2020. december 4. péntek
[Répcevidék]

A duális gépészmérnökképzés biztos jövő a fiataloknak

A  duális gépészmérnökképzés biztos jövő a fiataloknak
Új korszak nyílt a Nyugat-magyarországi Egyetem életében: elindult a szombathelyi gépészmérnökképzés. A tanévnyitó után rendezett aláírási ceremónián a partnercégek képviselői aláírták az együttműködési szerződést a hallgatókkal. A felvett 80 hallgatóból 25 a hagyományos BSc, 55 a duális képzésben vesz részt.

2015. szeptemberében induló duális gépészmérnökképzés az egyetem és az iparvállalatok hatékony együttműködését teremti meg. A korszerű, piaci igényekhez igazodó képzésnek nem volt előzménye Szombathelyen. Elindítása igazodik ahhoz az országos törekvéshez, amely a műszaki képzéseknek elsőséget ad. Idén ősszel 21 felsőoktatási intézmény indít duális képzést, több mint 350 vállalattal kötöttek szerződést az egyetemek, főiskolák.
A szombathelyi egyetemi képzés kilenc partnercéggel - BPW, iQor, Delphi, TDK-Epcos, LUK, Opel, Uniriv Kft., Roto Elzett Certa Kft., IMS Conncetor Systems Kft. - működik együtt, amely vállalatok vezetői is fontosnak látták, hogy a hallgatókkal ünnepélyes körülmények között írják alá a szerződést, hiszen érdekeik mostantól összekapcsolódnak.
A gépészmérnök hallgatók képzési idejük felét az egyetem gépészmérnök BSc programjában töltik, a másik felét azoknál a cégeknél, ahol elméleti ismereteiket alkalmazhatják, technológiákat tanulhatnak, valós problémákat oldhatnak meg. A szemeszterek során az elméleti és a gyakorlati képzési időszakok tervezett rend szerint váltják egymást. Így olyan szakemberek kerülnek ki az egyetemről, akik azonnal képesek az aktív termelő munkára, hiszen a partnercégek profiljának megfelelő technológiákat már elsajátították. A gyakorlatorientált képzésben résztvevők havonta a minimálbér 60 százalékának megfelelő pénzösszegű támogatást kapnak, az oklevél megszerzése után pedig alkalmazza őket a vállalat, amelyhez most szerződtek. A duális képzés így minden szereplő számára nyertes helyzetet teremt: a hallgatók számára biztos megélhetést, az egyetem számára - a várhatóan növekvő érdeklődés és folyamatos diákutánpótlás révén - biztos jövőt, a cégeknek továbbfejlesztési lehetőségeket biztosít. A szülők pedig abban lehetnek biztosak, hogy a gyerekeik jó kezekben vannak.

Merklin Tímea

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
A  duális gépészmérnökképzés biztos jövő a fiataloknak
A  duális gépészmérnökképzés biztos jövő a fiataloknak
A  duális gépészmérnökképzés biztos jövő a fiataloknak
A  duális gépészmérnökképzés biztos jövő a fiataloknak