2022. november 28. hétfő
[Répcevidék]

Túl a víruson, helyzetjelentés Zsiráról

Zsoldosné H. Kati
Túl a víruson, helyzetjelentés Zsiráról

A koronavírus okozta helyzet, mint minden településen, Zsirán is feladta a leckét a település lakóinak. Egyik napról a másikra kellett átszervezni az életet. Megoldani a munkába járást, a bevásárlást, a gyerekek felügyeletét, hiszen bezárt az óvoda, az iskola... nem kis feladat volt.
Az óvoda dolgozói és néhány varrni tudó hölgy a faluból vállalta, hogy minden lakosnak varrnak szájmaszkot, és azt rövid idő alatt ki is hordták a településen. Köszönjük munkájukat!
Egyébként a településen fertőzött személy nem volt.
A „kényszerpihenő" alatt az óvoda festése és fertőtlenítése, valamint az udvarrendezés egy része is elkészült. Ez szintén a dolgozók és a vállalkozó kedvű szülők közreműködésével valósult meg.
Bezárt az IKSZT is, ahol ezt az időt kihasználva ugyancsak megtörtént a festés, a takarítás és a fertőtlenítés. A könyvtárt az olvasók telefonos egyeztetés után vehették igénybe úgy, hogy az előre megbeszélt könyveket ablakon keresztül vehették át, illetve adhatták le a már kiolvasott példányokat. Szerencsére többen éltek ezzel a lehetőséggel. Az intézmény Facebook-oldalán a település történetével ismerkedhettek meg az érdeklődők, Zsira ANNO címmel jelentek meg az írások.
A lakosság tájékoztatására létrejött a Facebookon a Zsira Info oldal, ahol olvashatóak voltak a vírushelyzettel kapcsolatos általános ismertetők, illetve a lakosokat közvetlenül érintő információk.
Ugyancsak nagy változást jelentett a határátkelőhelyek bezárása. A falu elcsendesedett, forgalom szinte alig volt. Persze a helyi, de külföldön dolgozó lakosoknak problémát jelentett a nagy kerülő Kőszeg, illetve Sopron irányába. A határ szigorú ellenőrzés mellett május 20-án ismét kinyitott, de csak a munkavállalási engedéllyel rendelkezők vehetik igénybe 5-21 óráig.
A forgalom leállásának köszönhetően a település képviselő-testületének tagjai neki tudtak állni a régóta tervezett munkának, a valamikori tejcsarnok elbontásának. Az épület sok-sok éve használaton kívül állt, és az állaga folyamatosan romlott. Helyi vállalkozók segítségével sikerült két nap alatt elbontani, és egy héten belül parkosították is a helyét. Ezáltal ez a veszélyes kanyar beláthatóbb lett.
Természetesen a vírushelyzet miatt a pályázati megvalósítások is leálltak, a hivatalok zárva voltak, ezek megvalósítása tolódik.
A templomban a szentmisék elmaradtak. Kovács Pál atya kreativitásának köszönhetően húsvétkor a hívők gyertyagyújtással és a házak elé kiállva Kereszthódolat és Eucharisztikus hódolat résztvevői lehettek. A szentmisék ma már - megszorításokkal ugyan - ismét látogathatók.
A továbbiakat tekintve nincsenek egyértelmű információk arról, hogy mikor áll vissza ismét a régi rend, de bízunk abban, hogy lassan az életünk visszatér a régi kerékvágásba.
Viszont az elmúlt néhány hónap megtanított bennünket arra is, hogy lehet máshogy élni, lassítani, jobban figyelni egymásra, a környezetünkre, és reméljük, hogy a továbbiakban ebből profitálhatunk is.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Túl a víruson, helyzetjelentés Zsiráról