2023. december 7. csütörtök
[Répcevidék]

Dinnyés József rendhagyó irodalom órája

SB
Dinnyés József rendhagyó irodalom órája
Minden évben országszerte egy hetet a könyvtáraknak szentelnek. Idén október második hetében tartották a könyvtári napokat.

Bükön is az előző évekhez hasonlóan különböző programokkal várták az olvasókat. Az idei évben az országos könyvtári napok az emberi kapcsolatokról szóltak. Az egyik meghívott vendég Dinnyés József daltulajdonos volt, aki megjelenő DVD-jét népszerűsítve egy rendhagyó irodalomórát tartott az érdeklődőknek.
- A könyvhéten megjelentettem egy 1400 dalos könyvet, amelyet oktatási intézményekben, könyvtárakban ragyogóan lehet használni, versbarátoknak kutatni. Ez tulajdonképpen nem egy lexikon, hanem ahogy én a verseket olvastam, hosszú évtizedek során megzenésítettem őket, stúdió-felvételt készítettem belőlük és ebből állt össze a DVD-m. Meg lehet hallgatni mindegyik dalt és el is lehet olvasni mindegyiket. Januárban az első negyedévben egy második kiadás is készül ebből, hiszen már 500 db elfogyott, és most szeretném, hogy ha kiegészíteném, néhány új verset is fel akarok tenni erre a lemezre. Májusig szeretném ezt így ápolgatni, és azután jön a következő munka, 12 dalt hangszerelve adok ki egy könyvben, ahol egy esszé fogja össze a 12 dalt, és mind a 12 dal kottája is benne lesz egy füzetben a lemezzel együtt. Kotta, esszé és ehhez szociofotók készülnek. A szociofotó tulajdonsága az, hogy az élet árnyékos oldalát is megmutatja. Nemcsak a mosolyt, nemcsak a napfényt, nemcsak az érett gyümölcsöt, hanem hogy az érett gyümölcs milyen nehéz, fáradságos munka után kerül az asztalra. - nyilatkozta Dinnyés József. A mélyen vallásos művész az elmúlt időszakban több mint 30 börtönben járt. Fontosnak tartja a lélekápolást, nemcsak a hétköznapi embereknél, hanem az elítélteknél is.
- Az elesett emberért le kell hajolni. A megrepedt nádat nem töri el az Úristen, a füstölgő gyertyát pedig nem oltja ki, hanem azt igen is meg kell gyújtani, táplálni kell a tűzet és segíteni a megtört nádnak, hogy a szél el ne sodorja őt. Az emberi sorsokkal törődni kell. Mit követtek el, azzal sem törődöm. A fontos, hogy hova kerültek. „Honnét jössz öcsém és hova mész?"- ahogy Illyés Gyula felteszi a kérdést. És ez az elsődleges és ezért kell törődni az elesettekkel, mert nem csak az utcán kell felszedni az elesettet. A lélek az elbukhat a cselekedetek során is. Mondok egy példát : megkérdeztem az egyik fogvatartottól, mennyi idő alatt követte el azt a bűnt, ami miatt itt van. Gondolkodik egy kicsit s azt mondja: 6 perc. És mennyit kaptál érte?- 6 évet. El tudjuk képzelni mit tett ezalatt a 6 perc alatt. És azt el tudjuk képzelni, hogy mit tudott volna helyette csinálni? Egy újságot nem lehet kiolvasni ennyi idő alatt. -zárta gondolatait a művész.
A rendezők örültek volna, hogyha többen meghallgatják Dinnyés József műsorát. Igazán tényleg arról szólt, ami a cím: a Szeretet és a küzdelem dalai. Egy olyan adatbázist mutatott be, amiben több mint 300 költőnk 1000 versét gyűjtötte össze, és amely kiválóan alkalmazható az irodalom tanításában, de a könyvtárosoknál is a tájékoztatásban.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.