2021. szeptember 23. csütörtök
[Répcevidék]

Zarándokok a horvátzsidányi Peruska Mária kápolnánál

Hováthné Pados Teréz
Zarándokok a horvátzsidányi Peruska Mária kápolnánál
A tűzoltók, rendvédelmi szervek és fegyveres testületek, hagyományőrző egyesületek zarándoklatát tartották július elején a Peruska Mária zarándok kápolnánál.

A Peruska Mária-kegyhely a Kőszeget Csepreggel összekötő erdőtömbben található. 1994-ben épült ott kápolna Szent Hubertus és Szűz Mária tiszteletére. A Mária zarándokútvonal része, nagyon szép természeti környezetben.
A szentmisét három nyelven celebrálták. A szentbeszédben hangsúlyozták Szent László érdemeit: a 2017-es évet Szent László-emlékévnek nyilvánította a nemzetpolitikai államtitkárság a lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából. A kórusok éneke tette még felemelőbbé a szentmisét. Pálinka- és borszentelést tartottak, valamint újraszentelték a kápolna melletti felújított keresztet. Dumovits István plébános a Pálinka Érdemrend kitüntetést kapta a Pálinka Lovagoktól, a pálinkafőzők lelkének ápolásáért.
A hagyományokhoz híven a Csepregi Borbarát Hölgyek Egyesülete és a Csepregi Hegyközség is képviseltette magát a borszentelésen. Elvitték a csepregi gazdák boraikat, amelyeket a celebráló plébánosok megszenteltek, a Borhölgyeket és a Hegyközség képviselőit pedig megáldotta.
Különlegessége ennek az emlékhelynek, hogy a kápolna előtt folyamatosan bővül egy szabadtéri gyűjtemény a mesterségek és hivatások védőszentjeinek szobrából. Már harmincnál több kőszobor áll a kápolna előtti terület két oldalán. Ez a szám mindig gyarapszik. Ebben az évben a lovasok állíttattak szobrot védőszentjüknek Szent Mártonnak, egy bronzból készült dombormű gazdagítja a területet. A megjelent szakmák képviselői most is megkoszorúzták védőszentjük szobrát, így például a csepregi borosgazdák és a borbarát hölgyek Szent Orbán pápáét. A szentmise után agapéra várták a vendégeket.

 

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Zarándokok a horvátzsidányi Peruska Mária kápolnánál
Zarándokok a horvátzsidányi Peruska Mária kápolnánál
Zarándokok a horvátzsidányi Peruska Mária kápolnánál