2023. december 7. csütörtök
[Répcevidék]

Magyar Kultúra Napja 2012.

Sági Ferenc
Magyar Kultúra Napja 2012.
A csepregi Petőfi hét a Magyar Kultúra Napja gálaműsorával kezdődött. A korábbi, szűkebb kör részére szervezett megemlékezésekkel szemben idén minden érdeklődőt vártak a szervezők. A vasárnapi lebonyolítás is jótékonyan hatott a látogatottságra.

A csepregi Petőfi hét a Magyar Kultúra Napja gálaműsorával kezdődött. A korábbi, szűkebb kör részére szervezett megemlékezésekkel szemben idén minden érdeklődőt vártak a szervezők. A vasárnapi lebonyolítás is jótékonyan hatott a látogatottságra.
Először a Farkas Sándor Egylet tagjai mutatták be ismét Petőfi Sándor: A helység kalapácsa vígeposzát, nagy beleéléssel. Este egy busznyi csepregi is megtekintette a Soproni Petőfi Színház előadását. Közülük többek véleménye, hogy az amatőr csepregi színjátszók jobban alakították az egyes szerepeket, mint egyik - másik hivatásos színész.
Nagy sikert aratott a nemrég 10 éves fennállását ünneplő Csepregi Nyugdíjas Kórus Orbán Erika tanárnő vezetésével. A jubiláló énekkar kapta idén a Csepreg Város Kultúrájáért közösségi díjat. Az egyéni kitüntetést pedig Pájer Lajosnak és feleségének adományozta az önkormányzat képviselő testülete. Íme a laudációk:
„A Csepregi Nyugdíjas Klub és az annak keretén belül tevékenykedő Csepregi Nyugdíjas Klub Kórusa megalakulása óta tevékenykedik a város és annak idősebb lakói érdekében: céljuk az időskorúak összefogása, a szabadidő tartalmas eltöltésének segítése, valamint az, hogy minél több nyugdíjast vonjanak be a település programjaiba, kulturális életébe. Szívesen működnek együtt a más egyesületekkel, csoportokkal. Ők indították el a megyében működő nyugdíjas kórusok találkozóját, s azóta is rendszeresen részt vesznek a megyei kórustalálkozókon, a kortárs énekkarok, népdalkörök rendezvényein, a Nemzetközi Idősek Fesztiválján, nyugdíjas csoportok országos találkozóján öregbítették a település jó hírét. A helyi rendezvények állandó szereplői: az Orbán - napi rendezvényen, a jubiláns házaspárok köszöntésén, a karácsonyi ünnepségen, a Városfesztiválon találkozhattunk magas színvonalú produkcióikkal. A klub énekkarának vezetője Hárominé Orbán Erika, akinek vezetésével közös énekléssel készülnek a fellépésekre, teszik szebbé hétköznapjaikat. Folyamatosan végzik kultúramegújító-, őrző, közvetítő és örökítő tevékenységüket."
„Pájer Lajos és felesége, Pájer Lajosné, Kóbor Margit évtizedek óta jelentős szerepet tölt be Csepreg kulturális életében. Pájer Lajos aktív szervezője volt az 1979-ben a tűzoltók által újraindított szüreti felvonulásoknak, és Margit asszonnyal együtt nagy segítséget nyújtott más csepregi hagyományok felelevenítésében.
Az 1993-ban megalakult Farkas Sándor Egyletnek alapító tagjai, aktivitásukat a mai napig megtartották. Az egylet első bemutatójának, a Tollfosztónak a színre vitelében oroszlánrészt vállaltak. Az egylet által színpadra állított darabok alapjául szolgáló csepregi hagyományok felelevenítésében sok segítséget nyújtottak, több hagyomány életben tartása az Ő nevükhöz fűződik. Így a „Zöld erdőben jártam" társastánc újbóli megismertetése a csepregi és környékbeli lakosoknak. A Csepregi lakodalmas színdarab előadásában élethűen játszották a szülők szerepét.
Lajos bácsi szívesen eleveníti fel és tanítja az érdeklődő fiatalokat a régi mesterségekre - kosárfonás, ostorfonás, faragás -, sok esetben a színdarabok kellékeit, ajándéktárgyakat Ő készíti. Margit néni a női kezekhez való tevékenységek továbbvitelében munkálkodik.
Mindketten tagjai a Nyugdíjas klubnak, ahol különböző összejöveteleken, nótadélutánokon kedves színfoltjai a rendezvényeknek.
Csendes, mindig vidám emberekként, jó kommunikációs készségüknek köszönhetően, szeretet és megbecsülés övezte és övezi Őket."
Az ünnepelteket a Farkas Sándor Egylet az Ároni áldással, a Csepregi Olvasókör tagjai közül Németh Anna pedig Óbecsei István: Szeressétek az öregeket című versével köszöntötte. Majd a Répce Citera Barátok Köre, végül pedig Csepreg Város Fúvószenekar Egyesülete ajándék-műsorral kedveskedett az ünneplőknek és a közönségnek.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Magyar Kultúra Napja 2012.
Magyar Kultúra Napja 2012.
Magyar Kultúra Napja 2012.
Magyar Kultúra Napja 2012.
Magyar Kultúra Napja 2012.
Magyar Kultúra Napja 2012.