2023. február 8. szerda
[Répcevidék]

Bécsben jártak a csepregi kórusok

Bécsben jártak a csepregi kórusok
A Csepregi Vegyeskar Egyesület, a Vocal Spirit és a Csepregi Csicsergők 2017. március 25-én Bécsbe látogatott.

A Kancsó Zoltánné által vezetett kórusokat az a megtiszteltetés érte, hogy az Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete meghívására, a Collegium Hungaricumban megrendezett szavalóversenyen léphettek fel az Arany János emlékév jegyében, több műsorszámmal is.
A három kórus együtt nyitotta meg az Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesületének szavalóversenyét. A nyitódal, Gyulai István: Örökségünk, méltán összefoglalta mindazt az érzést, érzetet, szeretetet, eszmét és küzdelmet, amelyet a külhoni magyarok nap, mint nap átélnek, hogy magyarságukat idegen környezetben is megtartsák. A dal végén a bécsi egyesület pedagógusaival kiegészülve szállt a magyar dal a teremben. A nemzeti színű szalagok, a csodálatos koreográfia és az ének együttesen varázsolták el a könnyekig meghatódó közönséget. A siker óriási volt.
A Csepregi Csicsergők, csepregi általános iskolások, a gyermek korosztály versenyét nyitották meg, Gazdag Erzsi-Horváth Rezső csodálatos Ringatójával, hatalmas sikerrel. Az igényes művet a gyerekek gyönyörű hangon és makulátlan tisztasággal prezentálták.
A szavalóversenyen a legkisebbektől a nyugdíjas korosztályig voltak versenyzők, míg az óvodás korosztály magyar gyermekversekkel, és tavaszt idéző dalokkal, addig az idősebb korosztály komoly és mély érzésű Arany versekkel készült.
A csepregi általános iskolások közül Gyurácz Boglárka vett részt a szavalóversenyen. Horváth Katalin tanárnő felkészítésével Arany János: A vásárban című versét mondta el, eredményes szereplését vastaps kísérte.
A rendezvényt végül a Csepregi Vegyeskar Egyesület zárta egy szívet melengető megzenésített Petőfi verssel.
A Balassi Intézet bécsi épülete, a Collegium Hungaricum, méltó helyet biztosított az Arany János emlékév jegyében megrendezett szavalóversenynek. Az épület piros-fehér-zöld festése, a homlokzaton lobogó magyar zászló, a Petőfi-szobor átütő magyarságérzetről tanúskodik Bécs szívében. Március 15. ereje, hatása, tisztelete fogadta a kórust, akik éneklésükkel Bécsig vitték magyarságtudatukat, tisztelgésüket a márciusi ifjak előtt, és összefogásukat az Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesületével és a bécsi magyar közönséggel.
A verseny után azonban a szórakozásé volt a főszerep, a Bécs látnivalókkal tömött belvárosában tett séta után, a fiatalabbak nagy örömére a tagok a Práterben feledhették el a szereplés izgalmát.
Ezúton is szeretnénk megköszönni karnagyunknak a szervezést, az Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesületének, Mentsik Szilvia elnökasszonynak pedig azt a figyelmet és szeretetet, amellyel vártak minket. A külhoni magyarok odaadó szeretete és tisztelete a mi magyarságérzetünket is tovább erősítette!
Köszönjük!

K.Z.

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Bécsben jártak a csepregi kórusok
Bécsben jártak a csepregi kórusok
Bécsben jártak a csepregi kórusok