2023. február 8. szerda
[Répcevidék]

Pódiumbeszélgetések a büki városházán

Sági Ferenc
Pódiumbeszélgetések a büki városházán
A múlt évben kezdődött sorozat idén már két rendezvénnyel is folytatódott. Márciusban Pomezanski György riporter első vendégeként

Csonka Jenő, nyugalmazott iskolaigazgató beszélt gyermekkoráról, az osztatlan iskolák hasznos munkájáról, az oktatási rendszer változásairól, a tanfelügyelet szerepéről. Melkovics Tamás, a Felsőbüki Nagy Pálról szakdolgozatot, majd könyvet író fiatal történész a két reformkort és a legismertebb büki személy pályafutását értékelte a kérdésekre válaszolva. A harmadik beszélgetőtárs, Falussy Péter sportszervező a Büki Testedzők Kulturális Egyesülete egykori kulturális tevékenységét és a mai helyzetet hasonlította össze, kiemelve a sport szerepét az emberi jellem fejlődésében.
Áprilisban a büki gyökerekkel rendelkező, országosan ismert tenorista és operaházi vezető, Fülöp Attila és családja volt Pomezanski úr vendége. Az egész család kötődik a zenéhez, de csak az idősebbik lány, Zsuzsanna követte édesapját az operaénekesi pályán. Tőle két gyönyörű operaáriát is hallhattunk. A feleség, dr. Tátray Zsuzsanna néprajztudós lett, a közgazdász Judit kiállítások és vásárok szervezésével foglalkozik. Ifjabb Attila a nagyapjához, Fülöp Dezsőhöz hasonlóan az evangélikus lelkészi hivatást választotta. A pályafutások főbb elemeinek felvillantása mellett - a közönség néhány tagjának bekapcsolódásával - sok szó esett a vallás szerepéről. A nagycsalád rendkívüli összetartásában - itt voltak a házastársak és az unokák is - a liberális szellemű, de keresztényi nevelés mellett a vasárnapi hosszú, beszélgetős ebédeknek is fontos szerepe van.
Kíváncsian várjuk a beszélgetések folytatását Pomezanski György szerkesztőtől és Bohák György tv-rendezőtől, aki meg is örökíti és feldolgozza ezeket az élményszámba menő, tartalmas eseményeket.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Pódiumbeszélgetések a büki városházán
Pódiumbeszélgetések a büki városházán
Pódiumbeszélgetések a büki városházán