2023. február 1. szerda
[Répcevidék]

Vasegerszeg

Vasegerszeg

Idén október 1-jén tartottuk meg az évtizedek óta hagyománynak számító nyugdíjas-találkozónkat. A program 13:00 órakor kezdődött el, az ünnepélyes megnyitóval. Az nyugdíjas-találkozó alkalmával elsőként az egyházak részéről hangzott el egy-egy imádság és a jelenlévők köszöntése. Ezt követően megemlékeztünk az Idősek világnapjáról, amelyet Varga Árpádné alpolgármester asszony tartott. A nyugdíjasokat köszöntötte még Dr. Wächter Walter, Vas megye tisztifőorvosa, majd Németh József polgármester úr. A beszédek után díjak átadására került sor nyugdíjasaink számára. Az ünnepi köszöntők során a polgármester úr beszélt a múlt és a jelenkori település értékeiről. Hagyományként a helyi értékeket aktívan ápoló nyugdíjasokat külön köszöntötte az Önkormányzat. Az idei évben három hölgy kapott munkahelyi elismeréseikért díjat. Ezen kívül a jelen lévő hölgyeknek egy szál virágot, a férfiaknak egy üveg bort kaptak ajándékul. A megnyitó után minden megjelentet megvendégeltünk egy ebéddel. Ebéd után a helyi gyerekek adtak énekes verses műsort. A programban következett Ódor Ferenc és Marton János, akik színvonalas harmonikás, énekes műsorral szórakoztatták a közönséget. Az előadásuk nagy sikert aratott, melynek a befejezéséül közkívánatra nótáztatták a megjelent nyugdíjasokat. A programok egy retró humoros előadás kivetítésével zárultak. A programoknak vége lett, de a napnak még koránt sem. A műsorok végeztével egy kötetlen beszélgetés, nótázgatás vette kezdetét, egész estén keresztül. (nyugdíjas01.jpg és nyugdíjas02.jpg)

Október 10-én ellátogatott hozzánk egy óvodáscsoport 25 fővel, hogy megtekintsék a helyi Tájház régiségeit, kincseit. 9:00-kor érkeztek meg az ovisok, akik nagyon lelkesen várták, hogy bemehessenek. Németh József polgármester úr üdvözölte a legkisebbeket, és mesélt a helyről, mesélt a Tájházban lévő tárgyakról, eredetükről. A gyerekek rendkívül örültek a látottaknak és érdeklődéssel hallgatták a régi történeteket. Kipróbálhatták a szirénát, megnézhették a régi játékokat, babakocsikat és még sok-sok mindent. Miután itt végeztünk, átsétáltunk a közösségi színtérhez, ahol megnéztük Markusovszky Lajos szobrát, és polgármester úr mesélt a gyerekeknek személyéről.(óvodások.jpg)

Október 23-án az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésére emlékezett az ország. Minden évben Vasegerszeg képviselő-testülete koszorúzással és gyertyagyújtással tiszteli meg hősi halottjainkat.

November 12-én a vasegerszegi Markusovszky Lajos Kulturális, Sport, Hagyományőrző, és Faluszépítő Egyesület Márton-napi lámpás felvonulást és megemlékezést tartott - díszes menetük élén Lúdas Matyi kis szekérben húzta a libát. Az egyesület jelentős szerepet vállal Vasegerszegen a hagyomány őrzésében. Márton-napi mulatságuk is visszatérő kulturális eleme az őszi időszaknak. A régi népszokásokat felelevenítő rendezvények a koronavírus-járvány ideje alatt elmaradtak a faluban, az egyesület tagjai idén azonban úgy gondolták, ideje újra életre hívni azokat. A Márton-ünnep az önkormányzati hivatal közösségi termében kezdődött, ahol a Markusovszky Egyesület elnöke, Molnár Sándor köszöntötte a megjelenteket és megemlékezett Szent Mártonról. Idén először a lámpás felvonulásban egy élő liba is részt vett - ez a falusiak számára volt meglepetés, a liba számára pedig az, hogy nem két lábon kellett vonulnia, hanem a tájház régiségei közül igénybe vett kis szekéren utazhatott a falu hosszán. A szekeret a liba beöltözött gazdája, Lúdas Matyi, valamint felváltva a falu apróságai húzták. A felvonulás a közösségi terembe visszatérve vendégséggel, libazsíros kenyérrel és szívmelengető nedűkkel zárult.(mártonnap.jpg)

Összeállította Németh József és Németh Tamás

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Vasegerszeg
Vasegerszeg
Vasegerszeg
Vasegerszeg