2022. december 7. szerda
[Répcevidék]

Répce-vidék nyíló virága – Napvirág Együttes

Bse
Répce-vidék nyíló virága – Napvirág Együttes
A Répce-vidék Kultúrájáért Alapítvány kuratóriuma 2015-ben alapította a „Répce-vidék nyíló virága” díjat.

Az alapítvány célja, hogy a Répce-vidéken élő és a Répce-vidék kultúráját, hagyományait ápoló tehetséges tanulók és mentoraik elismerést kapjanak értékőrző tevékenységükért. A Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola és Szakközépiskola idei tanévzáró ünnepélyén Benkőné Klára Júlia, a kuratórium elnöke adta át az elismerést az 1-4. évfolyamos korosztályban. A vidék népzenei hagyományainak megőrzéséért és ápolásáért a Napvirág Együttes, és mentoruk Pintér Anikó vette át a megérdemelt üvegrózsát.
A Napvirág Együttes a büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár kereteiben működő 6-10 éves kisdiákokból álló művészeti csoport 2014-ben alakult. Kezdetben hat kislány énekelte együtt a játék- és gyermekdalokat. A csoport létszáma folyamatosan bővült: megtetszett a barátnőknek is a szereplés, az új dalok tanulása, ismerete, így egyre többen jöttek énekelni. Anikó nagy örömére két fiatalember is erősíti bátor hangjával, biztos kiállásával a cserfes kislányokat. A lelkesedésük, elhivatottságuk, kitartásuk megvan, rendszeresen, szorgalmasan járnak gyakorolni. Tudják, ezáltal még biztosabb lesz a kiállásuk, még csengőbb, erőteljesebb a hangjuk - igazi együttessé válnak. A játékdalokat az évek múlásával felváltották a népdalcsokrok. Először szűkebb hazánk, Vas megye népdalkincsét ismerték meg, tanultak belőle csokrokat, de kitekintettek a környező tájegységekre is, hogy az ott élő népek dalait is megismerjék, énekeljék. Nagyon szeretik a vidám, humorral átszőtt dallamokat, azokat talán még magabiztosabban, lelkesebben éneklik. Az iskolai ünnepségek állandó szereplői. Nemcsak népdalokkal színesítik a megemlékezéseket, ünnepi alkalmakat, de a műdalokban is otthon vannak, szívesen énekelik azokat is. A városi rendezvényeken és a környező településeken is egyre jobban megismerik a kis csapatot. Legyen kiállítás vagy piacnyitó, kedves színfoltként megjelennek a piros pántlikás, piros szoknyás apróságok, hogy szép hangjukkal megmutassák nagyságukat, elvarázsolják a közönséget. A csoportnak nagyon sok sikerben volt az elmúlt években is már része. Ahol elindultak, onnan általában arany- vagy ezüstminősítés nélkül nem tértek haza. Eddig elért sikereik is nagyon biztatóak, de előttük a pálya! Kitartó szorgalmuknak, elkötelezettségüknek biztosan meg lesz a gyümölcse, nagyon büszkék leszünk rájuk versenyeredményeikért!
A Napvirág Együttes jelenlegi tagjai: Gángó Regina, Gerencsér Emil, Gosztonyi Gréta, Hajdó Jázmin Róza, Horváth Regina, Karcsics Kitti, Landauer Emma, Németh Kata, Spilenberg Maja, Tóth Bálint, Varga Boglárka, Várkonyi Noémi.
A büki Művelődési Házban működő népdalcsoportok művészeti vezetője Pintér Anikó. Az ő neve nem csak Vas megyében, hanem a szomszédos megyékben is a népdalosok népes családjában ismert, elismert, énekesként és művészeti vezetőként egyaránt. Elhivatott népdalénekes, a hagyományok megőrzését, ápolását, átadását tartja aktív tevékenysége fő céljának. A szűkebb haza népdalkincsét tanítja meg elsősorban tanítványainak, de a távolabbra tekintés is célja. Vallja, hogy előadásmódjuknak tükröznie kell a személyiséget, az érzéseket is. Tanítványai ebben a szellemben szerepelnek nagy sikerrel. A csoportokat egyre többször kíséri férjével, Hujber Ferenccel együtt citerazenével, ami még színesebbé teszi az előadásokat. Mindent megtesz annak érdekében, hogy a dalokat eredeti hangzásukban tanulja meg és adja át tanítványainak. Célja, hogy zenei örökségünk minél több emberhez eljusson, s ezt a csoportjain keresztül tudja elérni. Pintér Anikó és népdalosai örök közös hitvallása: „Születnének bár újjá, erősödnének bár fel népünk ezerhangú orgonáján a feledés mezsgyéjéről visszaidézett ősi dallamaink." (Békefi Antal)

 

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.