2023. február 1. szerda
[Répcevidék]

II. Simasági Gróf Festetics Imre Emléknapról

Haller Erzsébet
II. Simasági Gróf Festetics Imre Emléknapról
December 2-án került sor a 2. simasági Gróf Festetics Imre emléknapra, melynek keretében egy tudományos konferencia is zajlott. A konferencia helyszínéül a Gróf Festetics Györgyről elnevezett Művelődési Ház szolgált.

Molnár László bevezetője után, felolvasta Takács Győző képzőművész üdvözlő levelét. Ezután Majthényi László a Vas megyei közgyűlés elnöke mondott ünnepi köszöntőt.
Konferencián részt vett Kőszegpaty polgármestere és a szlovákiai Jablonca község küldöttsége is, amely településeknek szintén van kötődésük Gróf Festetics Imréhez. Az előadásokon nagynevű professzorok tartottak előadásokat, akik a keszthelyi, a nyugat-Dunántúli, a kaposvári és a bécsi egyetemekről látogattak el körünkbe.
Az előadó Prof. Dr. Gottfried Brem volt, aki már az első simasági konferencián is részt vett, így visszatérő vendégként üdvözölhettük. Előadásában felelevenítette a több évtizede zajlott bajorországi kutatásait és Prof. Dr. Seregi Jánossal való több évtizedes barátságát. Dr. Janaki Hadjiev előadásának címe a „Humán táplálkozás fejlődésének hatásai egészségünkre" volt. Prof. Dr. Seregi János: Festetics Imre példája ma, a hazai családi, öko jellegű állattenyésztés teljes körű rendszerében címmel tartott érdekfeszítő előadást.
Dr. Polgár J. Péter a Gergikon kar tevékenységét mutatta be - Festetics Imre szellemében.
Prof. Dr. Szabó T. Attila A genetika szülőföldjén, Európa közepén címmel tartotta előadását, melyből megtudhattuk, hogy Festetics Imre már Mendel előtt több évtizeddel 1819-ben kiadta tanulmányát, A természet genetikai törvényei címmel. Valójában Festetics Imre volt az, aki elsőként használta genetika szót! Prof. Dr. Szabó István előadásásnak címe „Érdemeid mindig tágasb, s tágasb körben fognak felvirulni."Ez az előadás is Gróf Festetics Imre munkásságát méltatta.
Az előadássorozatot Seregi János professzor úr zárta „Festetics Imre juhait az embrió átültetésig" címmel.
A konferencia végeztével koszorúzásra került sor az összes résztvevő professzor, a közgyűlés elnöke és az önkormányzatok képviselői is elhelyezték koszorúikat településünk híres szülöttének, Gróf Festetics Imrének az emléktáblájánál.
H.E és G.A

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
II. Simasági Gróf Festetics Imre Emléknapról
II. Simasági Gróf Festetics Imre Emléknapról