2023. június 1. csütörtök
[Répcevidék]

Tűzoltó évfordulók Csepregen

Sági Ferenc
Tűzoltó évfordulók Csepregen
40 éve, 1979. augusztus 20-án avatták fel az akkor új tűzoltó szertárat. A település legrégebbi (1882-ben alakult) civilszervezetének tagjai, összefogva a tanáccsal és a gazdasági egységekkel, hatalmas társadalmi munkával építették fel a létesítményt.

Az átadást összekötötték a Répce Kupa tűzoltó verseny első megszervezésével és lebonyolításával. Azóta, minden évben más településen, ma is megrendezik a térségi versengést az egyesületek csapatai között.
A jubileum alkalmával ismét a Csepregi ÖTE vállalta az idei Répce Kupa lebonyolítását, összekötve a szertár 40 éves jubileumáról történő megemlékezéssel. A helyi és a térségből Horvátzsidány, Peresznye, Répcevis, Szakony, Und és Zsira lánglovagjai a Promenádon gyülekeztek és sorakoztak fel. Kovács András elnök és Hárominé Orbán Erika alpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Majd alakzatban elindultak a szertárhoz, a menet után haladtak gépjárműveik is.
A szertár mögötti pályán zajlott a két részből álló verseny. A hagyományoknak megfelelően először stafétában mérték össze tudásukat a csapatok. Majd kismotor-fecskendő szerelésben versenyeztek. Az alapos felkészülést mutatja, hogy csak pár másodpercnyi különbségek voltak a csapatok között. A Répce Kupát idén a Répcevisi ÖTE csapata nyerte el, második a Szakonyi, harmadik pedig a Horvátzsidányi ÖTE együttese lett. Külön díjat kapott a csepregiek ifjúsági és a szakonyiak szenior csapata.
A versenyt bemutatók követték. Először a csepregiek és a horvátzsidányiak műszaki mentést mutattak be, majd a csepregiek és a répcevisiek tüzet oltottak. Végül a meggyulladt főzőolaj vízzel történő oltásának veszélyére hívták fel látványos bemutatóval a jelenlevők figyelmét. Mire az eredmények kihirdetésére sor került volna, Bőből riasztás érkezett. A csepregiek kettő és a horvátzsidányiak egy kocsival siettek a tűz eloltására.
Az eredmény-hirdetés előtt Seper András tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese és Hárominé Orbán Erika alpolgármester köszöntötte az ünneplőket. Alpolgármester asszony átadta a jubiláló egyesületnek az önkormányzat ajándékát. Kovács András elnök röviden megemlékezett az évfordulóról, beszélt az időközben történt fejlesztésekről. A jelenlevők néma vigyáz állásban emlékeztek az elhunyt bajtársakra. Majd emlékérmet és jubileumi kiadványt kapott Kóbor Ferenc egykori elnök, Lágler József és Horváth István korábbi parancsnok, s Antalovits Sándor, a későbbi szertárbővítés „menedzsere". Jubileumi kiadványt és emléklapot a vendégek és a részt vevő egyesületek is kaptak.
A rendezvény közös vacsorával és baráti beszélgetéssel zárult.
Szeptember 21-én a csepregi szüreti felvonuláson a csepregi egyesület három járművel vett részt. E rendezvény újjáélesztését - szintén 40 éve - a helyi tűzoltók kezdeményezték, s azóta is aktívan közreműködnek benne.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.