2022. szeptember 26. hétfő
[Répcevidék]

VIII. Gyógy-Bor Napok – Büki Gasztro Fesztivál 2013. július 24-27.

VIII. Gyógy-Bor Napok – Büki Gasztro Fesztivál 2013. július 24-27.
A bor gyógyító hatásáról már az ókorban könyveket írtak. Használták sebkezelésre, fejfájás ellen, gyomorbajok gyógyítására. A középkorban a bor

volt a legfőbb fertőtlenítőszer. Kolostorokban és kórházakban mindig tartottak bort erre a célra.
A tokaji eszenciát még a XX. században is patikákban árulták gyógyító hatása miatt. A somlói borok közül főleg a Juhfark, melyet az emésztésre gyakorolt pozitív hatása miatt ajánlották gyomor panaszok esetén. Talán innen, vagy ekkor keletkezett a „mondás", hogy a bor kismértékben gyógyszer, nagy mértékben orvosság?
Csoda, hogy ezek után Bükön már a VIII. Gyógy-Bor Napokat rendezik.
A bor és a gyógyvíz, a gyógyítás, jól megfér egymás mellett. Talán ezért van a fürdő parkolójában ismételten a fesztivál.
Szerdán megválasztják a város borát, borvacsorát szerveznek borkóstolóval.
Csütörtökön délután négy órakor már kihirdetik, a zsűri döntése alapján kié lehet a Város Bora megtisztelő cím. Hat órakor Gasztro portrék címmel bemutatja Bartók Zoltán és Csepregi Tibor a büki szállodákban, éttermekben készített ételeket, recepteket és az ételkészítők portréit. Este hétkor stílszerűen a színpad a Vivat Bacchus együttesé.
Este kilenckor kezdődik a nagyon várt GHYMES koncert.
Pénteken, szombaton a rendezvény háziasszonya a világot járt Kandász Andrea.
Délután hat órakor a Répce Gold szálló séfje tart bemutatót, de a nagyszínpadon öt órától másfél óránként váltja egymást a Koprive tambura zenekar, Pál István Szalonna és bandája, a Barabontó, és a Firkin.
Szombaton a Gasztro udvarban Nika Róbert a babos káposztával kívánja lekötelezni a vasi konyha mellett a vendégeket. Mint csütörtökön, pénteken, így szombaton is délután négy órától működik a gyermek színpad, a játszóház, a népi fajátékok, a Történelmi bemutató park.
A nagyszínpadon este héttől az Iron Cats, fél kilenctől Ed Philips és a Memphis Patrol, majd fél tizenegytől retro utcabál a Mokka zenekarral.
Közben 13 pincészet - Magyarországról és a szomszédos Burgenlandból - igyekezik újabb híveket szerezni a mértékletes borkóstolásnak, borívásnak. Persze lehet pálinkát kóstolni, és lehet hódolni a fitnesz és a koleszterinnel töltött ételeknek is. A bulizástól megfáradt testnek pedig napközben a fürdő adhat otthont.
Bük újabb élményekkel várja Önöket!

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.