2023. szeptember 25. hétfő
[Répcevidék]

30+2 Énekkari jubileum Csepregen

Sági Ferenc
30+2 Énekkari jubileum Csepregen

A pandémia miatt két évet késett a Csepregi Vegyeskar Egyesület megalakulása 30. évfordulójának megünneplése. Végül az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázata és 52 helyi és környékbeli vállalkozó, önkormányzat, intézmény és magánszemély támogatásával az augusztusi ünnepi hétvégén megvalósulhatott a várva várt jubileumi örömünnep.
Az egyesületi formában működő csoport hatalmas repertoárjából először a Szent Miklós-templomban, a 20-ai ünnepi szentmisén nyújtott feledhetetlen élményt a résztvevőknek.
Másnap gyönyörű díszletek között a művelődési ház színháztermében - telt ház előtt - folytatódott a rendezvénysorozat. A fergeteges műsor első részében Szent István király emlékére hallhattunk és láthattunk egy színvonalas összeállítást „A haza minden előtt" jegyében, főleg az Itt élned, halnod kell musicalből, a Honfoglalás és az István, a király rockopera dalaiból. A tökéletes hangzás mellett a fiatalok színpadi produkciója és a fénytechnika is része volt a nagy sikernek.
A szünetben a kórus hölgytagjai átöltöztek, s a közönség megcsodálhatta a pályázati pénzből készíttetett, sötétkék csipkeruhájukat, valamint a férfikar ezüst színű mellényegyüttesét. A műsor második részében emlékeztek meg az előző évtizedekről. (A színházterem melletti folyosón fotókiállítás is megtekinthető a legfontosabb eseményekről.) A rövid szövegrészek között először klasszikus zeneművek gyöngyszemeiből összeállított válogatás műsorszámai csendültek fel. A vegyeskar művészeti vezetője, Kancsó Zoltánné Kebelei Ibolya elmondta, hogy az első csapat az 1990. évi augusztus 20-i rendezvényre állt össze a Himnusz eléneklésére. Majd együtt maradtak, s létszámuk is folyamatosan emelkedett. Céljuk Csepreg és a környék zenei kultúrájának ébrentartása, a hagyományok ápolása, hangversenyek, ünnepségek szervezése. Fellépéseikre rendszeres próbákon készülnek fel. Az alakulás évétől kezdve - a két covidos évet leszámítva - minden adventben óriási sikerű karácsonyi hangversenyt rendeztek. Csepreg ünnepségein, kiemelt rendezvényein változatos műsorokkal szerepeltek. 1997-től vesznek részt kórustalálkozókon. Műsoraikkal eljutottak a térség községeibe, több vasi városba, Győrbe, Pécsre és a szomszédos országok néhány településére is. Bükön statisztakórusként nagy sikerrel bekapcsolódtak Mozart Varázsfuvola c. operája és Kacsóh - P Petőfi: János vitéz c. daljáték előadásába. Többször szerepeltek jótékony célú rendezvényeken. Az ezredfordulón CD-lemezt adtak ki. Az évtizedek során a kórus és vezetője több helyi és megyei elismerésben részesült, 2004-ben pedig a Kóta zsűrijétől Hangversenykórus címet és Arany minősítést kaptak dicsérettel. Ezt a színvonalat azóta is tartják - fényesen igazolták ezt a mostani hangversenyek. Pedig a tagok közül időközben hat személyt is elveszítettek és az évek során az idősebbek helyét középkorúak és fiatalok vették át. A kóruson belül a fiatalokból megszervezték a Vocal Spiritet, mely látványos mozgással, tánccal, fiatalos lendülettel új szint ad műsoraiknak. A Kodály-módszer határait kitágítva, a kórusmuzsika és a népdalok mellett nyitottak a musicaldalok és az igényes könnyűzene felé a maguk és a közönség nagy örömére. Elő adtak két Abba-slágert is, mellyel tovább fokozták a jól megkomponált est hangulatát. A hálás közönség vastapssal jutalmazta a remek előadást. A sikerben osztozott a vegyeskarral az egyes műsorszámokat zongorán kísérő Mészárosné Lengyel Szabina, illetve a Mirage Salon Quartet Lipi Tamás vezetésével. A műsorközlő most is Horváth Katalin tanárnő volt.
A köszöntő szavak sem maradtak el. Gratuláltak és további jó munkát kívántak a kisváros együttműködő civil szervezeteinek, intézményeinek vezetői. Horváth Zoltán polgármester úr pedig az önkormányzat nevében mondott köszönetet a kórusnak és vezetőjének az érték- és közösségteremtő munkáért. Köszönetüket fejezték ki a vegyeskar egyesület vezetői és tagjai is a karvezetőnek a szívvel, lélekkel és nagy szakmai hozzáértéssel végzett munkájáért. Ibolya viszont családtagjai óriási támogatását, a kórustagok nagyszerű hozzáállását, a támogatók segítségét és a közönség szeretetét nyugtázta elismerő szavakkal. Végül elhangzott az utolsó dal: a „Mit ér egy hang?" refrénjét a lelkes közönség is együtt énekelte a kórussal.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
30+2 Énekkari jubileum Csepregen
30+2 Énekkari jubileum Csepregen
30+2 Énekkari jubileum Csepregen
30+2 Énekkari jubileum Csepregen
30+2 Énekkari jubileum Csepregen
30+2 Énekkari jubileum Csepregen