2023. június 2. péntek
[Répcevidék]

DÖNTSÖN HELYESEN AZ ÜNNEPEK ALATT IS!

A húsvéti hétvégén is fokozott figyelmet kap Vas vármegyében a passzív biztonsági eszközök helyes használatának ellenőrzése, valamint az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrése.

Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a vármegye egész területén közlekedésrendészeti ellenőrzéseket tartanak a húsvéti hosszú hétvégén is. Az ellenőrzések fókuszpontjában az elsődleges baleseti okok, az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrése, a biztonsági öv, valamint a gyermekbiztonsági rendszer megfelelő használata áll.

A Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság nem győzi hangsúlyozni, hogy a passzív biztonsági eszközök használata életet menthet! Kérjük a közlekedőket, hogy használják megfelelően a biztonsági övüket, gyermeküket pedig rögzítsék gyermekbiztonsági rendszerben! A baleset bekövetkezését nem tudja megakadályozni, de annak súlyossága csökkenthető, ha ezeket az eszközöket tudatosan használjuk!

A „CSAT(T)LAKOZZ" elnevezéssel útjára indított országos baleset-megelőzési kampány is a biztonsági öv és a gyermekülés helyes használatára és azok megkérdőjelezhetetlen fontosságára hívja fel a figyelmet.

A Vas vármegyei rendőrök rendszeresen intézkednek ittasan közlekedő, vagy ittas állapotban balesetet okozó sofőrökkel szemben. A baleseti okok között kiemelkedő kockázati tényező az ittas vagy bódult vezetés.

Az alkohol hatására tompul a látás, megnő a reakcióidő, ezzel fordított arányosságban viszont csökken a veszélyérzet, a távolság- és a térérzékelés pontossága.

Már egy pohár szeszes ital elfogyasztása is befolyásolhatja a vezetési képességet, így nem lehet elégszer hangsúlyozni azt, hogy aki ittasan vezet, nemcsak önmagát veszélyezteti, hanem esetleges utasait, valamint a közlekedés más résztvevőit is!

Az alkoholfogyasztás hatására a gátlások csökkennek, így a túlzott kockázatvállalás és az aktuális forgalmi-közlekedési szituációk helytelen, téves felismerése rossz döntésekhez vezet.

 

Döntsön helyesen, soha ne vezessen járművet, ha alkoholt fogyaszt!

Balesetmentes közlekedést kíván Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság!

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.