2023. november 30. csütörtök
[Répcevidék]

Felavattak a megújított ravatalozót

yde
Felavattak a megújított ravatalozót
– Egy régi mondás szerint, nézd meg a temetőt, és megtudod, hogy milyen emberek lakják a települést – kezdte köszöntőjét a felújított ravatalozó ünnepélyes átadásán Kovácsné Kelemen Gertrúd, Répceszentgyörgy polgármestere.

- Egy falu életének egyik legfontosabb helyszíne a temető. Itt mindenkinek vannak szerettei, fájdalmas emlékei. Ezen a helyen kísérjük utolsó útjára hozzátartozóinkat. A végső búcsú helye a ravatalozó épülete, ezért mindannyiunk számára kötelesség, hogy ez a hely is méltó legyen egy tisztességgel megélt életút méltó lezárásához - fogalmazta meg a polgármester. Azt mondta, kötelessége az önkormányzatnak, hogy rendezett legyen a ravatalozó és környezete. A répceszentgyörgyi ravatalozó tervezési munkáit még az előző képviselő-testület kezdte el, Baranyai Róbert tervezte és a kivitelezés alatt műszaki ellenőrként felügyelte a munkákat. A ravatalozó elő-tetővel bővült, teljes egészében megújult a cserépfedés, az épülethez vezető út új térkőburkolatot kapott. Az épületben meleg vizes blokkot alakítottak ki és elkezdődött a parkosítás, a kivitelezést Kollarits Gábor tömördi vállalkozó végezte. A répceszentgyörgyi ravatalozó felújítása 7,3 millió forintba került, ezt részben önerőből, részben állami támogatásból finanszírozták. Ez utóbbi forrás háttere, hogy Répceszentgyörgy önkormányzatának soha nem volt adóssága, így úgynevezett adósságkonszolidációt kapott a kormánytól, két részletben csaknem 6 millió forintot. Ennek második, 3 millió forintos részét használták fel a ravatalozó rendbetételére.
- Temetőnk rendezettségéhez, mindnyájunk öröméhez hozzájárulhat az is, hogy a korábban földmunkálatok miatt elmozdított katona sírját megtisztítva állíttattuk vissza - mutatta Kovácsné Kelemen Gertrúd. A helyreállítást a Szabó Sírkő Kft. munkatársai végezték, Szabó Jenő ügyvezető nagylelkű adományát külön megköszönte a polgármester asszony.
Hozzátette azt is: - A ravatalozó bővítésével a temető teljes megújulása elkezdődött, amire már most büszke lehet a település. Végül gróf Széchenyi Istvánt idézte: „Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli múltját, nézd meg a temetőit!"
A ravatalozó felújítása alkalmáról rendezett ünnepségen mások mellett ott volt dr. Székely János megyéspüspök, Pécsinger Éva lelkész, Dóka Ferenc plébános, Ágh Péter, Répceszentgyörgy országgyűlési képviselője, a tervező és a kivitelező, valamint a képviselő-testület tagjai is.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.