2020. december 4. péntek
[Répcevidék]

Mozdulj Velünk! – Egészségnevelési hét az óvodában

Mozdulj Velünk! – Egészségnevelési hét az óvodában
Az idei évben is megrendezésre került az Egészséghét Cser Veronika, Csenár Ágoston Zsófia, Nagyné Gadavics Szabina szervezésében.

Az idei egészségnevelési hét középpontjában a mozgás állt, amely Pedagógiai és Egészségnevelési Programunk kiemelt területe is.
Egészségfejlesztési Programunk fő feladatának a gyermek testi és lelki, szellemi szükségleteinek kielégítését jelöli meg. Ezeknek a szükségleteknek a kielégítése biztosíthatja a gyermek egészséges fejlődését, a lehetőséget arra, hogy a gyermek a mindennapi élet alternatívái közül a legegészségesebbet válassza, az egészséget választó képességét kifejlessze. Bölcsődei, óvodai nevelésünk segíti az egészséges életvitel iránti igény kifejlődését, az egészséges életmód választását, az egészséget károsító magatartások visszaszorítását. A mozgásnak óriási szerepe van a kisgyermekek fejlődésében, nagy hangsúlyt fektetünk egész évben erre a területre. Ugyanakkor a közös mozgásnak, ötletes feladatoknak, vidám játékoknak szerepe van a közösséggé formálásban, az összetartozás érzésének kialakulásában. A hét minden napján 10-15 perces reggeli tornával kezdtünk az óvodapedagógusok vezetésével. Hétfőn fél 10-től a közösségi teremben „Neked mit jelent az egészség?" rajzkiállítás megnyitója dr. Izer Ildikó gyermekorvossal. 10 órától zenés torna Gombás Mónika testnevelés szakos tanárral, fitnesz edzővel 2,5-4 éveseknek és az 5-6 éveseknek külön-külön az életkori sajátosságokat figyelembe véve. Jó kedvvel, vidáman vettek részt a gyerekek. Nagyon figyeltek, remekül, szinte észrevétlenül tudta irányítani őket, le sem vették a szemüket róla. Kedden délelőtt gyönyörűen megterített asztalok vártak a gyermekekre, felnőttekre. Beszélgetés keretében András Mónika dietetikus beszélt az egészséges táplálkozásról, amelyhez egy színvonalas, szemet vonzó, az étvágyat felkeltő bemutató kapcsolódott. A különböző ételféleségeket megkóstolhattuk. Jó étvággyal falatozgattunk! A szülőknek is volt lehetőségük a kóstolásra, ill. a dietetikustól tanácsot is kérhettek. Délután a Szülői Munkaközösség meglepetéssel várta a gyermekeket és a szülőtársakat: dr. Izer Ildikó gyermekorvossal az elsősegélynyújtás alapjaival ismerkedhettek az ovisok és a szüleik, majd néptáncbemutató és össztánc követte. A szülők általuk sütött különböző ízesítésű muffinnal és finom teával kínálták a gyermekeket és felnőtteket. Sok-sok hasznos információval és élménnyel gazdagodhattunk!
Szerdán elmaradt a futónap az időjárás miatt, elhalasztjuk Gyermekhétre. Csütörtökön „Méhecske és a méz" címmel méhészeti bemutató, mézkóstolás Kiss Csaba és Dolgos Anikó méhészekkel. A gyermekek kíváncsian kóstolták meg a mézet. Ezen a napon és pénteken dr. Börzsei Gergely doktor úr fogadott bennünket csoportonként beosztva. A mentőállomáson is körülnézhettünk, és mentőautót is láthattunk. a mentőtisztek szívesen meséltek munkájukról.
A november 20-án reggeltől fogva Bödő Rita és Tamási Tímea védőnők szülőknek, gyermekeknek lehetőséget biztosítottak vérnyomás-, vércukormérésre, látás-, színvizsgálatra.
Kedden pedig Sipősz Rita óvodapedagógus irányításával a Kukori csoport középső-nagycsoportosai a „Mozdulj! - Gyógyulj!" láb-, és tartásjavító Jó gyakorlatokat mutattak be mindnyájunknak.
Az Egészségnevelési hét támogatói: a Forever Líving Produkts Magyarország Kft. és a Csodaország Egyesület. Az Egyesületünk részt vett a Forever Líving Produkts Magyarország Kft. által meghirdetett pályázatán, mely az Egészségvédelem támogató programok megvalósítását segíti, és 130 ezer forint összegben támogatta rendezvényünket. A pályázat megírásában, beadásában Gángóné Pogátsa Zsanett volt segítségére az Egyesület elnökének. Köszönjük a Kft. igazgatójának, dr. Mihelisz Sándor úrnak, valamint a Csodaország Egyesület elnökének, Szélesy Józsefnének a támogatást, és mindazoknak a munkáját, akik a programok szervezésében, lebonyolításában aktívan közreműködtek, hozzájárulva ezzel a bölcsődés és óvodás korú gyermekeink egészséges életviteléhez, egy mozgással, örömmel teli aktív életmód megszerettetéséhez.

Pócza M. Gabriella
intézményvezető

 

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Mozdulj Velünk! – Egészségnevelési hét az óvodában
Mozdulj Velünk! – Egészségnevelési hét az óvodában
Mozdulj Velünk! – Egészségnevelési hét az óvodában
Mozdulj Velünk! – Egészségnevelési hét az óvodában
Mozdulj Velünk! – Egészségnevelési hét az óvodában
Mozdulj Velünk! – Egészségnevelési hét az óvodában
Mozdulj Velünk! – Egészségnevelési hét az óvodában
Mozdulj Velünk! – Egészségnevelési hét az óvodában