2023. október 1. vasárnap
[Répcevidék]

A fény ferde fonalán. Galiotti Csaba könyvbemutatója Górban

Sági Ferenc
Mindig örömteli esemény egy új könyv megjelenése és bemutatása. November 21-én is az volt Górban, ahol a közösségi ház zsúfolásig megtelt a helyi érdeklődőkkel, közeli és kicsit távolabb lakó ismerősökkel, barátokkal.

A szerzővel a kiadó vezetője, dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész, az ELTE-SEK egyetemi docense beszélgetett. A professzor úr bevezetőjében szólt a költészet jelentőségéről. Majd felolvasta Csaba, Ősz című gyönyörű versét, melyet Paul Verlaine Őszi chansonjával hasonlított össze.
A beszélgetés során megtudtuk, hogy a nemes származású Galiotti-család olasz gyökerekkel rendelkezik. A szerző fiatal korában aktívan sportolt - első osztályú kardvívó volt. A másokon segítés, a gyógyítás hajlama, a természet és az állatok szeretete az Állatorvosi Egyetemre vezette. A fővárosból a nyugati végekre került, s 47 évig állatorvosként dolgozott Bőben és környékén. Kézügyessége révén foglalkozott hajó- és repülőmodellezéssel. Művészi hajlamai is korán kibontakoztak. Festett, színdarabokban és más műsorokban is szívesen szerepelt - előadói képességét versei felolvasása során most is megmutatta. Diákkorában és munkája mellett is írt költeményeket, rövidebb és hosszabb prózát. Néhány írása heti- és havilapokban jelent meg, de sok visszautasítással is találkozott - három regénye még kiadásra vár. A Répcevidéki költők antológiája és a köré csoportosuló szerzői csapat együttműködése újabb lökést adott munkájához. Ez vezetett első kötete, A fény ferde fonalán kiadásához. A mű a Kőhatár Alapítvány támogatásával jelent meg. Borítóján Turcsán Miklós festőművész alkotása, a lehulló zászlók közül kilépő sötét ló - utalva Csaba küzdelmeire - látható.
A jelenlevő két költőtárs, Sárváry László és Orbán György az alkalomra írt, illetve Csaba verssoraiból összeállított költeménnyel köszöntötte a szerzőt. Elhangzott két zenemű is, melyek korábban versírásra ihlették a poétát.
Fűzfa tanár a rendezvényt zárva meghatottan idézte Claude Roy francia költő szavait: „Az irodalom tökéletesen haszontalan, egyetlen haszna, hogy élni segít." A humorban is gazdag, de bensőséges hangulatú könyvbemutató végén a szerző örömmel dedikálta művét.
Sági Ferenc

Jó egészséget és még sok szép verset, újabb köteteket kívánunk Galiotti Csabának a következő évtizedekben is.

Galiotti Csaba: Advent

Csak várjuk remegőn, összebújva,
De a gyerekekben már ott van az öröm,
Várjuk boldogan, kipirulva,
S várjuk, ha már senki sem köszön.

Nagy most a csend, feldőlt a Rend.
Minden és mindenki Hozzá kiált.
Már nem tudjuk, kit látunk az utcasarkon,
Rongyos koldust vagy a visszatért Királyt?

Ha mégsem Ő az, ne féljetek, megígérte,
Hogy fénylő Dicsőségében még megjelen,
S ott lesz mindenki, jeles és jeltelen,
Amikor megnyílik fölöttünk az ég,
de addig tiszta oltáron szívünkben
Négy gyertya ég, örökre ég...

 

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.