2023. december 7. csütörtök
[Répcevidék]

Tudás(Tár)ház projektzáró

Sági Ferenc
Tudás(Tár)ház projektzáró
Az Európai Unió vissza nem térítendő támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósult TÁMOP-3.2.4.A-11/1-2012-0015 projekt lezárására került sor május 16-án a Büki Művelődési és Sportközpontban.

Tóth Tamás intézményvezető köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a könyvtár szerves része a büki kultúrának. A pályázat kidolgozása és megvalósítása során szinte szárnyaltak a kollégái.
Haizler Lászlóné intézményvezető-helyettes, projektmenedzser Mesélj nekem, mesélek neked címmel ismertette a projekt lebonyolítását. Elmondta, hogy előzőleg egy másik EU-s pályázat segítségével modernizálták a könyvtár számítógépes rendszerét, s megújították a bútorzat egy részét is. Főleg a fogadó tér és a gyermekkönyvtár újult meg, s vonzza a látogatókat. A Tudás(Tár)ház pályázaton közel 20 millió forintot kaptak az elképzeléseik megvalósítására. Olvasásnépszerűsítő programokat szerveztek, melyek közül a múlt évben és idén is kiemelkedtek a Magyar Kultúra Napjához és a Költészet Napjához kapcsolódó rendezvények. Több műsorra, Jordán Tamással közös versmondásra is sor került. Jól sikerült a tavalyi mesetáboruk, melyet a nyáron ismét megtartanak.
Számos rendezvénnyel valósították meg másik fontos céljukat, az élményközpontú tanulás segítését. Ebbe a munkába bekapcsolódott dr. Fűzfa Balázs és dr. Csider Sándor egyetemi tanár, Sudár Lászlóné Molnár Zsuzsanna író. A jobb agyféltekés rajzolásokat Sándorné Bogáth Margit pszichológus vezette. Sikeres volt meseíró és illusztráló, valamint az SMS-versíró pályázatuk is. 26 esti mesét mondtak el büki közéleti személyek a Trió TV Dunántúl kamerája előtt, melyek adásba is kerültek, és a TV honlapján bármikor ismét megtekinthetők. Számítógép felhasználóképző tanfolyamokat is tartottak, melyek tananyagát maguk készítették el. Folytatódott a retrospektív konverzió, melynek keretében 1200 helytörténeti fotót digitalizáltak és a Büki Újság 2000 cikkét dolgozták fel. Új - ötnyelvű - könyvtári honlap készült, melyen keresztül a nap 24 órájában elérhető katalógusuk, sőt már okostelefonon is kereshetnek a regisztrált olvasók a könyvtár adatbázisában.
A TIOP és TÁMOP pályázatok megvalósításával Bük város és művelődési intézménye is újabb értékekkel gazdagodott. A lebonyolítók pedig sok új tapasztalatot szereztek.
A projektzáró második részében Pallósiné dr. Toldi Márta, a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatója tartott Értékek a változó időben címmel érdekes, szociológiai előadást.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Tudás(Tár)ház projektzáró
Tudás(Tár)ház projektzáró
Tudás(Tár)ház projektzáró
Tudás(Tár)ház projektzáró
Tudás(Tár)ház projektzáró
Tudás(Tár)ház projektzáró
Tudás(Tár)ház projektzáró
Tudás(Tár)ház projektzáró