2020. július 13. hétfő
[Répcevidék]

Világháborús szobor felújítása Sopronhorpácson

Világháborús szobor felújítása Sopronhorpácson
Sopronhorpács Község Önkormányzata a Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság és a XX. Század Intézet támogatásával „Az első világháború történelmi emlékeit őrző emlékművek rendbetétele, renoválása, helyreállítása, új emlékmű állítása” című pályázati felhívásra benyújtott pályázata vissza nem térítendő támogatást nyert.

A támogatás segítségével az I. világháborús táblát, illetve a szobor teljes egészét újíttatták fel, a II. világháborús táblákat pedig önerőből hozatta helyre a község. Az érintett emlékmű a falu nevezetességei közé tartozik, mely a híres római katolikus templom melletti kertben található. A szobor történetéről: Mechle Béla készítette 1920-ban. Az első világháborúba a lakosság 18 és 42 év közötti férfiúinak nagy része bevonult, az ott elesett 18 hősi halott és 12 eltűnt horpácsi és lédeci áldozat emlékére állíttatta a község az emlékművet. A mű minden költségét gróf Széchenyi Dénes vállalta magára, segítve ezzel a falut. Később a meglévő emlékmű elé helyeztek egy emléktáblát a II. világháborúban elesett helyi áldozatok emlékére. Míg a legtöbb háborús emléktáblán egyszerűen ábécésorban olvashatjuk az elhunytak nevét, addig Sopronhorpácson időrendi sorrendben, a születési év, a halálozás dátumának és helyének (legalább megközelítően pontos) feltüntetésével kerültek fel a nevek. Az eltűnteket külön táblán örökítették meg, remélve, hogy egyszer még viszontláthatják őket. A faluban minden évben megemlékeznek a szobornál a hősi katonákról, az iskolások műsorral tisztelegnek a világháborúk áldozatainak.
Az emlékmű azonban az elmúlt évtizedek során nem volt felújítva, a táblákon, főként a kőfelületeken nyomot hagyott az idő. Ezért döntött úgy a falu vezetése, hogy megragadja a pályázat adta lehetőséget, és rendbe hozatja. A felújítás célja volt, hogy megmutassa a szobrok állításának, minőségük megőrzésének lényegét. Az emlékmű nemcsak a világháborúra való emlékezést szolgálja, és megőrzi az ott elesett katonák emlékét, hanem felhívja a figyelmet arra, hogy a világháború mennyi veszteséget okozott, mennyi áldozatot követelt; hazaszeretetre és a katonák tiszteletére nevel és buzdít. Ennek fenntartása és erősítése a falu vezetésének célja. A restaurálást egy kőfaragó vállalkozó, Cseh Zoltán végezte. A renoválás folyamata a tisztítással kezdődött, mely során a szennyezett részeket eltávolította úgynevezett JOS technológiával. A tisztítás után ahol szükséges volt, ott a hiányzó részeket, repedéseket kiegészítette, kőrestauráló habarccsal kitöltötte. A márványtáblákat impregnálta, a betűket újrafestette, így kapott az emlékmű egy szebb, újabb képet.
A felújítás eredményeképpen megújult az elöregedett emlékmű, amely által Sopronhorpács Község még nagyobb fénybe emelheti ezután a világháborúban elesett és eltűnt katonák emlékét.
Igler Patrícia

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Világháborús szobor felújítása Sopronhorpácson
Világháborús szobor felújítása Sopronhorpácson