2023. február 1. szerda
[Répcevidék]

Répce-vidék nyíló virágai

Répce-vidék nyíló virágai
A Répce-vidék Kultúrájáért Alapítvány célul tűzte ki, hogy a Répce-menti térség hagyományait őrizze és ápolja.

Meséi, mondái, zenéi és táncai köteléket jelentenek a múltunkhoz. 2015-ben hozták létre a „Répce-vidék nyíló virága" díjat, amit azon általános iskolások kapnak, akik tevékenyen részt vesznek e hagyományok őrzésében, ápolásában. 2017-ben ezt a díjat az egyéni jelölésben Gyurácz Boglárka 6.a osztályos tanuló és mentora Horváth Katalin kapta.
Boglárka már az alsó tagozatban is több versenyen, művészeti találkozón vett részt, amelyeken zenei és irodalom kategóriában többször dobogós helyezést ért el, valamint Nívó-díjban is részesült. A felső tagozatban is folytatódott ez az út; a Répce-menti mese-, monda- és balladamondó versenyeken, valamint a Répce-menti diákok művészeti találkozóin nem egyszer sikeresen szerepelt, irodalom kategóriában a kiemelkedő Nívó-díjat ötödik osztályban is megkapta. Megyei versmondó versenyen a rangos 1. helyet szerezte meg. 2015 óta minden évben részt vesz a Nemzetközi Benedek Elek Meseíró Versenyen. Meséi: a Játékok értéke, A zene varázsa és a Hová lett a víz? - több száz munka közül kerültek az elődöntőbe. Egyik alkotása, a Tavasztündér meséi idén jelenik meg mesekönyvben. A zene varázsa című írása 2017. évi XIII. Országos József Attila Mese- Vers- és Novellaíró Pályázaton a felső tagozatos mese kategóriában különdíjat kapott a rangos zsűritől, ez a Muzsikál az erdő antológiában nyomtatásban is megjelent. Születtek versei is, ezek közül néhányat a közelmúltban bemutatott Akik tollat fogtak című Répce-vidék költőinek antológiájában olvashatjuk. A zeneiskolában első osztály óta furulyázni tanul. Tagja az iskolai énekkarnak, kamarakórusnak és a Csepregi Vegyeskar Egyesület mellett működő Csepregi Csicsegők kórusnak.
A Csepregi Csicsergők énekkar és mentoruk, Kancsó Zoltánné szintén díjazásban részesült az alapítvány által. A másik üvegrózsát a csoportos jelölésben ők vehették át. A Csepregi Csicsergők énekes kamaracsoportot a 2013-ban meghirdetett „A reneszánsz Csepreg üzenete a XXI. században" című pályázati projekt hívta életre. A csepregi általános iskolások és a 18 év alatti fiatalok vállalták szabadidejükben a pályázati részvételt. A résztvevők az éneklésen túl reneszánsz táncot is gyakorolhattak, megismerkedtek a reneszánsz zene hangszeres világával, ismereteket kaptak a korban meghatározó szerepet betöltő zeneszerzőkről, az akkoriban használt és kedvelt hangszerekről. A gyerekek a műsorhoz szükséges díszleteket saját kezűleg, közösen készítették el. A Csepregi Csicsergők közös munkája azóta is töretlen maradt, jól működő állandó közösséggé alakult, melynek tagjai folyamatosan veszik ki részüket Csepreg és a környék kulturális életéből. Az eltelt majdnemnégy év alatt az általános iskolából kimaradt fiatalok a Csepregi Vegyeskar Egyesület és a Vocal Spirit kórustagságát erősítik, ám a Csicsergők zömmel felső tagozatosokból álló 12 fős csoportja is folyamatosan bővül kisiskolások belépésével. Csepreg énekes kultúráját a hosszú évek óta működő vegyeskar és Vocal Spirit mellett ma már a Csepregi Csicsergők is ápolják. A csoport tagsága az eltelt évek során szép szakmai fejlődésen ment keresztül, így változatos formációknak és repertoárnak örülhet a közönség. Óriási szereppel bír az a tapintható közösségteremtő erő, amely létrehozza a generációk együttes munkáját, megadja az együtt éneklés örömét, átadja a következő nemzedéknek hagyományaink ápolását, és az énekes kultúra jelenlétét, miközben megteremtődik a civil szervezetek utánpótlása is. Mind az egyéni, mind a csoportos jelölésben szereplő fiatalok „életútja", a városban, iskolájukban végzett hagyományőrző és értékteremtő tevékenysége, versenyeken, fellépéseken elért kiemelkedő teljesítménye bizonyítja, hogy mindkét esetben méltó helyre került a „Répce-vidék nyíló virága-díj".

ildi

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Répce-vidék nyíló virágai
Répce-vidék nyíló virágai