2023. március 27. hétfő

Farsang Sopronhorpácson

Farsang Sopronhorpácson
„Itt a farsang, áll a bál”- szól évről évre a vidám farsangi gyerekdal. Bár a hagyományos „alakoskodástól” az általunk ismert farsangi gyerekbálok már messze járnak, a jelmezes gyereksereg mozdulataiban, a csibészes mosolyokban, a kavargó konfettiben, a kultúrház folyosóján és nagytermében szaladgáló színes forgatagban mi, felnőttek is találhatunk egyet s mást, ami valahogy ismerős érzéseket kelt bennünk. Ám a „keringőző kanál” és a „csárdást járó habverő” helyén 2013-ban az is megeshet, hogy tagjaikat hajmeresztő csomókba görbítő tornászlánykákat vagy Gangnam Style-ra ugrabugráló, apácaruhába bújt nyolcadikosokat találunk…

„Itt a farsang, áll a bál"- szól évről évre a vidám farsangi gyerekdal. Bár a hagyományos „alakoskodástól" az általunk ismert farsangi gyerekbálok már messze járnak, a jelmezes gyereksereg mozdulataiban, a csibészes mosolyokban, a kavargó konfettiben, a kultúrház folyosóján és nagytermében szaladgáló színes forgatagban mi, felnőttek is találhatunk egyet s mást, ami valahogy ismerős érzéseket kelt bennünk. Ám a „keringőző kanál" és a „csárdást járó habverő" helyén 2013-ban az is megeshet, hogy tagjaikat hajmeresztő csomókba görbítő tornászlánykákat vagy Gangnam Style-ra ugrabugráló, apácaruhába bújt nyolcadikosokat találunk...
Vannak olyan jelmezek, amelyek már-már klasszikusnak számítanak. Hiszen minden kislányban ott él titkon egy kis hercegnő, aki nagy eséllyel épp farsangkor találja meg rá az alkalmat, hogy megmutassa igazi énjét a maga habos-babos, csillogó-villogó, esetleg rózsaszínű és koronás valójában. Ahogy anyáink idejében, ma is láthatunk pettyes katicát, tolldíszes indiánt, pápaszemes doktornőt, kalapja alatt kedvesen somolygó „gonosz" boszorkányt, (minden, csak nem) félelmetes kalózt, csontvázat, kis szerencsével még udvari bolondot is. Persze új szelek fújnak, így mindenhol előbukkanhat egy, két (esetleg helyenként több) Batman. A kamaszok körében a Sikoly-maszk és a woodstocki hippik népszerűsége továbbra is töretlen.
Ismerős érzéseket kelthet bennünk, felnőttekben a készülődés, a várakozás izgalma. Lelki szemeink előtt felbukkan édesanyánk, ahogy üggyel-bajjal férceli késő estig a pillangójelmezünket, vagy a „nagy jelenés" előtt egy órával orvosi műgonddal keni össze az arcunkat festékkel. Szerencsére ma is minden szülőnek lehetősége van arra, hogy kibontakoztassa kreativitását (hiszen melyik gyerek nem szeretné például egy jól sikerült Béres-csepp dobozként elkápráztatni a többieket?). Idő hiányában készen vásárolt jelmez esetén is alkalom nyílhat erre - „Most ezt hogy alakítsam méretre?!".
A farsang időszaka idén különösen gyorsan elillant, ahogy a farsangi mulatság is. Mi maradt utána? Remélhetőleg az a fajta vidám mosoly, amely az újabb szép emlék felidézésekor kúszik gyermekünk arcára, ahogy meséli élményeit, nézegeti a képeket. Majd egyszer ő is elmereng a régi farsangokon, s felnevet, amikor megpillantja a padlóról puszta kézzel összegyűjtött konfetti-maszatot csemetéje kezén.
Köszönjük a segítő szülőknek, támogatóknak, hogy farsangi mulatságunk sikeréhez hozzájárultak.
Molnár Anett, Varga Hajnalka

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Farsang Sopronhorpácson
Farsang Sopronhorpácson
Farsang Sopronhorpácson
Farsang Sopronhorpácson
Farsang Sopronhorpácson
Farsang Sopronhorpácson
Farsang Sopronhorpácson
Farsang Sopronhorpácson
Farsang Sopronhorpácson
Farsang Sopronhorpácson