2020. július 6. hétfő
[Répcevidék]

Tegyünk együtt környezetünkért!

Tegyünk együtt környezetünkért!
A Sopronhorpácsi Napközi Otthonos Óvoda a KÖRNYEZETVÉDELMI VILÁGNAPON idén először hagyományteremtő szándékkal hívta meg a környék óvodás gyermekeit egy kellemesen okosító, játékosan vidám délelőttre.

Az ENSZ az első környezetvédelmi világkonferencia nyitónapját 1972. június 5.-én rendezte, s azóta ez a nap a környezetvédelem világnapja. Vajon hányan tudnak erről? Ma már szinte mindennek van világnapja, de mindenki érdeklődési körének, neveltetésének, környezetének hatására csak néhányat tart fontosnak, megjegyzendőnek.
E világnap célja, hogy széles körben felhívja a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, elősegítse az együttgondolkodást és a közös cselekvést, terjessze a fenntartható fejlődés eszméjét. Szinte mindennap halljuk: takarékoskodjunk az energiával, hasznosítsuk a megújuló természeti erőforrásokat, csökkentsük a szemét - és hulladékképződést, a környezetszennyezést. De vajon hogyan? Mit tehetnek e téren a gyerekek?
A Sopronhorpácsi Napközi Otthonos Óvodában a természetközelség, a környezetvédelem már régóta meghatározza a fejlesztéseket, a programokat, az újonnan teremtett hagyományokat. 2005 óta madárbarát óvoda, majd 2009-ben elnyerték a Zöld Óvoda címet is. Az intézmény néphagyományőrző, természet közeli pedagógiai programja egy tudatosan átgondolt munka eredménye, melynek célja, hogy a gyerekek saját élményeiken keresztül tapasztalják meg környezetük megbúvó csodáit. Azét a környezetét, amelyért ők maguk is már sokat tehetnek.
Ennek jegyében született az ötlet: egy vidám tartalmas délelőtt, együtt a környék óvodáival. Meghívást kaptak a zsirai, az egyházasfalui és a sopronkövesdi óvoda apróságai és óvónőik.
Gondos előkészítő munka, sok ötlet, kellemes környezet, jó idő... kezdődhetett a program. A csapatokat egy térkép segítette a délelőtt folyamán (természetesen újrahasznosított papírból készült!), az ezen lévő jelek, rajzok alapján tájékozódhattak az egyes állomások közt a gyerekek, s ezen gyűjthették a feladatok megoldásáért járó pecséteket is. Képzeletbeli patakmedret kellett az ösvényszerűen felgyűlt szeméttől megtisztítani, természetesen szelektíven kiválogatva. Nem mindegy, hogy üveg, fém, papír vagy műanyag? Már az ovisok is tudják, hogy nem! Egy másik állomáson virágból szőhettek képet, az apró kezek által csuda dolgok születtek. Az állatokról sem feledkeztek meg, hiszen erről annyit mesélnek, beszélgetnek az oviban. Kiderült, hogy ismerik élőhelyeiket is, tudják mely állatok élnek az erdőben, a ház körül, a mezőn, avagy a vízparton. Beszélgettek arról is, hogyan kell viselkedni egy erdei kiránduláson, hogyan óvhatjuk környezetünket, hogy majd a későbbi korok ovisai is sétálhassanak ugyanott. Újrahasznosítottak sokféle hulladékot: papírt, műanyagot, kupakokat, szívószálakat... Az üzletekben kapható játékokat legyőzték az itt készült találmányok, ügyességi játékok: a szívószál gyűjtögető, a gólyacsőr, a flakon kugli, a gyűjtögető kismadár, a titokzsák. De a vállalkozó kedvűek játszhattak élőbábokkal társast is. A játék végén senki nem maradt ajándék nélkül, ha megtalálta saját kincsesládáját. A program ideje alatt mini kiállítás nyílt azokból a munkákból, melyet a gyerekek újrahasznosított anyagból otthon készítettek, mintegy ráhangolódva a közös napra. Bodzaszörp, és cseresznye mellett vidáman mesélték egymásnak a legjobb kalandokat. A tanulás öröm is lehet. A saját élmény bevésődve valóban mély nyomokat hagy, s talán segít abban, hogy az igazán fontos dolgokra figyeljünk, például környezetünkre.

Sodicsné Horváth Gyöngyi

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Tegyünk együtt környezetünkért!
Tegyünk együtt környezetünkért!
Tegyünk együtt környezetünkért!
Tegyünk együtt környezetünkért!
Tegyünk együtt környezetünkért!
Tegyünk együtt környezetünkért!
Tegyünk együtt környezetünkért!