2020. augusztus 4. kedd
[Répcevidék]

Aranyosak lettek a csepregi fúvósok

SB
November 10-én megtelt a csepregi művelődési központ díszterme. A fúvószenekar hagyományos őszi fellépésén került sor a minősítésre, melyen Koncertfúvós C kategóriában ismerték el a csepregi zenekart. A koncert után Iliás Attila karnagy és Szele Tamás elnök válaszolt kérdéseimre.

- Miért kértétek a minősítést?
Zenekarunk hosszú évtizedek óta tagja a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetségnek, büszkék vagyunk arra, hogy a hazai fúvósok családjának megbecsült, elismert közösségévé váltunk. Együttesünk korábban már többször megmérette magát különböző show, szórakoztató zene, menetzene és koncert kategóriákban, utóbbiban 2013-ban nyertünk el kiemelt arany minősítést. A szövetség minősítési szabályzata szerint a zenekarok 5 évig őrizhetik meg a megszerzett szakmai minősítésüket, utána illik azt megújítani. Ez az irányelv életszerű, hiszen ennyi idő alatt különböző okok - többnyire munkahelyi, iskolai feladatok miatt - néhányan szögre akasztják a hangszert, szerencsére hozzánk sok fiatal érkezett, ők már beilleszkedtek a zenekarba. Év elején Iliás Attila karnagy úr úgy vélte, hogy megfelelő alapokkal rendelkezünk ahhoz, hogy egy feszített ütemű felkészülés után ismét megmérettessük magunkat a koncertfúvós felső kategóriában, a tagság pedig támogatta elképzelését.
-Milyen követelménye van a minősítésnek, illetve mi alapján került a műsor összeállításra?
A minősítés során játszandó műveket a szövetség elnöksége által jóváhagyott, a nehézségi szintnek megfelelő zenemű listából kellett kiválasztani. Szükségszerűen legalább egy olyan darabot, melynek zeneszerzője magyar. A koncerten Farkas Antal üveges táncát és Balázs Attila Magyar Ünnepi Zenéjét játszottuk. Az indulókból pedig egyik kedvenc zeneszerzőnk, Julius Fucik: Kinizsi indulóját választottuk. A további művek kiválasztásában Iliás Attila karnagy úr azt is szem előtt tartotta, hogy változatos műsor legyen, hiszen közönség előtt játszottunk, a szokásos őszi hangversenyünk első felében. Így került műsorra Antonin Dvorak: 8. Szláv tánca, Jákob dö Hán: Diogenes című monumentális műve és Klaus Badelt kortárs német zeneszerző: A Karib tenger kalózai című, sokak által ismert filmzenéje.
-Ez alkalomra a fúvósok zsűrit kértek. Kik voltak a bírák?
A Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség (MAFUSZ) elnökségi tagjaiból állt a minősítő bizottság, őket a szövetség jelölte és kérte fel a feladatra, nekünk ebbe nem volt beleszólásunk. A minősítő bizottság elnöke Ella Attila, a MAFUSZ alelnöke, a Gödöllői Városi Fúvószenekar művészeti vezetője, karmestere volt. A minősítő bizottság tagja volt Szélesi Attila, a MAFUSZ elnökségi tagja, a sárvári Koncz János Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség NÍVÓ-díjasa, a Sárvári Koncert Fúvószenekar karmestere, továbbá Horváth Adrián, a MAFUSZ elnökségi tagja, Pápa Város Fúvószenekarának karmestere.
- A zsűri értékelésről néhány gondolat...
A zsűrielnök beszédében kiemelte: „Meglepődtem, hogy egy kis településen működő zenekar ilyen produkciót képes létrehozni. 10 éve vezeti Iliás Attila a zenekart és azóta további szakmai fejlődés figyelhető meg. A fúvósok sajátossága, hogy hangosan játszanak, de a csepregiek megmutatták, hogy tudnak pianóban, követve a karnagy utasításait. Mind dinamikailag, mind ritmikailag illetve a különböző darabok stílusainak jegyeit is komolyan vették, és az instrukciókat is betartották."
Megtisztelő számunkra, hogy a szövetség elnökségi tagjai elvállalták a zsűrizést, főként pedig, hogy arany minősítésben részesítettek minket. Sokat beszélgettünk a bizottság tagjaival a koncert utáni kötetlen beszélgetés során, ahol további észrevételekkel, előremutató tanácsokkal láttak el minket, dicsérték szakmai teljesítményünket és közösségi tevékenységünket. Külön köszönettel tartozunk Szélesi Attila karnagy úrnak, aki a felkészülés finisében eljött hozzánk egy próbára, s hasznos tanácsokkal, instrukciókkal segítette zenekarunkat.
- A zenekar további életét mennyiben befolyásolja a minősítés?
Úgy véljük, helyes döntés volt a minősítésre való felkészülés, hiszen a sok munka még jobban összehozta a közösséget, a tanultakat pedig visszük magunkkal a későbbiekben is. Legfontosabb talán, hogy erősödött bennünk a tudat, hogy mindig az előbbre jutást kell keresni. A sok munka meghozta gyümölcsét, bár voltak nehéz időszakok a felkészülés során, hiszen közben számtalan fellépésünk volt, különböző stílusú repertoárral és nem utolsósorban ifjú zenészeink beilleszkedését is segítette a sok próba. A koncertfúvós felső kategóriában megújított arany minősítés nagyon komoly rangot ad együttesünknek mind a hazai, mind a nemzetközi fúvóstársadalomban, jártunk már olyan fesztiválon, amelyre csak minősítéssel rendelkező együtteseket hívnak.
Aki lemaradt a fúvósok őszi koncertjéről, a megmérettetésről, nekik lehetőségük nyílik december 26-án meghallgatni a karácsonyi hangversenyt a csepregi plébániatemplomban, melyre szeretettel hívnak és várnak minden érdeklődőt.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.