2021. március 2. kedd
[Répcevidék]

Kisgyermekesek faluja lesz Gór

Zsoldosné H. Kati
Kisgyermekesek faluja lesz Gór
Gór község Vas megyében található apró, mintegy 300 lelkes, hangulatos, nyugodt kis falu. Időközi választáson új polgármestert kapott a község. Németh Lászlóval beszélgettem.

Mi indította el a polgármesterség felé? Az előttem több cikluson át hivatalban lévő polgármester asszony körülbelül a ciklus közepén lemondott, majd a képviselő testület is, amelynek én is tagja voltam másfél cikluson keresztül, feloszlatta önmagát. Elkezdődött a lehetséges jelöltek „agitálása", többen engem is megkerestek, hogy induljak a választásokon. Az időközi választások kiírása után az első körben nem indult senki sem. A második körben, amelyet 2016. november 13-ra írtak ki, először egy országos párt, majd egy közeli település lakosa kezdte el az ajánlószelvények gyűjtését. Ekkor úgy gondoltam, hogy indulni fogok, ne „idegen" legyen a közösség vezetője. A választásokon nagy többséggel megválasztottak. A tisztséget társadalmi megbízatással látom el.
A polgármesterséget megelőzően mivel foglalkozott?
Vas megyében születtem, korábban Körmenden és környékén laktam. Főiskolai tanulmányaimat külföldön végeztem. Több területen is dolgoztam, megválasztásom előtt Bükfürdőn az egyik szálloda értékesítésén dolgoztam. Miután 1999-ben feleségemmel összeházasodtunk, építkezni kezdtünk, 2003 óta lakunk Górban, két gyermekünk született.
Az, hogy polgármester lett, milyen változásokat hozott, hogy fogadták az emberek?
A falu közössége nagyon jól fogadott, úgy érzem jelenleg is bírom a lakosság többségének a támogatását. Az mindenki számára világos, hogy még egy ilyen kis közösségen belül sem lehet olyan döntéseket hozni, hogy azok mindenki számára száz százalékosan, vagy nagy részben jók legyenek. Arra mindenképpen törekszünk, hogy a lehetőségekhez képest munkánkkal a közösség többségének az érdekeit képviseljük. Azt azonban nem gondoltam, hogy ilyen sok időt vesz igénybe ennek a pozíciónak a betöltése. Önkormányzatunk a Bői Közös Önkormányzati Hivatal keretén belül végzi feladatát. Ezen kívül két kistérségi társulásnak is tagjai vagyunk. Már az ebből adódó feladatok is rendszeres elfoglaltságot jelentenek a polgármester és a testület tagjai számára.
Mit vett át az előző faluvezetőtől?
Elődeim, Svendor Károly és Gángliné Schreiner Tünde és a képviselő-testületek nagyon sokat tettek a falu fejlődéséért. Például, hogy csatornahálózatot építettek ki, megépült a faluház, modern játszótere lett a falunak, megújult a közösségi tér, az önkormányzatnak nem volt és jelenleg sincs adóssága. Elődöm tevékenysége alatt indult és tavaly fejeződött be az adósságkonszolidáció kapcsán kapott pénzből a temető kerítésének a megépítése, a faluházban nyílászárók és a konvektorok cseréje.
Milyen kulturális programok, illetve a helyi lakosok életét befolyásoló események történnek?
Aktívan tevékenykedünk a közösség életében. Feleségem, aki magyar-orosz szakos tanár, jelenleg gyógymasszőrként dolgozik, beköltözésünk után elsősorban gyermekprogramokat szervezett. Azóta rendszeressé váltak olyan programok, mint anyák napi műsor, nyárbúcsúztató, betlehemi játék. Négy éve ő vezeti a helyi kiskönyvtárat. A Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár támogatásával nagyon sok program zajlik: tavaly 36 ismeretterjesztő, irodalmi és foglalkoztató programunk volt. Indultunk a Vas Népe által kiírt „Összetartozunk" pályázaton is, ahol díjat nem nyertünk, de kategóriánkban a 11. helyen végeztünk. 2016 óta Simon Károly felajánlása nyomán betlehemet állítunk a közösségi téren, illetve adventben közös gyertyagyújtásokkal készülünk a karácsonyra. Az előző ciklusokban is és jelenleg is igyekszünk sikeresen részt venni olyan pályázatokon, amelyek segítik a település életét, például már második alkalommal részt veszünk a szociális tűzifa programban, illetve különféle szociális juttatásokkal igyekszünk segíteni a rászorulókon.
Milyen problémákkal küzd a község?
A település lakosságának a száma az utóbbi időben csökkent, jelenleg is 300 fő alatt vagyunk. Ez annak is a következménye, hogy többen, főleg idősebbek eladták lakóingatlanaikat, városba költöztek, ahol elérhetőbbek számukra a kórházi kezelések, illetve sajnálatos módon több haláleset is történt. Szerencsére azonban az ingatlanpiac nálunk is felpezsdült, a csok hatásának is betudható, hogy többen vettek házat, vagy építési telket. Emellett a fiatal családosok esetében megnőtt a gyermekvállalási kedv. Tavaly három baba született, és már ebben az évben is gyarapodott a falu lakossága, illetve van még, aki anyai örömök elé néz. Sajnálatos, hogy a több mint 100 éve működő Önkéntes Tűzoltó Egyesület, amely összefogta az aktív férfiakat a településen sajnos megszűnt, mivel munka mellett nagy terhet jelentett az egyre növekvő, szigorodó feltételeknek megfelelni.
Mi motiválja a munkájában, és hogy tekint a következő időszakra?
Polgármesteri tevékenységem során arra törekedtem és arra törekszem, hogy az eddig elért eredményeket, értékeket továbbra is megtartsuk, a lehetőségek függvényében továbbra is tegyünk a falu, a közösség fejlődéséért. Ezen célok eléréséhez továbbra is mindannyiunk, az egész közösség támogatására, összefogására van szükség. Az következő önkormányzati választások kapcsán még nem körvonalazódott bennem sem konkrét elhatározás, nem tudom, hogy fogok-e indulni a választásokon. Abban bízom, illetve azt szeretném, hogy az új testület is tiszta szívvel tegyen meg mindent a kis közösségünk életének a jobbá tételéért.

 

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Kisgyermekesek faluja lesz Gór