2020. december 4. péntek
[Répcevidék]

Középpontban az egészségnevelés a bői óvodában

Középpontban az egészségnevelés a bői óvodában
A Generali, a Biztonságért Alapítvány az elmúlt évben kiírt pályázatát „Betegségmegelőzés, egészségmegőrzés az intézményben” címmel hirdette meg, ezen

sikeresen szerepeltek és 150.000,- Ft boldog tulajdonosai lehetettek Bő község óvodásai.
„Mivel az óvodai nevelésben fontos feladatunk az egészséges életmódra nevelés, az egészséges életvitel igényének kialakítása, a gyermekek testi fejlődésének elősegítése, mindezek figyelembevételével terveztük meg a megnyert összeg hasznos felhasználását. Január-február hónapokban valósítottuk meg a pályázati összeg felhasználását.
A gyermekek egészséges fejlődését változatos és sokoldalú étrenddel biztosítottuk. Péntekenként külön egészségnapot rendeztünk. Arra törekedtünk, hogy a mindennapokban kevésbé használt élelmiszerekkel ismerkedjenek a gyerekek és a felhasználásban öntevékenyen is vegyenek részt. Elsőként gyümölcsnapot tartottunk. Kipróbáltuk, és a mai napig használjuk az aszalót (elsősorban alma és banánaszalására). A következő héten zöldségek hozzáadásával a gyermekek szendvicsfalatkákat készítettek. A harmadik héten különféle magokkal ismerkedhettek a gyerekek (szezámmag, tökmag, napraforgó) A negyedik héten a csírák izgalmas ízvilágát mutattuk be óvodásainknak. A csírával díszített kenyereket a gyermekek saját kezűleg készíthették el, kinek kinek kedve és kreativitása szerint. Az ötödik héten a sajtoké volt a főszerep. Többféle sajtból sajtfalatkák készültek, ugyancsak öntevékeny módon.
A testnevelés változatosabbá tételéhez színes kendőket vásároltunk. Az eszköz sokoldalú fejlesztést biztosít az óvodás gyermekek számára. Egy délelőttön kirándulást tettünk a közeli játszóházba, a Napsugárparkba. A játékok mind kicsiknek és nagyoknak lehetőséget biztosítottak a sokféle mozgásra, képességeik kipróbálására. A játszóházból élményekkel telve érkeztünk vissza az óvodába.
Az egészséges és esztétikus környezet fontos a gyermekek mindennapjaiban, itt az óvodában is. Az esztétikus étkezés és eszközrendszerünk bővítését is segítette a pályázat. A szép új terítők, poharak, kancsók, tálcák és törölközők vásárlása a csoportokba ugyancsak az említett pályázat keretéből került megvalósításra.
A program lezárásaként egy egészséges életmód tanácsadó, Szekeres Rita bemutatójával, egészséges ételeinek kóstolójával zárult. Az előadás elsősorban a szülők, felnőttek számára került megrendezésre. A pályázat megírásáért, lebonyolításáért köszönet: Hajasné Németh Szilvia óvodapedagógusnak."

Körzeti Óvoda Bő

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.