy meghaladja a 10 centimétert. Az előírások nem ismeretéből, vagy be nem tartásából eredően a jeges vizek is szedhetik áldozataikat.

TILOS a szabad vizek jegén tartózkodni:

- éjszaka és korlátozott látási viszonyok között,

- járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével,

- kikötők és veszteglőhelyek területén,

- folyóvizeken!

Ha a több napos melegebb idő hatására a jég felülete mosódik, vastagsága csökken, szilárdsága romlik, akkor a rajta való tartózkodás, közlekedés, sportolás veszélyes. Nagyobb felületen különös veszélyeket rejthet a friss havazás, mert a jég tényleges állapotát nem lehet időben felismerni. Ezeken a területeken az éjszakai tartózkodás különösen veszélyes. Ajánlatos azokon a területeken, ahol felnőttek vagy gyermekek tömeges megjelenése várható, például a strandok jegén, átkelési helyeknél, a jégből való mentéshez felúszó, nagyfelületű tárgyakat (falétra, palló) és megfelelő erősségű, karbantartott kötélzetet készenlétben tartani.

Fontos tanács, hogy a jeges vízből mentett embert azonnal ne vigyük túlfűtött meleg helyre, dörzsöléssel próbáljuk a vérkeringését beindítani, természetesen előzőleg a jeges ruházatától meg kell szabadítani! Az ilyen személyt minden esetben orvosi elsősegélyben és ellátásban kell részesíteni.

A jégen tartózkodás szabályait, a jégbeszakadások miatt bekövetkezett balesetek megelőzése érdekében a rendőrök fokozottan ellenőrzik.

 

Takács József rendőr százados
sajtóreferens
Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.