2023. október 2. hétfő
[Répcevidék]

Elkezdődtek a felújítási munkálatok a Zsira és Locsmánd közötti összekötő szakaszon

N. P. Kati
Elkezdődtek a felújítási munkálatok a Zsira és Locsmánd közötti összekötő szakaszon
Idén nyáron elkezdődött és várhatóan őszre elkészül Zsira település és az osztrák oldali Locsmánd összeköttetését biztosító út felújítása.

A projekt indulásáról Barcza Attila, a térség országgyűlési képviselője, Nagy Ferdinánd, Zsira polgármestere és Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője tartott sajtótájékoztatót. Tavaly júniusban történt meg osztrák oldalon annak a 2 km-es útszakasznak az átadása, mely a Lutzmannsburg-i fürdőt kerüli el, és csatlakozik a Zsirai Önkormányzat által a 2007-2013 Európai Területi Együttműködés (ETE) forrásból megépített úthoz. Az osztrák oldali projektrész átadásának jelentősége, hogy egy az országos közúthálózathoz csatlakozó új közúti kapcsolat jött létre Magyarország északnyugati határán.
Ezzel azonban szükségessé vált a falun átmenő 8626. jelű út felújítása is, hiszen hosszú évek óta nagyon rossz állapotok uralkodtak a településen, jelentős felújítás nem történt. Ez a közút elsősorban a személyközlekedést és a 3,5 tonna alatti teherszállítás forgalmát bonyolítja. A projekt a 87. sz. főút Kőszeg (HU) - Rattersdorf (Rőtfalva AT) országhatár közötti szakasz kivitelezési munkáinak elvégzése beruházással közös Interreg V-A pályázat keretében került benyújtásra, és nyert támogatást. A beruházás során felújítják az út melletti csapadékvíz elvezető rendszert is. A közlekedők biztonságának fokozása érdekében egy új gyalogos átkelőhelyet létesítenek az óvodánál (Rákóczi Ferenc utca és Fő utca csatlakozása). Az osztrák oldali projektrész csatlakozása miatt az államhatár térségben szükség van a korábban megépült Zsira elkerülő út utolsó 40 m-es szakaszának a korrekciójára is. Barcza Attila, a térség országgyűlési képviselője azt mondta: a Magyar Kormány támogatásával Zsira az elmúlt évtizedek legnagyobb fejlesztése előtt áll, 165 millió forintból a teljes főutca megújul és a vízelvezetés is elkészül. Zsira a térségünk fejlődő turisztikai települése, amely így a helyiek mellett az ide érkező turistáknak is 21. századi színvonalon tudja majd biztosítani a településen belüli biztonságos közlekedést. Nagy Ferdinánd, Zsira polgármestere kiemelte: a település, egy már régóta dédelgetett álma válik valóra a közút felújításával. Az ország egyik nyugati kapujában nem mindegy, hogy mi fogadja az ide érkezőt, milyen utazási élményeket tapasztalnak az erre közlekedők, de természetesen legfontosabb, hogy a helyi lakosság életminősége javul. A beruházás megvalósulását követően méltán lehetünk büszkék arra, hogy az erre közlekedők a határt átlépve már nem tehetnek, tapasztalhatnak infrastrukturális különbséget a települések útjai közt, köszönet érte minden érintettnek. Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője a projekt aktuális munkálataival kapcsolatban elmondta: a kivitelező jelenleg a vízelvezető rendszer tisztítását, rendezését végzi, megkezdődött a burkolt árok javítása, valamint az útszegélyek bontása és újraépítése is. Megtörténtek a geodéziai mérések, valamint a felújításhoz szükséges előzetes vizsgálatok és burkolatfeltárások is. A burkolatfelújítást megelőzően Zsira Község Önkormányzata és a Soproni Vízmű Zrt. elvégzi a vízbekötő vezetékek csatlakozószerelvényeinek a cseréjét. A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában az Orinoco '2002 Kft. kivitelezésében európai uniós forrásból az Interreg V-A Ausztria-Magyarország Együttműködési Program 2014-2020 keretében valósul meg. A kivitelezés nettó értéke: 165.977.104 Ft

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.