2022. november 30. szerda
[Répcevidék]

Új politikai mozgalmat alapít Bencsik János, hogy képviselje azokat, akiket senki sem képvisel

Polgári Válasz néven új politikai mozgalom alakul a polgári értékek képviseletére, amelyeket sem a Fidesz, sem a közös pártlistára készülő ellenzék nem képvisel – jelentette be Bencsik János független országgyűlési képviselő. Leszögezte: semmilyen körülmények között nem fognak közös listán indulni az elmúlt tíz vagy az azt megelőző nyolc év kormányzásának felelőseivel.

„Azoknak a hangja kívánunk lenni, akiket sem a kormányoldal, sem a közös pártlistára készülő ellenzék nem képvisel. Az a célunk, hogy meghaladjuk az egymást gyűlölő, mégis egymást életben tartó politikai szekértáborokat, és alternatívát nyújtsunk azoknak, akik sem a NER, sem az O1G politikájával nem tudnak azonosulni" - hangsúlyozta Bencsik János

A független képviselő a magyar közélet állapotát lesújtónak nevezte, hangsúlyozva, hogy a Polgári Válasz ezzel szemben „értelmes és őszinte közbeszédet, érdemi és kulturált politikai vitát igényel." A mozgalom az egész társadalmat átható „a szellemi és lelki megújulást" szeretne elindítani, melynek nyomán valóban arra méltó képviselők juthatnak döntéshozó pozícióba.

„Olyan értékek mellett köteleztük el magunkat, mint a hagyomány, a teljesítmény, az önszerveződés, a felelősség és fenntarthatóság. Belső iránytűnk a kereszténység tanítása, a nemzeti összetartozás, valamint Magyarország és Európa tudományos, szellemi és kulturális hagyatéka" - szögezte le a politikus.

Bencsik János világossá tette: a Polgári Válasz képviselői semmilyen körülmények között nem fognak közös listán indulni olyan pártokkal, illetve olyan szereplőkkel, akik részt vettek Magyarország kormányzásában az elmúlt 10 vagy az azt megelőző 8 évben.

„Meggyőződésünk, hogy a valódi változáshoz teljes megújulására lenne szükség az ellenzéki térfélen, ám az egyszínűvé és egyszólamúvá vált ellenzéki összefogás nem hajlandó és nem is képes erre" - mutatott rá. A képviselő szerit mozgalmuk nem megosztja az ellenzéket, hanem új szavazókat mozgósít: olyanokat, akik inkább otthon maradnának, mintsem hogy a Fideszre vagy az ellenzéki összefogásra szavazzanak.

Szövetség a középosztállyal

Rába Kálmán elmondta: a Vas Megyei Közgyűlés tagjaként gyakran tapasztalja, hogy egyes fejlesztések csak egy szűk politikai csoport érdekeit szolgálják, a helyi közösség pedig sokszor csak kívülállóként szemléli a beruházások hatásait.

Hangsúlyozta: a Polgári Válasz a magyar középosztállyal kíván szövetséget kötni. „Olyan szövetséget, amely felszámolja a mindenkori kormánnyal szembeni függőségi viszonyt, és segíti az embereket legjobb képességeik kibontakoztatásában". Fontos célnak nevezte, hogy az állampolgárok ne csak négyévente tudjanak beleszólni a közügyek alakításába, hanem a mindennapok során is. Ezért ki kell alakítani a közösségi döntéshozatal színtereit, hogy a hétköznapi életet meghatározó döntésekbe bevonják azokat, akik viselik e döntések hosszú távú előnyeit és hátrányait - tette hozzá.

Eljött a cselekvés ideje

Varga Dániel budavári önkormányzati képviselő elmondta: célja, hogy felrázza a közéletből kiábrándult fiatalokat, hogy minél többen és minél aktívabban kapcsolódhassanak be a helyi ügyek képviseletébe. Úgy véli, ennek kiemelt jelentősége van most, amikor a kormányzat a koronavírus-járványra hivatkozva rengeteg forrást von el az önkormányzatoktól. Ezek az intézkedések „soha nem látott függésbe taszíthatják nemcsak Budapestet, hanem falvainkat, városainkat és megyeszékhelyeinket is" - mutatott rá.

Hozzátette: hisz abban, hogy nem elég jól dolgozni, önazonosnak is kell maradni, mivel csak így lehet alternatívát nyújtani mindazoknak, akik hűek maradtak a polgári Magyarország eszményképéhez, de most joggal érzik úgy, hogy senki sem képviseli őket.

 

Nem ilyen országról álmodtunk

„Egy kis falu polgármestereként azt az üzenetet hoztam el Önöknek, hogy nincsenek egyedül" - fogalmazott Mihátsiné Dózsa Hajnalka. Úgy véli, a kistelepüléseken élő és dolgozó emberek kezét az elmúlt harminc év kormányai elengedték. Az állam érzéketlen a problémáikra, az adók beszedésén túl más nem érdekli - mutatott rá. A kormány erős helyi emberei a települések fejlesztéséért cserébe teljes politikai hűséget várnak el, kiskirályokként viselkednek - tette hozzá Ostffyasszonyfa független polgármestere emlékeztetve, hogy 2010-ben a Fidesz sem ilyen kormányzást ígért.

Hangsúlyozta: nőként a kulturált, demokratikus vita erejében hisz, és fontosnak tartja, hogy meghallgassák azokat, akiknek a hangja nem hallatszik el a Parlamentig.

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.