2020. december 4. péntek
[Répcevidék]

„Vas Megye Önkormányzatáért Sport Tagozata „elismerést kapott Selmeczyné Tolvaj Andrea a Dr. Csepregi Horváth János Általános Is

„Vas Megye Önkormányzatáért Sport Tagozata „elismerést kapott Selmeczyné Tolvaj Andrea a Dr. Csepregi Horváth János Általános Is
Versenysport, tömegsport, egészséges életmód, hasznos szabadidős programok. Milyen fontossági sorrendet állítana fel?
Szerintem nagyon nehéz rangsorolni, vagy

szinte nem is lehet. Az egyikből következik a másik. Úgy gondolom, mindennek az alapja a tömegsport. El kell hívni a gyerekeket, fel kell kínálni a lehetőségeket, meg kell tanítani őket a játékra, mert nehezen játszanak már, nem ösztönösek azok a sportmozgások, amelyek régen természetesek voltak. Aztán a tömegsporton feltűnik, hogy ez a gyerek ebben ügyes, jól tud futni, vagy jól bánik a labdával, vagy a sport másik területén tehetséges. Így a tömegsportból kinövi magát az a két-három gyerek, akiket versenyeztetni lehet. Iskolánk nagy szerencséje, hogy vannak ilyen tanulóink, s velük el lehet jutni az országos diákolimpiára is.
A kitüntetéssel Ön szerint mit értékeltek?
Azt gondolom, hogy többféle dolgot. Az iskolai diákéletben a tömegsportért nagyon sok mindent tettünk, persze nem én egyedül, hiszen egy fecske nem csinál nyarat. Mindig szükség van egy kollektívára, olyan emberekre, akik tudnak a közös célért együtt dolgozni. Nagyon fontos nálunk az egészségnevelés. A támogatás biztosított a kollégák és az iskolavezetés részéről is, nem kell napi harcot folytatni, hogy a gyerekek eljuthassanak az edzésre, vagy visszajöjjenek a délutáni sportrendezvényekre. A sport támogatása és szeretete jó hagyomány az iskolánkban.
Mire a legbüszkébb?
Ha ötödikben megkapok egy kis diákot, aki nagyon sok mindentől fél. Nem mer bukfencezni, fél a szekrény magasságától, a kötéltől irtózik, mert nincs meg az ereje, ügyessége, bátorsága hozzá, és másfél-két év után mindent megtesz, nyilván nagyon sok munkával, s rájön arra, hogy a munkának eredménye van. Munka nélkül a sportban nincs eredmény, mert lehet valakinek tehetsége, ha nem tesz hozzá, elveszik a fizikai erő, tehetség. Az eredmény mellett aztán jönnek a szép élmények is.
Először részesült kitüntetésben?
Igen, ez volt az első, de elismerést jelentett az is, amikor pár éve a Vas megyei Testnevelőtanárok Egyesületének elnökségi tagja lettem.
Hogyan érte a hír, hogy ebben az elismerésben részesül?
Én inkább csapatjátékos vagyok, s most is azt gondolom, hogy sokunk közül, akik olyan dolgot végezne, ami érték társadalmunkban, engem most észrevettek.
A kitüntetés átvételekor körülnézve látott ismerősöket?
Szerencsére igen. Rajtam kívül egy hölgy kapta meg ezt a díjat. Éppen Sági Andrea tanárnőm, akinél tanítási gyakorlaton voltam. Erre az időszakra nagyon sokszor visszagondolok, hiszen a tanárnőtől nagyon sokat tanultam, bár ő most már nem tanít, hanem a tömegsportban dogozik edzőként.
Hogyan motiválja az elismerés a következő időszakra?
Újabb feladatokat állít az ember elé. Megpróbálom a lelkesedést nem elveszíteni, törekszem új tehetségek felkutatására, s konkurálva a számítógéppel, televízióval szeretnék minél nagyobb számú gyermeksereget megnyerni a sport, a mozgás, az egészséges életmód, a sport által nyújtott közösségi élményszerzés számára.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.