2020. február 28. péntek

Ahol megbecsülik az időseket

yde
Ahol megbecsülik az időseket
Tizenöt év alatt jóformán megfeleződött Szakony lakossága és hiába van 47 üres ház, ha nincs azokra vevő. Az ÖTE Farkas Gyula polgármester büszkesége és mesélt még a turizmusról és a diófákról is.

KOMFORT
- Igyekszünk, hogy minden régi hagyományt fenntartsunk, hiszen Szakonyban régen ültették már a diófákat, csak azokat vágtuk ki, amit muszáj volt. Már csak a tiszta levegő miatt is fontos - mondta a falu gyönyörű diófáiról Farkas Gyula polgármester. Kis házi iparban hasznosul a gyümölcs: a diót mindenki a saját háza előtt szedi össze, készül belőle likőr, lekvár. Saját célra használják a szakonyiak, és kivétel a település abból a szempontból is, hogy sok helyen van még kiskert, itt-ott fóliasátorban is termesztenek.
A komfortot nemcsak a diófák látványa és árnyéka adja: a rendszerváltozással nem tűnt el a sok kis pad az utcák mentén. Farkas Gyula elmondta: 1965 óta él itt, már akkor felfigyelt a sok kiülőre. Azóta sajátja Szakonynak ez a fajta „fórum". Hasonló örökség a közkutak: a legtöbb más településsel ellentétben is vannak, ápolják azokat, még kerekes kút is díszíti Szakonyt, és gyakorlati haszna is van a közkutaknak, sokan viszik ma is azokról a vizet.

KÖZLEKEDÉS
Teljes járda van Szakonyban, mindenütt a háztól indul - mutatta a polgármester. A régi betonlapokból kialakított járdát felnyomták a diófák gyökerei: - Olyan volt, mint egy hullámvasút, nemhogy menni, még söpörni sem lehetett a járdán - mondta a polgármester. Szerinte fontos, hogy lehessen kényelmesen közlekedni, ezért ezt minél előbb helyre tették és minden utcát leaszfaltoztak. A kerékpárút pályázati forrásból készült Bükfürdőtől Locsmándig - emlékeztetett Farkas Gyula. - A karbantartásra már nem kaptunk, elég sokba van a falunak. Persze megéri, hiszen biztonságosabban tudnak kerékpározni. Volt, ahol nem rendesen szedték ki a fák gyökereit, azokat megoldottuk. Akkor nem volt szegélykő, meg nem volt ilyen a szabvány a szélességre. Azért jó lenne olyan tíz évenként egy nagyobb összeget ráfordítani - kommentálta. Az infrastruktúrához még elmondta: már 10-15 éve elkészült a csapadékvíz-elvezetés terve, hogy ha lesz pályázati lehetőség, azonnal meg tudják csinálni, de még nem volt lehetőség. Olyan 160 millió forint volt az előzetesen számolt költségvetés, ez önerőből nem menne soha a faluban - summázta.

KEVESEN
A falu létszámáról nem szívesen beszélt Farkas Gyula, de azért utánaszámolt: - 2002-ben 678-an voltunk, idegenekkel együtt 840-en. Most 447-en vagyunk, 15 év alatt ez majdnem fele. És olyan 70 százalék a nyugdíjasok aránya - sorolta. - Volt olyan év, hogy több mint harmincan haltak meg és egy gyerek született - mérlegelt a népességről. A lakosságszám alakulását úgy kommentálta: megszűnt a téesz, megszűnt az iskola, az óvoda is, az óvónő nyugdíjba ment, egyszerűen nem lehetett fenntartani. - Ahol nincs iskola, ott hosszú távon nem lehet megtartani a lakosságot - mondta el véleményét Farkas Gyula. A betelepülőket szívesen fogadnák, és azt is hangsúlyozta, hogy a szakonyi lakosok olcsóbban vásárolhatnak önkormányzati telket. - Szerettünk volna egy lakóparkot, meg is vettünk több területet, de a külföldi tulajdonosok nem adták el, így nem tudtunk egybefüggő, megfelelő területet kialakítani. Márpedig a rendezési tervben az van, hogy 750 négyzetméter alatt ne lehet telket kialakítani, nem jegyezték be a földhivatalban. Sokat kínlódtunk ezzel, de nem lett belőle semmi - összegezte az egykori kezdeményezést. - Most 47 ház lakatlan. Az mind magántulajdonban van, az önkormányzatnak pedig egy telke van, az adóhátralék nyomán maradt az önkormányzatra, azt tudná eladni a község, de nem nagyon jelentkeznek Szakonyban - mondta a polgármester.

CIVIL
Szakonyban van bejegyzett civil szervezet, az Önkéntes Tűzoltó Egyesület. - Úgy féltem, mint egy kis ereklyét, mert ez az egy civil szervezet van Szakonyban. Én vagyok az elnök, amit lehet, mindent biztosítok nekik - mondta. Külföldről behozott, jó állapotú autójuk van már a szakonyi lánglovagoknak, a polgármester vásárolta. Pályáztak: nagyobb szertárat szerettek volna, az nem jött össze. A közösségi házban van irodájuk, társalgó helyiségük. Amikor lehetőség volt, akkor kisbuszra pályáztak: azt meg is nyerték, használják az esetkocsit.
A civilek kapcsán az összejövetelekről, a falu rendezvényeiről is szót ejtettünk. Farkas Gyula elmondta: fontos esemény Szakonyban az évente megrendezett idősek napja. - Mindig jó hangulatú, ének és zene is van, meg egy kis ajándék, a hölgyeknek desszert, csokoládé, kétféle vacsora, és 5 ezer forintot kapnak a falu idősei - sorolta a jeles napról a polgármester. Látszik: Szakonyban megbecsülik az időseket. - Mindenkit megyek köszönteni, aki eléri a 80 évet. Egy képviselővel vagy falugondnokkal szoktunk menni. És akkor minden öt évet, tehát 80, 85, 90, 95, és volt már, hogy százévest is köszöntöttünk - mondta.

ÉRTÉKEK
A község gazdálkodásáról Farkas Gyula elmondta: Szakonyban nincs iparűzési adó. Azért nincs, mert nincs iparos. Se fuvarozó, asztalos, vagy autószerelő - sorolta. - Egy van, akik vaskereskedéssel foglalkoznak, de azt nem fogjuk megsarcoltatni, inkább működjön jól, hiszen visszajön, kedvezménnyel vásárol a vállalkozástól az önkormányzat - magyarázta. - Akármilyen segítség kell, mindenben megkaptuk a kedvezményt - mondta.
A vállalkozásoknál maradva azt is elmondta, hogy egy jó nevű csárda működik a faluban, ezzel pedig felkerült a térség gasztronómiai térképére Szakony. A turizmus kapcsán emlékeztetett a látványosságokra: két temploma van a falunak, hiszen Szakony egykor négy kis részből állt a település. Két felekezet, két-két temető, plusz az egy-egy templom - ez a településszerkezet maradt a szakonyiakra. - Alsószakonyban és Felsőszakonyban is volt evangélikus és katolikus temető is, márpedig négy temetőt rendben tartani nem akármi - mondta. Az idegenforgalomról elmondta még: falusi turizmust is ki tudnak szolgálni, van szálláshelyük, a polgármester maga alakíttatta ki. A turizmusról máris a kultúrára kanyarodtunk: - Itt van egy kultúrotthonunk, amit már szintén fel szerettünk volna újítani. Önerőből nem megy, 160 millió forintot nem lehet előteremteni - számolt be. Felidézte: amikor az iskola megszűnt, akkor abban az épületben tudták kialakítani a közösségi teret. - 15 millió forintból teljesen felújítottuk, a tetőtől a fűtőrendszerig, nyílászárókat cseréltünk, az udvart füvesítettük, pihenőpadokat tettünk ki - sorolta.
- Még azért kellene oda is pénz, hogy tényleg szép legyen, de azért már jó. Most székeket tudtunk venni, és ahogy lesz pénzünk az elektromos rendszert kellene kicserélni - mondta, hiszen ha lehetőségből nincs is sok, de tervekből és fejlesztési szándékból nincs hiány Szakonyban.

 

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Ahol megbecsülik az időseket
Ahol megbecsülik az időseket
Ahol megbecsülik az időseket
Ahol megbecsülik az időseket
Ahol megbecsülik az időseket