2022. december 5. hétfő
[Répcevidék]

Újabb támogatások a kistelepüléseknek

yde
Újabb támogatások a kistelepüléseknek

A Kormány Magyar Falu programja idén is több támogatási lehetőséget biztosított az 5000 fő alatti településeknek. Ágh Péter országgyűlési képviselő foglalta össze Répce vidékét érintő 2021-es kedvező döntéseket.
A Magyar Falu program nyertes pályázatainak köszönhetően most is hosszú a listája azoknak a támogatott beruházásoknak, melyek jobbá tehetik a településeink életét. Bő 14,9 millió Ft-ot nyert egyházi közösségi tér fejlesztésére, Bükön 5 millióból segíthetik a helyi civileket. Chernelházadamonyán 14,98 millió forintból, Csepregen 13,85 millió forintból vásárolhattak közterületi eszközöket. Csepregre jutott még 40 millió forint belterületi útfelújításra, 1,5 millió forint az önkormányzati temető rendbetételére és 5 helyi civilszervezet összesen 23 millió forint támogatást nyert. A Csepregi Sportegyesület 6 millió forintból újíthat fel ingatlant, a Csepregi Ipartestület Egyesület 5 milliót költhet gépjárműbeszerzésre. Csepreg Város Fúvószenekara 1,34 millió forintnyi forrást nyert eszközbeszerzésre, a Csepreg Közbiztonságáért Polgárőr és Bajtársi Egyesület 5 millió forintból szerezhet be új gépjárművet, míg a Csepregi Önkéntes Tűzoltó Egyesület energetikai felújításra kapott 5,755 millió forintnyi támogatást.
Sok jót hozott a 2021-es esztendő Hegyfalunak is. Belterületi út felújítására 29,951 millió forintot nyertek, de új falubuszt is beszerezhetnek 14,998 forintból. A településre érkezett 15 millió forint az egyházi közösségi tér felújítására, 26 millió forintnyi központi támogatásból újulhat meg az óvoda, két helyi civil szervezet pedig 11 millió forintnyi forrásban részesült.
Iklanberényben a játszótér felújítása valósulhat meg 4,9 millióból. Kiszsidányban 5 millió forint érkezik közterületi eszközbeszerzésre. Kiszsidányban 24,8 millió forintból, Lócson 25 millió forintból újulhat meg a helyi közösségi tér. Utóbbi helyszínen 3,2 millió forint jut az önkormányzati temető felújítására és 970.000 forint a Rózsafalu Civil Egyesületnek is a Rózsafesztivál megszervezésére és közösségi faluszépítésre.
Meszlenben több mint 10 millió forint érkezett belterületi útfelújításra, de a nagygeresdiek sem panaszkodhatnak, 22,2 millió forintból újulhat meg a faluház, és a helyi civileket is támogatják 6 millió forinttal. Nemesládonyban az orvosi rendelő felújításra kezdődhet el, 29,99 millió forintnyi támogatásból, míg Ólmodon a belterületi utak rendbetételére nyert az önkormányzat 27,43 millió forintot. A peresznyeiek is örülhetnek, 8,2 millió forintból vásárolhatnak közterületi eszközöket, a közösségi tér fejlesztésére 24,99 milliót, az önkormányzati temető felújítására 4,99 milliót nyertek, az Önkéntes Tűzoltó Egyesület pedig gépjárművet szerezhet be. Répceszentgyörgyön 4,99, Simaságon 1,49 millió forintot fordíthatnak a temető felújítására. Utóbbi településen nyertek még 30 milliót a faluház felújítására és 640 ezer forintot a felelős állattartás elősegítésére. Tompaládonyban 27,89 millió forintból újulhat meg a faluház, Tormásliget 2 millió forintot nyert orvosi eszközök beszerzésére és 23,426 milliót belterületi út felújítására. Tömördön 5 millió forint nyertes pályázati forrás érkezik járdafelújításra és további 35,65 millió forint belterületi útfelújításra. Vasegerszegen 24,99 millió forintból újulhat meg a közösségi tér, a helyi civilek pedig 1,994 millió forintnyi plusz forrásból gazdálkodhatnak.
A Magyar Templomfelújítási Programnak köszönhetően Bük evangélikus temploma 15 millió forintból újulhat meg, de 15 millió forintot nyert a meszleni, 14,957 milliót a tömördi és 15 millió forintot a vasegerszegi templom felújításának terve is.
A Magyar Falu program sikeres kisboltpályázatai érintik Hegyfalut, Horvátzsidányt, Meszlent, Nagygeresdet, Simaságot, Tömördöt és Vasegerszeget is.
A Belügyminisztérium 2021-es pályázatán Bő 13,48 millió, Csepreg 20 millió, Lócs 11,21 millió, Mesterháza pedig 1,76 millió forintnyi támogatásban részesült, melyeket utakra és járdákra használhatnak fel.
A Magyar Falu program révén mindezek mellett olyan közúti fejlesztések valósultak meg, melyek a Répce vidékének elérhetőségét javítják. Ilyen a Szombathely-Csepreg úton a söptei, vasasszonyfai felújítás, valamint a büki, tormásligeti, mesterházi beruházás, valamint a Horvátzsidány-Peresznye közti beavatkozás. Sok még a feladatunk, megköszönve az eddigi közös munkát, dolgozunk tovább Önökért!

 

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.