2020. február 23. vasárnap

Egér a színpadon

Sági Ferenc
Az április 15-i Dalos délutánon ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a csepregi Farkas Sándor Egylet.

A negyedszázad során sok tucat településen szerepelt az egyesület, összességében több száz előadással. A néphagyományok bemutatása, a közönség szórakoztatása mellett mi is gazdagodtuk élményekkel, s adódtak érdekes helyzetek is. Ebből egyet megosztok a kedves olvasókkal.
Azt hallottam, ha valamilyen váratlan esemény történik a színpadon, akkor sem szabad abbahagyni az előadást, a színész nem eshet ki a szerepéből. A profikkal szemben elvárás, hogy megőrizzék lélekjelenlétüket. S az amatőrök?
Az egyik őszi hétvégén egyesületünk egy kis település nyugdíjas találkozóján mutatta be a régóta műsoron tartott, A három leán' székely népmeséből készített Tikszemű című vígjátékot. A falusi környezetben játszódó darab egyik jelenetében, amikor az anya és lányai voltak a pódiumon, a közelükben, a fal mellett elszaladt egy egér. A lányokot éppen okító szülő, mikor meglátta a hívatlan vendéget, ügyesen a mondatai közé illesztette, hogy: „Ott fut egy egér. Meg ne ijedjetek tőle!" Ezzel persze fel is hívta rá a figyelmüket. S mondta tovább a szerepét. Társai sem ijedtek meg az egérkétől, de még az a pár néző sem, akiknek a közelében tovább szaladt. A többiek pedig azt hitték, hogy e mondatok is a szerephez tartoztak.
A téli idő közeledtekor máshol is előfordulhat, hogy a kis rágcsálok, békák stb. behúzódnak az épületekbe, s nem lehet tudni, mikor és hol bukkannak fel. Mint az eset mutatja, előadás közben is történhetnek váratlan dolgok, csak meg kell őrizni lélekjelenlétünket.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.