2023. február 1. szerda
[Répcevidék]

"Múltunk a jelenben" – kiállítás Sopronhorpácson

Zsoldosné H. Kati
Padlásszagú emlékek, leporolt történelem – ezekkel a jelzőkkel is illethetnénk azt a kiállítást, amely október első hétvégéjén volt látható a Dr. Sedlmayr Kurt Művelődési Házban Sopronhorpácson.

Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat keretében, annak egyik témáját felhasználva készült a bemutató, amely a látogatók elé tárta a horpácsi lakosság hétköznapjainak és ünnepeinek tárgyi emlékeit. A legrégebbi kiállított darab körülbelül kétszáz éves, de sok a két világháború közötti időszakból származik. A népi kultúra gazdag tárházából csak "pillanatképeket" sikerült mutatni, de ezek is látni engedték a kiállítók szüleinek, nagyszüleinek életvitelét, szokásait, az adott kor szellemét. Látható volt egyebek között a kézzel készített falvédők sokasága: a maguk kedves, bölcs, helyenként szemérmes, vagy éppen csipkelődő felirataival. A hímzett abroszok, terítők, előkelő kesztyűk és gallérok, étkészletek, gyerekjátékok, és a régi paraszti háztáji élet kellékei mind idézték a múltat. Megelevenedtek a Szentirmay Elemér vegyeskar régi táncosruhái, és a gyerekek kipróbálhatták a kézzel történő kukoricamorzsolást. Megszámlálhatatlanul sok féltve őrzött kincs került elő. Ezúton is köszönjük a kiállítóknak, hogy a nagyközönség elé tárták családi hagyatékaikat, szívükhöz közel álló emlékeiket. A kiállításon felcsendültek a Hangraforgó együttes dallami. A műsorban klasszikus magyar költők versei mellett népdalokat és népénekeket is megszólaltattak az előadók, régi mesterségeket mutattak be a zene segítségével. A kiállítással megkíséreltük "a ma emberéhez" közelebb hozni azt a közösségi kultúrát, amit a horpácsi emberek hagyományozódás útján örökítettek nemzedékről nemzedékre.
A mai, felgyorsult világban fontos lenne a rohamosan eltűnő szellemi és tárgyi népi kultúra értékeinek megmentése a jövő nemzedék számára, hisz "múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe." - írta Babits Mihály.

 

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
"Múltunk a jelenben" – kiállítás Sopronhorpácson
"Múltunk a jelenben" – kiállítás Sopronhorpácson