2020. december 4. péntek
[Répcevidék]

Milyen iskola jó a gyermeknek? Bepillantás az Apáczai Waldorf Iskola életébe

Milyen iskola jó a gyermeknek? Bepillantás az Apáczai Waldorf Iskola életébe
Létezhet ma olyan iskola, ahova örömmel jár a gyermek mind a nyolc éven át? Lehet olyan intézmény, ahol maximum csak 16 gyerek lehet egy osztályba? S akkora

figyelmet kap, hogy kibontakozhat abban, amiben valóban tehetséges? Ahol gondolkodni, együttműködni tanítják, és kreativitásra ösztönzik, mert önmagában a tananyagot betanulni nem tartják elegendőnek.
A szombathelyi Apáczai Waldorf Általános Iskolában - a volt huszárlaktanya felújított épületében - erre törekednek. Fontos számukra, hogy a gyermek örömét lelje a tanulásban, és segítsék abban, amiben tehetséges. A kis létszámú osztályokban mód van arra, hogy a diákok az ehhez szükséges figyelmet, támogatást megkapják.
Nagy hangsúlyt helyeznek az alapokra, az olvasás, számolás, írás biztos elsajátítására, hisz a későbbiekben minden erre épül. A Nemzeti Alaptantervhez igazodó oktatásukban kiemelt szerep jut a nyelvtanulásnak. A heti két angolórához még két angol nyelvű testnevelés óra is társul, valamint két németóra. A művészeti tárgyak pedig minden nap jelen vannak az oktatásban.
A szombathelyi Apáczai Waldorf Iskola szellemiségére pontosan illenek Szent-Györgyi Albert gondolatai, „amit az iskolának el kell végeznie, elsősorban az, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére és az alkotás izgalmára\\\".
Vallják, hogy a szülőkkel való szorosan együttműködés és közös értékrendszer alapján lehet csak eredményes nevelés. A már 100 éve létező Waldorf-módszer érvényességét mutatja, hogy a Waldorf-iskolákból kikerülő gyerekek jól megállják helyüket a középiskolában, az egyetemen, no és az életben. Nem véletlen, hogy évente új Waldorf-intézmények születnek Magyarországon is.
Az iskola most nyitott rendezvényeire hívja az érdeklődőket. November 19-én és december 2-án nyílt nap lesz az intézményben a délelőtti tanítás idején. November 29-én 15 órától zajló családi programjukon pedig sokféle lehetőséget kínálnak az ismerkedésre Adventi vásáruk keretében. Míg a gyerekek kézműves és játékos foglalkozásokon vesznek részt, addig a felnőttek az iskola tanáraival beszélgethetnek, és előadást hallgathatnak meg Szentkúti Mártától - a Waldorf-pedagógia egyik kiemelkedő személyiségétől - „Milyen iskola jó a gyermeknek?\\\"címmel.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.