2021. március 8. hétfő
[Répcevidék]

Falufórum Szakonyban

Boros Rudolfné
Falufórum Szakonyban
A 2019-ben lezajlott helyhatósági választás után Szakony élére új vezetőség került. Csenár Mátyás polgármester (a második fordulóban kapott többségi szavazatot) és a képviselő-testület fő feladatának tekinti a településen élők megfelelő tájékoztatását, a helyiek kérésének, építő jellegű kritikájának megismerését. Ennek érdekében 2020. február 9-én falufórumra hívták a szakonyiakat.

A nagy létszámban megjelenteket Csenár Mátyás köszöntötte. Tájékoztatót adott a már folyamatban lévő munkákról, pályázatokról. Elmondta, hogy május végéig a Felsőgyár utca-Répce híd aszfaltozására, felújítására kerül sor. A Magyar Falu program keretén belül a hivatal külső része kerül felújításra. A közösségi házat is átalakítják. Az orvosi rendelő felújítása, berendezések, műszerek beszerzése is megtörténik október végig.
A polgármesteri tájékoztató kitért a közösségi élet fellendítésére, bővítésére. Támogatja azt a tervet, mely egyesület megalakulásáról. szól. Kövesi Gábor képviselő kezdeményezésére az idei évben trianoni emlékoszlop kerül felállításra. A hagyományos augusztus 20-i búcsú visszaállítása is a tervek között szerepel. A hozzászólásokban szó volt a közlekedési morálról. Azokról a gyorshajtókról, akik naponta semmibe veszik a közlekedési szabályokat. Az autóbuszjáratokkal kapcsolatosan is hangzottak el kritikák. A kerékpárút felfestése kérésként merült fel. A lomtalanítás megszervezése közös igény, akár közösségi összefogással is jó lenne megvalósítani. Többen jelezték, hogy sok a megszökött kutya, akik kóborolnak a faluban. Panasz érkezett a hétvégi tűzgyújtások miatt. A jelen levők közül többen is felajánlották segítségüket, támogatásukat az alakulóban lévő egyesület munkájához.
Az elhangzottakra Csenár Mátyás és Horváth Edina jegyzőnő reagált. Elmondták, hogy a képviselő-testület falubejáráson méri fel a teendőket. A kutyatartásról szóló rendelet módosítása már folyamatban van. A tűzgyújtás vasárnap kivételével mindennap lehetséges, figyelembe véve a mindenkori időjárási viszonyokat. Azokban az ügyekben, melyekben nem az önkormányzat intézkedik, felveszik a kapcsolatot az illetékesekkel.
Csenár Mátyás megköszönte a tartalmas együttgondolkodást, s ígéretet tett arra, hogy hamarosan újabb fórumon beszélhetik meg a falu dolgait.

 

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Falufórum Szakonyban
Falufórum Szakonyban