2023. szeptember 23. szombat
[Répcevidék]

Húsvétvárás Sajtoskálon

Húsvétvárás Sajtoskálon
Húsvét előtti időszak mindenkiben a várakozás, az izgatottság ideje. Kicsik és nagyon ilyenkor tűkön ülnek már korán reggel ezen az ünnepen, hogy

vajon a kertben ott ugrál-e a húsvéti nyuszi, elrejtett-e valamit a fűben, vagy a bokor alatt. Anyukák, lányok finom illattokkal töltik meg a házat, készül a húsvéti kalács, a sonka.
Nem szabad azonban megfeledkezni az ünnep fontosságáról. Húsvét Jézus feltámadásának az ideje. A templomban a Passió keretében idézte fel Jézus szenvedésének a történetét a falu kórusa. Évek óta hagyomány hogy a történetet a környező falvakba is elviszik.
A húsvétvárás és a húsvét időszaka nem volt máshogy Sajtoskálon sem.
Sokan húsvéti hangulatba öltöztették a kerteket, színes tojásokat aggattak a fákra, szépítették környezetüket. A falu utcájában is ott üldögélt a fehér és barna színű nyuszi pár és nyomon követte a falu történéseit ebben az időszakban.
A gyerekekkel mi is szerettünk volna valamit belevarázsolni az asztali húsvéti kosárba. A könyvtárban összegyűltünk és miután egy nyuszis mesét meghallgattunk, együtt szorgosan készítettük a húsvéti üdvözlő tojásokat, nyuszikat, és mi is festettünk tojásfigurákat. Kellemes hangulatban telt a délután, sokat nevetgéltünk, fürgén jártak a gyerekkezek, és hamar eljött az este is, hiszen ,,jó társaságban röpül az idő".

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Húsvétvárás Sajtoskálon
Húsvétvárás Sajtoskálon