2023. június 1. csütörtök
[Répcevidék]

A Magyar Kultúra Napja kisvárosainkban

Sági Ferenc
A Magyar Kultúra Napja kisvárosainkban
Csepregen már január 20-án gálaműsorral emlékeztek meg a Himnusz születésnapjáról. A Farkas Sándor Egylet citerásai és énekesei hangulatos népdalcsokra vezette be az eseményt. Majd Sági Ferenc a száz éve elhunyt Ady Endre: A föl-földobott kő című költeményét adta elő.

Az ünnepi köszöntőt Maximovics Veronika, a Csepregi Óvoda és Bölcsőde KIKI intézményvezetője mondta. Az óvodai nevelés szempontjából foglakozott a kulturális örökségünk továbbadásával. Elmondta, hogy az óvónők és a pedagógusok sokat tesznek azért, hogy a magyar kultúrával a gyerekek egyre mélyebben megismerkedjenek. Köszöntő szavai után ebből az óvoda néptánccsoportja adott is egy kis ízelítőt. A népviseletbe öltözött apróságok mosolyogva, jókedvűen mutatták be a vasi gyermekjátékokat. Őket a Rózsaszirom Mazsorett Csoport parádés műsora követte. Elhangzott az is, hogy a csoport rendszeresen fellép az előző nap Közösségi Kultúráért díjban részesült Csepreg Város Fúvószenekarával is. A táncos blokkot a Mosoly Tánccsoport színes összeállítása zárta.
A gála meglepetését a nemrég alakult Fabatka Bábcsoport fellépése jelentette. A Ziembicki Erzsébet intézményvezető által irányított együttes "Tízórai szünetben" című előadása a teremtéstörténetet mutatta be labdákkal, árnyjátékkal, s más egyszerű eszközökkel nagyszerűen.
Bükön a napján, január 22-én a Forrás c. kiállítás megnyitójával emlékeztek. Pintér Anikó, a népművészet mestere és tanítványai hangulatos népdalai után Tóth Tamás intézményvezető méltatta az ünnep jelentőségét. Dr. Németh Sándor polgármester köszöntőjében elmondta, hogy a kiállító művész, Bódi Barbara Boba a helyi roma nemzetiségi önkormányzat szervezésében működő nyári alkotótáborok vezetőjeként kapcsolódik a településhez. A festőművész és tanár olyan neves helyeken is kiállított már, mint a Magyar Művészeti Akadémia, a Vigadó és a Madách Színház szalonja.
Nagy Csaba Munkácsy-díjas grafikusművész megnyitójában az ókori filozófusokról beszélt. Amilyen szerteágazó a filozófusok nézőpontja, olyan sokféle a művészet, benne a mindennapi élményt adó képzőművészet is. A művésznő alkotásai is ezt mutatják, líraiak, érzékenyek és finoman kidolgozottak. Bódi Barbara Boba elmondta, hogy egy vegyes tárlatot hozott Bükre, melyben látható a középiskolás, főiskolás éveitől kezdve napjainkig készült alkotásaiból egy válogatás. A folyosón levők a régebbeik, melyek főleg grafikák, előtanulmányok a termekben látható művekhez. A Tükröm, tükröm, a Másságról másként sorozat 12 nagy méretű olajfestményén különböző nemzetiségű személyek arca jelenik meg kinagyítva, más-más érzelmi állapotban. A másik teremben levők a témájukban a természet, a természetes energiák felé fordulnak. Szívesen foglalkozik olyan problémákkal, mint a kirekesztettség. A különböző társadalmi csoportok nézőpontjából mutatja a világot bobás módon, a szecesszióra hajazva.
A két kiállító teremben és a folyosón látható munkái mellett, íróként is megismerhetik Bódi Barbara Bobát azok, akik megvásárolják novellás kötetét.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.